Görüş Bildir
Haberler
Tarihe Farklı Pencerelerden Bakmanızı Sağlayacak Devrim Konulu 27 Film

Tarihe Farklı Pencerelerden Bakmanızı Sağlayacak Devrim Konulu 27 Film

25.04.2021 - 23:38

Otoriteye karşı yapılan devrimleri konu edinen, tarihe farklı pencerelerden bakmanızı sağlayacak 27 filmi sizin için derledik. İyi okumalar!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Superman: Red Son (2020)

1. Superman: Red Son (2020)
sinemalar.com

Mark Millar imzalı, 2003 tarihli aynı isimli çizgi romanın uyarlaması. Superman'in, Amerika'ya değil de, Sovyetler Birliği'ne düşüp, hayatını orada şekillendirseydi gerçeği üzerine alternatif bir hikaye.

IMDb: 6,4

2. Marie Antoinette (2006)

2. Marie Antoinette (2006)
www.beyazperde.com

Antonia Fraser’ın çok satan kitabından, Sofia Coppola tarafından beyazperdeye uyarlanan film, tarihin en ünlü kadın figürlerinden birine, Fransa kraliçesi Marie Antoinette’in dramına odaklanıyor. Dönemin politik ve siyasi şartları gereğince Fransa kralıyla evlendirilen genç Avusturya kraliçesi Marie Antoinette, yaşamını sürdüreceği bu yeni hayat düzeninde çeşitli zorluklarla karşılaşıyor. Kayıtsız ve ilgisiz bir kocaya sahip olan genç kraliçe, Versailles sarayının ihtişamlı gölgesi altında çeşitli siyasi oyunlara ve politik hesaplaşmalara tanık oluyor.

Genç kraliçe bu alışık olmadığı düzende mücadele etmenin yolunu uçarı partilerde ve tehlikeli dostluklarda ararken, film kadın başkarakterini tüm insansı halleriyle ele alıp alışılmışın dışında bir Marie Antoinette portresi çiziyor.

IMDb: 6,5

3. The House of the Spirits (1993)

3. The House of the Spirits (1993)
www.beyazperde.com

1920'li yılların ortaları, Arjantin... Rosa, oldukça zengin bir adamın kızıdır; ancak aşığı olan Esteban fakir bir oğlandır. Rosa'yla evlenebilmesi için onun da zengin olması gerekmektedir. Bu nedenle Esteban altın madenlerinde çalışmaya başlar. Ancak Rosa'nın başına gelecek olan kötü bir olay, herkesin hayatını kökünden değiştirecektir.

IMDb: 6,9

4. Kundun (1997)

4. Kundun (1997)
www.beyazperde.com

1937’den başlayıp 1959’a değin süren bir öykü… Buda’nın 14. reenkarnasyonu olarak addedilen Dalai Lama çocukluğundan itibaren Çin Halk Cumhuriyeti’nin karmaşık yapısının içerisinde parıldayacaktır. Kırlardan, uzaklardan gelip ülkenin başında hüküm süren Lama’nın beşikten gençliğe tecrübelenme süreci, ülkesinin hiçbir zaman görmediği türden bir sosyal yapıyla karşı karşıya bırakacaktır.

Usta yönetmen Martin Scorsese’nin Dalai Lama’yı anlamaya ve anlatmaya çabalayan devasa prodüksiyonu dört dalda Oscar’a aday olmuştu. Filmde Dalai Lama’yı dört farklı genç canlandırıyor.

IMDb: 7

5. Under Fire (1983)

5. Under Fire (1983)
www.emo.org.tr

Filmde olaylar 1979‘da Nikaragua‘da geçer. Başkan Somoza rejimine karşı Sandinistaların başlattığı ve giderek yayılan isyanı izlemek için, birçok ülkeden gazeteciler Nikaragua‘ya gelmektedir. Alex Grazier, Russell Price ve Claire de bunlardandır. Claire ile Russell arasında kısa sürede duygusal yakınlık başlar ama, Alex de genç kadına aşıktır. Film bir yandan o çalkantılı ortamı, bir yandan da hızla gelişen olayları, diğer yandan üç gazeteci arasında olup bitenleri anlatır.

