Görüş Bildir
Haberler
Tarihi İpek Yolu Nedir? İpek Yolu'nun İnsanlık Tarihi Boyunca Önemi...

Tarihi İpek Yolu Nedir? İpek Yolu'nun İnsanlık Tarihi Boyunca Önemi...

Elif Ateş
04.08.2021 - 09:41

2000 yıllık bir tarih olan İpek yolu, birçok insanın yollarının kesiştiği bir ticaret ağıdır. Farklı kültürlerden gelen insanların birbirlerinin kültürlerini ve dillerini öğrenmesi açısından büyük bir önem taşır. Doğu ile Batının sentezlendiği bu yolda sosyolojik etkileşim artmıştır.Sadece ticaret yapanlar değil gezginlerin ve bilginlerin de kullandığı bir yoldur. Tarihte önemli rol oynayan İpek Yolu'nun önemi halen daha sürmektedir. Peki İpek Yolu nedir? İpek Yolunun tarihteki önemi nedir? İşte detaylar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Dünyaca ünlü ticaret yolu olan İpek yolu Çin, Moğolistan, Kazakistan, Kırgızistan, Afganistan, Özbekistan ve Suriye topraklarından geçmektedir.İpek Yolu il tanımlayan kişi 19.yüzyılda Baron Ferdinand'dır.İsminden de anlaşılacağı üzere yolda taşınan madde ipek olmuştur. Günümüzde Çin'in tekrar canlandırmak istediği bu İpek Yolu'nun tarihteki önemini merak edenler için haberimizde derledik....

İpek Yolu Nedir?

İpek Yolu Nedir?

İpek Yolu terimini ilk olarak 19.yy'ın ortalarında, Alman jeolog Baron Ferdinand von Richtofen kullanmıştır.Üç roteası bulunan İpek Yolu'nun en çok tercih edilen rotası kuey rotasıdır.M.Ö yüzyıllar da ipek, her milleten insanların ilgi odağıydı.İlk Mısırlılar daha sonra ise Romanlılar.ipek satın alabilmek için Çine giderlerdi.Çin'e özgü olan baharat ve ipek, Doğu kültürünün batı tarafından tanınmasını kolaylaştırmıştır.İpek yolu, Çin'den başlayarak Anadolu üzerinden Akdeniz ile Avrupa'ya kadar uzanan bir yoldur.İpek yolunda dört farklı güzergah rotası vardır.Bu yolda sadece ipek değil tekstil, tahıl, sebze, meyve, hayvan derileri, sanat eserleri, metal ve ahşap işleri, ilaçlar, afrodizyak, anstezi, parfüm taşınmıştır.İpek yolu birçok devletin ekonomi kaynağı olmuştur.

İpek Yolunun Tarihteki Önemi Nedir?

İpek Yolunun Tarihteki Önemi Nedir?

İpek yolu, 2000 yıldan beri ticaret ağı özelliği taşımaktadır.Birbirinden farklı kültürlerin yollarının kesiştiği bu yerde büyük bir etkileşim olmuştur.Buradan geçen tüccarlar gittikleri yerlerin kültürlerini ve dillerini öğrenmek zorunda kalmışlardır.İpek Yolu'un tarihteki önemi sadece ticaret yolu olması değildir.Dinlerin bu yol üzerinden yayılması,bu yolu özel yapar.Hristiyanlık dini İpek Yolu üzerinden Çin sınırlarına kadar uzamıştır.Aynı zamanda İslamiyet ilk olarak İpek Yolu güzergahındaki şehirlerde etkili olmuştur.Zerdüştlük ve mani dinleri de bu yol üzerinden yayılım  göstermİştir.Hindistan'da doğan Budizm, Uzak Doğu üzerinden Japonya'ya kadar yayılmıştır.

1330'lü yıllarda Çin'de ortaya çıkan veba salgını bu yoldan bulaşıcı olmuştur.Daha sonraları ise Moğol askerleri veba salgınını yayarak Avrupa'ya ulaştırmıştır.Özellikle kürk ticareti bu salgının hızla yayılmasına sebep olmuştur.Günümüzde müze olarak kullanılan bu yol daha çok turist bir öneme sahiptir.Doğu Mistisizmini bu yol sayesinde tanıyan Batı bölgesindeki insanların Doğu'ya olan ilgileri artmış durumdadır.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
3
3
2
2
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın