Görüş Bildir
Haberler
Suyun Lezzeti Ondan Soruluyor, Karşınızda Su Tadımcısı!

Suyun Lezzeti Ondan Soruluyor, Karşınızda Su Tadımcısı!

ATKN
23.11.2016 - 10:14 Son Güncelleme: 23.11.2016 - 15:18

Farklı lezzetlerdeki sulara çocukluğundan beri ilgi duyan 28 yaşındaki Alican Akdemir'in işi 'su tadımcılığı'. Almanya'da eğitim gördü ve sertifika aldı. Türkiye'nin farklı sularını tadıp coğrafi bölgelere ayırdı, şimdi bu suların hangi tür yemekle ya da çay, kahve gibi içeceklerde kullanılacağını belirliyor.

Alican Akdemir 2,5 yıldır yoğunlaştığı yiyecek içecek uyumu üzerine etkinlikler düzenlerken 2014'te Almanya'nın Münih kentindeki Doemens Academy'de su tadımı üzerine eğitim verildiğini öğrenince hemen başvurmuş ve kursu başarıyla bitirip su tadımcısı sertifikası almaya hak kazanmış.

Suyu lezzetine ve mineral yapısına göre seçip ayırabiliyor

Suyu lezzetine ve mineral yapısına göre seçip ayırabiliyor

Türkiye'nin farklı sularını tadıp coğrafi bölgelere ayırdıktan sonra bu suların hangi tür yemekte ya da çay, kahve gibi içeceklerde kullanılacağına ilişkin bir katalog oluşturmaya başladı.

Akdemir, Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada Avrupa'da Michelin yıldızlı restoranların su tadımcısı çalıştırdığını, farklı su seçenekleri sunulduğunu ve bunun müşterinin yediğinden-içtiğinden maksimum tadı alabilmesi için yapıldığını söylüyor.

Kendisinin belirttiğine göre, Türkiye'de su tadımı işi henüz bilinmiyor.

Peki neden?

Akdemir, iyi suyun özelliklerinden bahsederek TDS denilen, içinde toplam çözülmüş katı miktarının yüksek olduğu ve doğal mineralli suların daha kaliteli olduğunu söylüyor.

Suları tatlı, ekşi, tuzlu, acı dereceleriyle belirleyip farklı yemeklerle eşleştirebildiğini ifade eden Alican Akdemir, şöyle diyor:

'Yemeğin türü ile doğru su, lezzeti doğrudan etkiler'

'Yemeğin türü ile doğru su, lezzeti doğrudan etkiler'

'Suyun şişelenmesi, hangi ısıda, hangi bardakta sunulacağı da suyun kalitesi açısından önemli. Şefle birlikte yemekleri tadıp yanında servis edilmesi gereken uygun suyu saptıyorum. Yemeğin türü ile de doğru su, lezzeti doğrudan etkiler. Su tadımlarından önce ağır yemek yemem. 

Daha çok farklı tatlarda su içeceğimden nötr suları tercih ederim. Zaten farklı suları içerken de nötr bir su ile damağımı temizleyerek diğer suya geçiyorum.'

'Türkiye'de su çeşitliliği istenilen zenginlikte değil'

'Türkiye'de su çeşitliliği istenilen zenginlikte değil'

Türkiye'de lojistik maliyetleri düşünen su firmalarının daha çok, büyük şehirlere yakın yerlerdeki kaynakları kullandığını dile getiren Akdemir, 'Bu yüzden su çeşitliği istenilen zenginlikte değil. Amerika'da 50, Almanya'da ise 500 farklı çeşidi bulunurken, Türkiye'de şişelenmiş doğal mineralli su sayısı maalesef 10'u geçmiyor' şeklinde konuşuyor.

Alican Akdemir suyun detoks özelliğine de değiniyor, 'su içsem yarıyor' diyor ve şöyle devam ediyor:

'Zengin mineralli sular besleyicidir, o yüzden perhiz yapanlar düşük mineralli ya da nötr su tüketilmeli. Ayrıca pratik olarak kemikler için kalsiyumu yüksek, kalp ve sinir sistemi için magnezyumu yüksek sular, bebekler için çok düşük mineralli sular, hafif yemeklerin yanında az gazlı ya da gazsız sular, hazmı kolaylaştırmak için yüksek sülfatlı ya da sodyum bikarbonatlı sular, çok susayınca gazlı ya da orta dereceli sular, güzellik için slikon değeri yüksek sular, su detoksu için de TDS oranı düşük mineralli sular kullanılmalı.'

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
139
83
38
22
17
11
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
umran_1988

su tadımcısıyım iş arıyorum desem beni uzaya kadar kovalarlar başkası yapınca değerli oluyor :))))

Pasif Kullanıcı

hjkjgkjlfhoyıdrtxhxnyxhtu

Çağdaş Oğan

aga ben erikli, pınar, saka su markalarını ayırt edebiliyorum diye ortamlarda Süper kahraman olarak geziyordum, bunun mesleği mi varmış.... maaş ne bu arada??

yaşar ali

Kafayı yemiş bunlar yaa