IMDb: 7

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Mandela: Long Walk to Freedom (2013)

6. Mandela: Long Walk to Freedom (2013)
www.beyazperde.com

Güney Afrika'nın efsaneleşen özgürlük savunucusu Nelson Mandela'nın yaşamını kronolojik biçimde takip eden film, Mandela'nın bir taşra kasabasındaki çocukluğundan başlayarak, Güney Afrika'nın demokratik seçimlerle iş başına gelen ilk başkanı olmasına kadar geçen sürecini beyazperdeye taşıyor. Mandela, henüz genç bir hukuk öğrencisiyken, politikaya duyduğu büyük ilginin sonucunda Güney Afrika'da demokrasinin en önde gelen savaşçılarından biri olur. 1964 yılında çarptırıldığı hapis cezasıyla birlikte kontrol altına alınsa da 27 yılın ardından özgürlüğüne kavuştuğunda mücadelesine devam eder. 1993 yılında Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen Mandela, bir yıl sonra ülkenin ilk siyahi başkanı olarak göreve gelir. 

Yönetmenliğini Justin Chadwick'in üstlendiği ve William Nicholson'ın senaryosuyla çekilen filmin başrolü başarılı aktör Idris Elba'ya ait. Filmin kadrosunda Naomie Harris, Robert Hobbs ve Mark Elderkin gibi isimler de yer alıyor.

IMDb: 7,1

7. The Patriot (2000)

7. The Patriot (2000)
www.beyazperde.com

Duygusal anlamda yoğun ve hareketli bir film olan Vatansever’in kahramanı, Mel Gibson’un canlandırdığı Benjamin Martin karakteri. Savaşmaya pek de hevesli olmayan bir kahraman Benjamin Martin: Fakat çarpışmalar çiftliğinin sınırına dayanıp da İngilizler Benjamin’in değer verdiği insanları tehdit etmeye başlayınca, kendini Amerikan Devrimi’nin içinde buluveriyor.

İdealist bir vatansever olan oğlu Gabriel’la birlikte silah kuşanıp Amerikan milislerinin başına geçiyor ve 'kırmızı urbalılarla' göğüs göğüse çarpışıyor. Bunlar olurken, kendi ailesini korumasının tek yolunun genç Amerikan ulusunu topyekün bağımsızlığa taşımak olduğunu keşfediyor kahramanımız - fakat karanlık geçmişi, savaşta da peşini bırakmıyor...

IMDb: 7,2

8. Che (2008)

8. Che (2008)
www.sinemalar.com

26 Kasım 1956’da, Fidel Castro 80 isyancıyla birlikte Küba’ya yelken açar. Bu isyancılardan biri, Castro’yla, Fulgencio Batista’nın yozlaşmış diktatörlüğünü sona erdirmek gibi ortak bir amacı paylaşan Arjantinli doktor Ernesto “Che” Guevara’dan başkası değildir. Che gerilla savaş tarzını çabuk anlar ve vazgeçilmez bir savaşçı olduğunu kanıtlar. Kendini mücadeleye adamasıyla yoldaşları ve Küba halkı tarafından bağırlarına basılır. 'The Argentine', Che’nin Küba devriminde doktorluktan devrimci kahramanlığa yükselişini anlatıyor.

IMDb: 7,2

9. Michael Collins (1996)

9. Michael Collins (1996)
www.beyazperde.com

Bir grup isyancı 1916 yılında İrlanda’da Dublin Posta Binası’nı kuşatarak başkaldırıda bulunur. Bu isyancıların başında Eamon De Valera vardır ve kurtulan tek kişidir. İrlanda, çok uzun yıllardır İngiltere’nin yönetiminden kurtulma çabasında, bağımsızlık mücadelesi vermektedir. Bu olayda söz konusu liderin tüm destekçileri hapse girerler. Bir tanesinin kader çok farklı ilerler. O da Micheal Collins’tir. O hapisten kurtulduğunda isyana dair başka bir bakış açısı ile ortaya çıkar. Bu işte onunla olan yol ve dava arkadaşı Harry Boland ile beraber İrlandalı Gönüllüler harekatına ön ayak olur. Terörist saldırılar, gerilla savaşı ve bir casusluk operasyonunu birlikte planlayıp başlatan Collins, fazla zaman geçmeden İngiliz hükümetini zora sokup, sıkıştırıverir. Artık Cumhuriyet doğmuştur ve bu yolda Collins bir kahraman ilan edilir. Ancak tam da o noktada De Valera, kendini ortaya atarak karşı savunma başlatır. Neil Jordan bir kez daha İrlanda meselesi üzerine yoğunlaşıyor bu filmde.

IMDb: 7,2

10. Reds (1981)

10. Reds (1981)
www.beyazperde.com

Amerikan sosyalist devrimcileri sinemada kendilerine çoğu zaman ya hiç yer bulamamıştır ya da 'öcü' muamelesi görüp gerçeği hiç yansıtmayan ajitasyon karakterlerle ABD resmi devletinin propaganda aygıtlarının kurbanı olarak beyazperdede canavarlaştırılmış karikatürize figürler olarak işlenmişlerdir. Ancak başarılı aktör ve yönetmen, nadir de olsa görece tarafsız bir bakış açısıyla Amerikan komünistlerinin hikayesini beyazperdeye taşıyarak, bir anlamda bir boşluğu doldurmaya niyet etmiş... Amerikalı gazeteci John Reed'in gerçek yaşam öyküsünden uyarlanan film, Birinci Dünya Savaşı'nı kendine arka plan olarak seçiyor. Louise Bryant yeni tanıştığı John için kocasından ayrılır. John ile tanıştıktan sonra feminist hareketlerde de yer alan Louis, daha sonra John ile birlikte Amerika'daki iş gücünü korumak adına önemli protestolara katılırlar. Ekim Devrimi sırasında Rusya'ya giderek buradaki komünist hareketlerden etkilenen sevgililer, Amerika'ya döndüklerinde benzer bir devrim gerçekleştirmeyi kafalarına koyarlar.

IMDb: 7,3

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Equilibrium (2002)

11. Equilibrium (2002)
www.beyazperde.com

Dünyada yaşanmış olan en büyük savaş, III. Dünya Savaşı sonlanmıştır ve savaş toplumu zor da olsa savaşın sonuçlarıyla yüzleşmeye koyulmuştur. Savaşın getirdiği faşist ve baskıcı sistem, insanları bu sonuçlara alıştırabilmek adına insanların duygularını kontrol altında tutmaya çabalamaktadır. İnsanlar için ilgi uyandırılabilecek ve onlara bir umut bahşedebilecek her şey, yasaklanmıştır. John Preston ise bu davanın baş cellatıdır.

IMDb: 7,4

12. Viva Zapata! (1952)

12. Viva Zapata! (1952)
www.sinemalar.com

1900'lerin başında zalim Porfirio Diaz'ın yönettiği Meksika'dayız. Emiliano Zapata toprakları elinden alınan köylülere yardım etmek ister ve kanun kaçağı durumuna düşer. Kardeşi Eufemio ile birlikte başkaldırıp dağa kaçarlar ve devrimci Madero'nun isyancı güçlerine katılırlar. Madero'nun ordusunda generalliğe kadar yükselen Zapata ve dava arkadaşları savaş alanında çok başarılı olurlar ve Diaz ülke dışına kaçmak zorunda kalır. Artık Madero ve arkadaşlarının yönetimine geçen ülke, devrimcilerin tüm iyi niyetlerine rağmen Diaz zamanından daha iyi yönetilemez. Madero, Zapata ve diğer ileri gelenler kazanan tarafta yer almanın sarhoşluğuyla hareket eden askeri güçlerine mukayyet olamazlar. Rakip Huerto'nun adamları Madero'yu öldürdüklerinde, Zapata'ya diğer bir rakip Pancho Villa ile işbirliği yapmaktan başka çare kalmaz.

