Görüş Bildir
Haberler
Tansiyon Yüksekliği Nedir, Belirtileri Nelerdir? Tanı ve Tedavisi…

Tansiyon Yüksekliği Nedir, Belirtileri Nelerdir? Tanı ve Tedavisi…

Şebnem Sucu
07.12.2021 - 12:04

Yüksek tansiyon toplumda her üç kişiden birini etkileyen ciddi bir hastalıktır. Atardamar içindeki kan basıcının aşırı yükselmesine bağlı gelişen bu hastalık şiddetli olmadığı takdirde belirti vermeden yıllarca devam edebilir. Kalbin görevini arttırdığından kontrol altına alınmadığı takdirde vücuttaki farklı hayati organların hasar görmesine neden olan yüksek tansiyon hastalığını tamamen ortadan kaldırmak mümkün değildir. Hastalıkla ile baş edebilmek için sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları edinilmeli ve tansiyon ilaçları düzenli kullanılmalıdır. Haberimizde tansiyon yüksekliği nedir, belirtileri nelerdir? Sorularına cevap bulabilir ve yüksek tansiyon tanı ve tedavisi hakkında detaylara ulaşabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yüksek tansiyon (hipertansiyon) sinsi bir rahatsızlık olup pek çok bireyde genellikle fark edilir bir belirti yaşatmaz. Genelde şiddetli seviyelere ulaşabilmesi yıllar sürebilir. İlerleyen yaş ile birlikte artış gösteren yüksek tansiyonun en önemli nedenlerinden biri genetik faktörlerdir.  Hareketsizlik, sigara ve alkol kullanımı, aşırı tuz tüketimi gibi birçok çevresel faktör tansiyon yüksekliği hastalığının oluşumuna zemin hazırlayabilir. Aşırı kilo da yüksek tansiyona neden olan faktörlerdendir. Yüksek tansiyon hastalığında hangi aşamada olursanız olun doktorunuz tarafından hazırlanan uygun bir tedaviden büyük faydalar görebilirsiniz. Peki, yüksek tansiyon nedir, belirtileri nelerdir? İşte yüksek tansiyon hakkında merak edilen tüm soruların cevapları…

Tansiyon Yüksekliği Nedir?

Tansiyon Yüksekliği Nedir?

Yüksek tansiyon atardamarlardaki kan basıncının olması gereken seviyelerin üzerine çıkması sonucu ortaya çıkan ve ömür boyu devam eden bir hastalıktır. Herkeste farklılık göstermekle birlikte normal kan basıcı seviyesi 120-129/80-84 mm Hg’dir. Kan basıncınızı ölçtüğünüzde 140/90 mm Hg’nin üzerinde bir düzeyle karşılaşıyorsanız bu yüksek tansiyonunuzun olduğunu belirlemeye yardımcı olacaktır. Kalbin aşırı kan pompalaması ve atardamarların darlığı kişide tansiyon değerinde artışa neden olur. Kontrol altına alınmayan hipertansiyonun neden olduğu komplikasyonlar arasında arterlerin kalınlaşması ve sertleşmesi yer alır. Ateroskleroz felç, kalp krizi gibi ciddi problemlere neden olabilir.

Tansiyon Yüksekliği Belirtileri Nelerdir?

Tansiyon Yüksekliği Belirtileri Nelerdir?

Fark edilmediğinde ya da tedavisine geç kalındığında böbrek ve kalp başta olmak üzere birçok organa zarar veren tansiyon yüksekliği, şiddetli ataklarla inme ve beyin kanmasına gibi ani rahatsızlıklara da neden olabilmektedir. 

Bireylerde hipertansiyona bağlı gelişebilecek en önemli belirtileri şu şekilde sıralamak mümkündür;

• Baş ağrısı

• Kulak çınlaması

• Halsizlik

• Nefes darlığı

• Çarpıntı

• Görmede sorunlar

• Göğüs ağrısı

• İdrarda kan

• Sersemlik

Yüksek Tansiyon Tanı ve Tedavisi

Yüksek Tansiyon Tanı ve Tedavisi

Kan basıncı ölçümlerine göre normalden yüksek tespit edilen durumun sürekliliğinin yapılan ölçümlerde tespit edilmesi ile kişinin yüksek tansiyon hastalığının tanısı kolaylıkla konabilir. Düzenli ölçümlerin yanı sıra yüksek tansiyona sebep olabilecek hastalıkların belirlenebilmesi için idrar ve kan tahlilleri istenebilir. EKG ve ultrasonografi istenebilecek diğer testler arasında yer alır. Yüksek tansiyonun tedavisinde doktorunuz beta blokerler, diüretikler, kalsiyum kanal blokerleri gibi kan basıncını düşürmeye yardımcı olacak ilaçlar reçete edebilir. Bu ilaçlar düzenli kullanmak kan basıncının kontrol altından tutabilmek için oldukça önemlidir. İlaçlar kadar diğer bir önemli nokta normal kiloda olmak, düzenli egzersiz yapmak ve sodyum oranını azaltmaktır. Sigara ve alkolden kaçınmak gerekir. Yaşamınızda yapacağınız bu tip değişiklikler ilaçlara olan gereksiniminizi azaltmaya yardımcı olacaktır.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
2
2
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın