Görüş Bildir
Haberler
Tarihi Yarımada'da Arkeolog Yok, İnşaat Makinası Var

Tarihi Yarımada'da Arkeolog Yok, İnşaat Makinası Var

adem kara
06.05.2014 - 09:25

‘Tarihi yarımada ‘da pek çok inşaatta yönetmelikte yasak olmasına rağmen iş makinalarının kullanıldığı, bazı durumlarda yeterli inceleme yapılmadığı için inşaat izni ve verildiği ve bu nedenle çok sayıda eserin zarar gördüğü ortaya çıktı.

Radikal gazetesinden Ömer Erbil’in bölgedeki inşaatlar üzerinde bir ay boyu yaptığı araştırmaya göre, özellikle de arkeolog eksikliğinden dolayı kentiçi sondaj ve kurtarma kazılarında iş makinaları kullanılıyor.

Habere göre, Fatih Belediyesi bölgede yapılan hafriyatlardan Arkeoloji Müzesi’ni sorumlu tutuyor. Ve, sit kapsamında olan yarımadada inşaat izinlerini veren Koruma Kurulu kararına göre, bu tür çalışmalarda müze arkeologlarının hafriyatın başında durup kurtarma kazısı yapması şart. Fakat Radikal’e konuşan müze yetkilileri, bölgede 100′e yakın kazı çalışması olduğunu ve yeterli arkeolog bulunmadığını söyledi.

Yetkililer, uzman inşaat alanından ayrıldıktan sonra inşaat sahibinin iş makinesini devreye soktuğundan şikâyet edip, bu tür çok sayıda durum hakkında Koruma Kurulu’na suç duyurusunda bulunduklarını söyledi. Arkeoloji Müze Müdürü Zeynep Kızıltan da uzman yetersizliğinden yakındı.

Tarihi yarımadadaki bir diğer sorun da, restorasyonlar. Buna göre, restore edilen tescilli yapıların etrafı tahta paravanlarla kapatılıyor; dolayısıyla içinde ne olup bittiğini anlamıyoruz. Radikal, iki yıl önce Sultanahmet’te tahta paravanlarla kapalı bir inşaatta Bizans saray kalıntılarına rastlandığını, Saray’ın duvar kalıntılarının iş makineleriyle tahrip edildiğini ve otel inşaatı Kurul kararıyla yıkıldığını hatırlattı.

Diken

Kaynak: http://www.diken.com.tr/vitrin/tarihi...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0