IMDb: 7,4

13. If.... (1968)

13. If.... (1968)
www.beyazperde.com

1960'lı yılların sonları... Bir yatılı okul, içerisindeki öğretmenlerin sert tavrıyla disiplin içerisinde öğrencilerini eğitmektedir. Mick ve onun dostları bu disiplinin dışında kalan bir özgürlük odası kurmuşlardır. Bir gün bu özgürlüğü okulun tümüne yaymaya karar verirler. Ancak okulun baskıcı sistemi buna karşı oldukça sert önlemler alacaktır.

İngiliz Yönetmen Lindsay Anderson'un çektiği film, 68 kuşağı ruhunun derinliklerinde geziyor.

IMDb: 7,5

14. Giù la testa (1971)

14. Giù la testa (1971)
www.sinemalar.com

Meksika Devrimi sırasında geçen Sergio Leone imzalı film, patlayıcı madde ustası bir İrlandalı asker ile onun bu maharetini banka soymakta değerlendirmek isteyen bir başka paralı askerin başlarından geçenleri anlatıyor. Bir grup politik mahkumun kurtulmasına da sebep olan Sean Mallory bir anda halk kahramanı olur. Tek amacı çok paraya ve biraz şöhrete konmak olmasına rağmen, devrim kahramanlığı pek beklemediği bir şeydir. Bir zaman sonra tüm kontrolü yitirir ve ok yaydan çıkmış olur..

IMDb: 7,6

15. The Last Emperor (1987)

15. The Last Emperor (1987)
www.beyazperde.com

Sinema tarihinin en çok ödül alan, en geniş kadrolu filmlerinin başında gelen Son İmparator destansı bir öyküdür: 2 yaşında tahta çıkan Çin’in son imparatoru Pi Yi’nin gözünden 60 yılın öyküsü. Çekimi 2,5 yıl süren, 19 binden fazla kişinin rol aldığı film çok şık ve estetik bir 'görkemli yapım'dır. Bertolucci sinemasının izlerini de taşır: 'Yasak Kent’in avlusunda binlerce figüranla çekilen sahnelerden ipek çarşafların altında belli belirsiz sevişen üç bedene kadar...'

IMDb: 7,7

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Memorias del subdesarrollo (1968)

16. Memorias del subdesarrollo (1968)
www.beyazperde.com

Kübalı burjuva sınıfının umut vaat eden yazarlarından Sergio, arkadaşları ve karısının daha iyi bir gelecek için Miami'ye taşınmalarının ardından tek başına kalır. Onlarla birlikte gitmeyi kabul etmez, bunun yerine adada tek başına kalmaya karar verir. Sergio, 1959 devriminin ardından Fulgencio Batista'nın düşmesiyle birlikte ülkede yaşanan değişimi birebir gözlemlemeye ve yaşamaya devam edecektir.

Edmundo Desnoes'in romanından beyazperdeye uyarlanan ve Tomás Gutiérrez Alea'nın yönetmenliğini üstlendiği film, Küba'da yaşanan sosyal değişimlerin karmaşık doğasını gözler önüne seriyor.

IMDb: 7,7

17. Good Bye Lenin! (2003)

17. Good Bye Lenin! (2003)
www.beyazperde.com

1989 yılında, Doğu Almanya’da yaşayan Alex’in annesi aniden komaya girer. Komada kaldığı sekiz ay boyunca dünya politik düzeninde hiç beklenmedik gelişmeler olur. Komunist Parti’nin en sıkı savunucularından ve aktif destekçilerinden biri olan Christiane, sekiz ay sonra uyandığında artık yaşadığı dünya sandığından çok farklıdır.

