Görüş Bildir
Haberler
Taksim Dayanışması: 'Niyetinizin Farkındayız, Aklınızdan Dahi Geçirmeyin'

Taksim Dayanışması: 'Niyetinizin Farkındayız, Aklınızdan Dahi Geçirmeyin'

FreiGeist
16.07.2015 - 15:35 Son Güncelleme: 16.07.2015 - 17:06

Taksim Dayanışması, Danıştay’ın Gezi Parkı’na Topçu Kışlası yapılmasını da içeren imar planlarını iptal kararını kaldırması ardından yaptığı açıklamada “Niyetinizin farkındayız, aklınızdan dahi geçirmeyin” dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Taksim Dayanışması, Danıştay’ın Gezi Parkı’na Topçu Kışlası yapılmasını da içeren imar planlarını iptal kararını kaldırması ardından basın toplantısı düzenledi. Taksim Dayanışması bileşenleri, Karaköy’de bulunan Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi’nde düzenlediği basın toplantısına Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Beyza Üstün ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel de katıldı.

Toplantıda platform adına açıklama yapan Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Genel Sekreteri Mücella Yapıcı, Danıştay 6’ncı Dairesi’nin kararının, Gezi Parkı’nı yok etmeyi amaçlayan, Topçu Kışlası’nın ise önünü açan bir karar olduğunu söyledi.

Danıştay 6’ncı Dairesi’nin bilirkişi raporunun yetersiz bulduğu gerekçesiyle kararı kesinleştirdiğini belirten Yapıcı, “Aslında idare hukukunda çok istisnai yapılan bir karar düzeltmedir” dedi.

Yapılan basın açıklamasında şunlar ifade edildi:

‘İktidarın yargı üzerindeki baskının kanıtı’

“Bu “karar düzeltme” kararı; iktidarın, siyasi ve doğal tarihi ve kültürel varlıklarımızın yağması üzerinden sürdüğü kısa vadeli ekonomik çıkarları uğruna neleri göze aldığının ve yargı üzerindeki baskısını nasıl gerçekleştirdiğinin gerçek bir kanıtı niteliğindedir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin karar düzeltme taleplerine dayanak oluşturan 2577 Sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 54’üncü maddesi 18.06.2014 tarihinde, yani dilekçe tarihinden 1 hafta sonra yürürlükten kaldırılmıştır.

“Bunun yanında, idarenin söz konusu karar düzeltme talebinde atıfta bulunduğu bilirkişi raporunda hangi şehircilik ilkelerine, planlama teknik ve esaslarına, koruma ilkeleri ve kurul kararlarına aykırılıklar bulunduğu belirtilmemiştir. Bu şekilde, alanında uzman kişilerce düzenlenmiş bir bilirkişi raporu, uzman olmayan hukukçular tarafından işlevsiz kılınmaya çalışılmaktadır.

“Bu kararın oluşturulma biçim ve amacı Karadeniz yaylalarını kalkınma söylemi altında maden şirketlerinin yağmasına açan ve kitlesel turizme kurban etmeyi amaçlayan yeşil yol projesinden, 3. Köprü ve 3. Havalimanı’ndan, Haydarpaşa Projesinden, Tarlabaşı projesi, Galataport, Haliçport, Okmeydanı ve Emek Sinemasının dönüşümünden, kısaca; yaylalarımıza, ormanlarımıza, derelerimize, sokaklarımıza, meydanlarımıza yönelik sayısızca saldırıdan bağımsız değerlendirilemez.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Taksim Meydanı ve Gezi Parkı artık sadece İstanbul’un değil Türkiye’nin hatta tüm dünyanın koruması altındadır.

“Bizler; 3-5 ağacımızla, arzumuzla, fikrimizle, insan olma hasretimizle, umudumuzla, direnişimizle; forumlarda, derneklerde, odalarda, sendikalarda, parklarda, sokaklarda, meydanlarda, Soma’da, Lice’de, İkizdere’de, Amasya’da, Artvin’de, Akkuyu’da, Sinop’ta Sao Paulo’da birlikte nefes aldığımız her yerde, dayanışma ve mücadeleye devam ediyoruz.

“Niyetinizin farkındayız, aklınızdan dahi geçirmeyin!”

Açıklamanın tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
1
0
0
0