Görüş Bildir
Haberler
Tansu Çiller Kimdir, Nereli? Tansu Çiller'in Hayatı ve Siyasi Kariyeri

Tansu Çiller Kimdir, Nereli? Tansu Çiller'in Hayatı ve Siyasi Kariyeri

Elif
15.02.2023 - 23:27 Son Güncelleme: 15.02.2023 - 23:30

Eski siyasetçi Tansu Çiller, son günlerde gündemden düşmeyen isimlerden biri. Kahramanmaraş depremi için 8 kanalın ortak canlı yayın yaptığı bağış gecesinde adından söz ettiren isimlerden biri de Tansu Çiller oldu. Bağış yapmayan Tansu Çiller'in hayatı ve siyasi kariyeri merak ediliyor. Peki Tansu Çiller kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte Tansu Çiller'in hayatı ve siyasi kariyeri..

İçeriğin Devamı Aşağıda

Tansu Çiller Kimdir?

Tansu Çiller, Nişantaşı'nda doğdu.

Tansu Çiller, 24 Mayıs 1946 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Babası gazeteci ve eski vali Hüseyin Necati, annesi ise Muazzez Çiller'dir. Baba tarafından Muğla Milaslı, anne tarafından Selanik Göçmenidir.

Tansu Çiller, Arnavutköy Amerikan Kız Koleji'nde lise öğrenimi gördü. Boğaziçi Üniversitesi'nde ekonomi bölümünden mezun oldu.

Amerika'da bulunan New Hampshire Üniversitesi'nde yüksek lisansını tamamladı. Tansu Çiller, lisans ve yüksek lisans eğitimin ardından Connecticut Üniversitesi'nde doktora çalışması yaptı.

Tansu Çiller, profesör unvanını aldı.

Yale Üniversitesi'nde ise doktora üstü öğrenim gördü ve yardımcı profesör oldu. Tansu Çiller'in ekonomi alanında yazdığı 9 kitabı bulunmaktadır.

Bir dönem Boğaziçi Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. TÜSİAD ve Anavatan Partisi'nin ekonomi politikalarına yaptığı eleştirel raporlarla adını duyurdu. Bir dönem İBB Başkanı Bedrettin Dalan'a danışmanlık yaptı. 1990 senesinde Doğru Yol Partisi ile birlikte siyasete atıldı.

Doğru Yol Partisi'nin Genel İdare Kurulu'nda görev almaya başlayarak ekonomiden sorumlu genel başkan yardımcısı oldu.

Doğru Yol Partisi'nin Genel İdare Kurulu'nda görev almaya başlayarak ekonomiden sorumlu genel başkan yardımcısı oldu.

1991 yılında İstanbul'dan milletvekili olarak meclise girdi. DYP ve SHP koalisyon hükümetinde ekonomiden sorumlu devlet bakanı oldu. Süleyman Demirel'in Cumhurbaşkanı olmasından sonra DYP'nin genel başkanı olarak göreve başladı.

1993 senesinde II.DYP-SHP Hükümetini kurarak Türkiye'nin ilk kadın başbakanı oldu. 1996 yılına kadar başbakan olarak görev aldı. 1996'dan 1997'e kadar başbakan yardımcılığı ve dışişleri bakanı olarak çalıştı. 2002 senesine kadar ise DYP genel başkanı olarak partide bulundu.

Tansu Çiller Evli mi, Kaç Çocuğu Var?

Tansu Çiller'in oğlu Berk Çiller Boğaziçi Üniversitesi'ni bitirdi.

Tansu Çiller, 1963 yılında mühendis Özer Uçuran ile evlendi. Tansu Çiller'in Mert ve Berk adında iki oğlu var.

İlginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
4
2
1
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?