Berlin Duvarı yıkılmış; kapitalizm, Doğu Almanya’da kendisini göstermeye başlamıştır. Alex, annesinin zaten hassas olan sağlığını düşünerek bu gerçekleri ondan saklamaya karar verir! Ama bu hiç de kolay olmayacaktır. Değişimin rüzgarları, sadece sokaklarda değil, evlerin içinde de esmeye başlamışken annesini tüm bu gerçeklerden koruyabilmek için içlerinde sadece kendilerinin olduğu, gerçek üstü masalsı bir dünya kurar.

2003 Avrupa Film Akademisi’nin En İyi Avrupa Filmi ödülünü kazanan film, uluslararası festivallerin de gözdelerinden biri olmuştu.

IMDb: 7,7

18. The Man Who Would Be King (1975)

18. The Man Who Would Be King (1975)
www.beyazperde.com

Macera türünün klasikleri arasında gösterilen The Man Who Would Be King, usta sinemacı John Huston’ın yönettiği sürükleyici bir yapım. Rudyard Kipling’in bir öyküsünden esinlenilerek çekilen film, 1880’lerde Hindistan’da geçiyor.

IMDb: 7,8

19. Taeksi woonjunsa (2017)

19. Taeksi woonjunsa (2017)
sinemalar.com

'Taeksi woonjunsa', 1980 yılında Gwangju'da kendini bulmaya çalışan bir taksicinin hikayesini konu alıyor. Başrollerinde 'Parasite' ile hatırladığımız Kang-ho Song ile Thomas Kretschmann'ın yer aldığı film, 2018 yılında düzenlenen Oscar ödül töreninde Güney Kore adına aday adayı olarak gösterilmişti.

IMDb: 7,9

20. Doctor Zhivago (1965)

20. Doctor Zhivago (1965)
www.beyazperde.com

Bolşevik Devrimi döneminde yaşayan bir doktor ve de şair olan Yury Jivago, devrim atmosferinde büyük bunalımlar yaşamaktadır. İdeallerini ve doğru bildiği şeyleri kaybeden Jivago'nun evliliği de bir hayli sıkıntıdadır. Karısının kendisine duyduğu aşka karşılık veremeyen çaresiz adam devrim liderlerinden birinin karısına aşıktır. Bu aşk ve evliliği arasında sıkışıp kalan Jivago sadakat ve tutkuları arasında kalmaktadır.

Rusya'nın geçirdiği dönüşüm evresini karakteri Jivago'nun üzerinden anlatan film, beş dalda Oscar ödülü kazanmıştır.

IMDb: 8

İçeriğin Devamı Aşağıda

21. Persepolis (2007)

21. Persepolis (2007)
www.beyazperde.com

Yıl 1970 İran. Marjane Statrapi, gencecik gözlerle izlemektedir İran rejiminde olan bitenleri. Bugüne kadar yazılıp çizilen onca şeyin ardından bir kez de küçük bir kızın penceresinden bakmanın farklı tadı yansıyor perdeye. Marjane’in ailesi Şah iktidarının düşüşü karşısında çok mutludurlar. Ekonomik ve toplumsal yaşam standartları açısından artık yeni umutlar filizlenmiştir. Onca zor zamanlardan sonra artık demokratik bir yönetim anlayışına kavuşacaklarını düşünen İranlılar hayalkırıklığı yaşayacaklardır. Şimdi de mollaların zamanıdır. Bu karanlık dönemleri Marjane’in penceresinden anlatan Persepolis çizgi roman başyapıtı olarak nitelendiriliyor.

IMDb: 8

22. La battaglia di Algeri (1981)

22. La battaglia di Algeri (1981)
www.sinemalar.com

1950'lerin ikinci yarısında geçen film, Cezayir'in Fransa sömürgesi altından kurtuluşunun öyküsünü anlatıyor. Fransa tarafından terör örgütü olarak kabul edilen Cezayir direniş örgütü FLN'nin dört yöneticisinin yakalanması etrafında dönen hikayede, işgal altındaki bir ulusun direnişi resmediliyor. Direnişin biçimi terörizm şeklini alırken, yönetmen Pontecorvo silahlı mücadelenin meşrutiyetini ispatlamaya girişiyor.

