Görüş Bildir
Haberler
Tarihi Narmanlı Han Yıkılacak mı?

Tarihi Narmanlı Han Yıkılacak mı?

adem kara
27.01.2014 - 15:06
İçeriğin Devamı Aşağıda

Tarihi Han Yıkılacak mı?

İstanbul Beyoğlu'ndaki tarihi Narmanlı Han, geçtiğimiz hafta Eteksan Tekstil ve Erkul Kozmetik tarafından 57 milyon dolara satın alınmıştı.

Erkul Kozmetik'in sahibi Mehmet Erkul, hanın tarihi yapısını hiçbir şekilde bozmadan restorasyon yapacaklarını açıkladı. Projenin durdurulmasını sağlayan davayı açan dönemin İnsan Yerleşimleri Derneği Başkanı Korhan Gümüş de, 'Orayı boş bir arsa olarak görüyorlar. Şimdi tekrar oraya inşaat yapmaya çalışacaklar. Bu gayret her zaman olacak' dedi.

Rus elçilik binasıydı İstiklal Caddesi'nde 2 bin 642 metrekarelik yüzölçümüne sahip olan Narmanlı Han, İtalyan mimar Giuseppe Fossati tarafından Rus elçilik binası olarak 1843 yılında tamamlandı. 1993 yılında Narmanlı ailesine satılan tescilli bina, mağaza, büro, konut ve sanat atölyesi olarak kullanılmaya başladı. Uzun yıllar yaşanan sorunlar nedeniyle atıl durumda olan Narmanlı Han'ın yüzde 15'lik hissesi, 2001 yılında restore etmek amacıyla Yapı Kredi-Koray tarafından satın alındı. Anıtlar Kurulu tarafından onaylanan restorasyon projesine göre tescilli binanın üzerine üç kat eklenecekti. İç avludaki ağaçlar kesilecek açık bahçenin üstüne yazın açılabilir, camdan bir çatı yapılacaktı. Restorasyon projesine tarihi yapıya zarar vereceği için semt dernekleri tarafından dava açılmış ve kazanılmıştı. Bunun üzerine uzun süre proje askıda kaldı. Narmanlı Han'ın 12 varisi 2008 yılında Yapı Kredi Koray'a dava açarak hisselerini geri almak istedi. Aile 'gayrimenkul hissesi karşılığında inşaat yapımı ve satış vaadi sözleşmesinin feshi' için açtığı davayı kazandı. Yapı Kredi Koray GYO 2012 yılında kararı temyiz etti.

Restorasyon projesinin durdurulmasını sağlayan davayı açan İnsan Yerleşimleri Derneği'nin o dönemki başkanı mimar Korhan Gümüş, Gezi Parkı'na Topçu Kışlası projesinin de mimarı olan Halil Onur'a ait projenin tekrar gündeme gelebileceğine dikkat çekerek 'Kuruldan projeyi geçirebilirler. Bu ihtimal dahilinde çünkü burası çok önemli bir pafta' dedi. Şimdi buradaki kârın maksimize edilmeye çalışılacağını belirten Gümüş, 'Mülkün varisleri hisselerini devretmiş gibi gözükmüyorlar. Bu dersi yeniden çalışmaları lazım. Artık rant kapanın elinde kalmasın. Beyoğlu'nda böyle oldu bugüne kadar. Siyasetçiler Narmanlı Han'ı bir pasta olarak gördüler geçmişte. Mimarları onlar bu şekilde yönlendirdi. Sonunda proje duvara tosladı. Şimdi tekrar oraya inşaat yapmaya çalışacaklar' diye konuştu. Gümüş, o dönem davayı açan sivil toplum gruplarının tekrar harekete geçeceğini de söyledi. aşamasında sürerken Yapı Kredi Koray GYO, Kamu Aydınlatma Platformu'na açıklama yaparak uyuşmazlığın çözüldüğünü duyurdu. 19 Aralık 2013 tarihli açıklamada, şirket adına kayıtlı yüzde 15 hissenin tamamının Eteksan Tekstil San. ve Tic. Ltd. Şti. ile Erkul Kozmetik San. ve Tic. A.Ş'ye toplam 5 milyon 428 bin lira bedelle devredildiği kaydedildi. Erkul Kozmetik'in sahibi Mehmet Erkul, Narmanlı Han'ın mevcut hisselerini Eteksan Tekstil'in sahibi Tekin Esen ile birlikte yarı yarıya aldıklarını söyledi. Erkul, 'Anlaşma yaparak onlardan hanı devraldı. Tarihi yapısını hiçbir şekilde bozmadan ufak restorasyonlar yapacağız. Aslına uygun olarak devam edecektir' dedi.

Arkitera | Cumhuriyet

Kaynak: http://www.arkitera.com/haber/index/d...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0