IMDb: 8,1

23. Rang De Basanti (2006)

23. Rang De Basanti (2006)
tr.wikipedia.org

Sue, İngiliz bir araştırmacıdır ve Hint kültürüne ilgi göstermektedir. Dedesinin yazdığı günlüklerden yola çıkarak Hindistan'a gidip, onların bağımsızlık mücadelesiyle ilgili bir belgesel çekmek ister. Üniversite gruplarından oyuncular toplamaya çalışan Sue için manzara oldukça gariptir.

IMDb: 8,2

24. Soy Cuba (1964)

24. Soy Cuba (1964)
www.sinemalar.com

Mikhail Kalatozov 'un yönettiği, Batista yönetimindeki Küba'dan devrime doğru ilerleyen süreci anlatan, 1964 Küba Rusya ortak yapımı film. Propaganda amaçlı yapılmış olsa da her Rus eli değmiş propaganda filmi gibi görsel yani politik yanını geride bırakır. 1990'a kadar ABD'de gösterimi yasaklanmış, yasaklanmadığı ülkelere de pek ulaşamamıştır. Bu nedenledir ki dünya sinemasının unutulmuş başyapıtlarından biri olarak görülür.

IMDb: 8,2

25. V for Vendetta (2005)

25. V for Vendetta (2005)
www.beyazperde.com

V,  2020 yılında ve İngiltere’de geçiyor. Ülke, son derece baskıcı bir toplum düzenini yaşamaktadır. Türlü yasaklar ve engellerle idare edilen halk, şiddet yanlısı bir konuma gelmiştir. Bu kargaşanın orta yerinde görünen gizemli V, belaya bulaşmış masum bir kadın olan Evey’i kurtarır. Ancak bu kurtarış, tam da ulusun kurtuluşunu temsil eder çünkü onun davranışı aslında toplumun uyanışını tetikleyen ve başkaldırıyı başlatan unsurdur. Tam da bu sebeple artık insanlık adına bir ayaklanma zamanıdır. Alan Moore’un grafik romanından uyarlanan film, son derece epik bir hikayedir.

IMDb: 8,2

İçeriğin Devamı Aşağıda

26. Braveheart (1995)

26. Braveheart (1995)
www.beyazperde.com

Cesuryürek'te, William Wallace yaşanan büyük acılar sonrası yeniden memleketi olan İskoçya’ya döner. Onun asıl amacı çiftçilik yaparak sakin bir hayat sürmektir. Çocukluk aşkıyla karşılaştığında bunun onu dipsiz bir uçuruma iteceğinin farkında değildir. Bir gün İngiliz askerleri, William’ın çocukluk aşkı olan Murron’a tecavüz etmeye çabalarlar. William, onu kurtarır; ancak bu Murron’un ölümüne ve bir dönemin değişimine sebebiyet verecektir.

Mel Gibson’un ünlü İskoç halk kahramanı William Wallace’ı hem canlandırdığı hem de yönettiği filmi kısa sürede bir fenomene dönüşmüştü.

IMDb: 8,3

27. Cumhuriyet (1998)

27. Cumhuriyet (1998)
www.beyazperde.com

1922'den 1930'lu yılların ortalarına kadar geçen olaylar, savaş sonrasında Türkiye Cumhuriyeti`ni kurmaya çalışan Kuvva-i Milliye`cilerin mücadeleleri anlatılıyor.

Kurtuluş adlı televizyon dizisinin ardından TRT'nin hazırladığı Cumhuriyet'in yönetmenliğini Ziya Öztan üstleniyor. Filmin geniş oyuncu kadrosunda ise Rutkay Aziz, Savaş Dinçel, Hülya Aksular, Dolunay Soysert, Yeşim Alıç, Ayda Aksel, Kenan Bal, Kenan Işık ve Macide Tanır gibi isimler yer alıyor.

IMDb: 8,4

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
19
3
2
2
1
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
salvatore

persepolisi siyasal islamcılar izlemeli

Mehmed Fuzuli

Senin de Çağrı filmini şiddetle tavsiye ederim.