Görüş Bildir
Haberler
Suudi Arabistan: İran'la Ticari İlişkileri de Kesiyoruz

Suudi Arabistan: İran'la Ticari İlişkileri de Kesiyoruz

ATKN
03.01.2016 - 22:24 Son Güncelleme: 05.01.2016 - 08:55

Şii lider Ayetullah Nemr'in Suudi Arabistan’da idam edilmesinin ardından bölgedeki Tahran - Riyad krizi büyüyor. Suudi Arabistan, diplomatik ilişkilerin ardından İran ile ticari ilişkileri ve hava trafiğini de keseceğini açıkladı. ABD Dışişleri Bakanı Kerry, iki ülkeye 'tansiyonu düşürün' çağrısı yaptı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'in de aralarında bulunduğu 47 kişinin idamının ardından Suudi Arabistan'ın İran'daki elçilik binası yakılmış, İranlı siyasetçiler de Suudi yönetimini sert sözlerle kınamıştı.

Dün Riyad'da düzenlediği basın toplantısında konuşan ve İran'ın 'teröristleri koruyan bir devlet' olduğunu söyleyen Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil Cübeyr, ülkesindeki tüm İranlı diplomatların da 48 saat içinde ülkeden ayrılmalarını istemişti.

'Suudi Arabistan, İran'ın ülke güvenliğini zayıflatmasına izin vermemeye kararlıdır' diyen Cübeyr ayrıca, Suudi Arabistan'daki tüm İranlı diplomatların 48 saat içinde ülkeyi terk etmek zorunda olduklarını söylemişti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ticari ilişkiler ve hava trafiği de askıya alındı

Ticari ilişkiler ve hava trafiği de askıya alındı

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil Cübeyr

Bugün Reuters ajansına bir mülakat veren Dışişleri Bakanı Cübeyr, diplomatik ilişkilerle birlikte ticari ilişkileri de keseceklerini ve hava trafiğine de son vererek vatandaşlarının İran'a seyahat etmesini yasaklayacağını açıkladı.

Cübeyr'in açıklamasının ardından Suudi Arabistan, İran'a tüm ticari uçuşları durdurdu.

İran: Hatalarını unutturamazlar

İran: Hatalarını unutturamazlar

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Suudi Arabistan'ın ülkesiyle diplomatik ilişkileri kesme kararına tepki göstererek 'aceleyle alınmış' bir karar olarak nitelemişti.

Abdullahiyan, 'Suudiler geçmişte de bu tür aceleyle alınmış, mantıksız kararlarla bölgede istikrarsızlığa yol açtılar. Riyad, ilişkileri sona erdirerek, bir din adamını öldürerek yaptığı büyük hatayı unutturamaz' demişti.

Bugün İran cephesinden yapılan açıklamada ise Suudi Arabistan'ın Tahran büyükelçiliğini basanlardan 50 kişinin gözaltına alındığı kaydedildi. Ayrıca Suudi yönetimi 'bölgede gerginlik ve çatışmaları tırmandırıcı bir politika izlemekle' suçlandı.

Kerry'den 'Gerilimi düşürün' çağrısı

Kerry'den 'Gerilimi düşürün' çağrısı
İçeriğin Devamı Aşağıda

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de iki taraf arasındaki tansiyonu düşürmek için Suudi ve İranlı dışişleri bakanlarıyla görüştü.  

Kerry, İran ve Suudi Arabistanlı mevkidaşlarına 'tansiyonu düşürme' çağrısı yaptı.  ABD Dışişleri yetkilileri Kerry'nin iki bakana 'Bölgedeki gerilimin azaltılması gerekiyor' dediğini aktardı.

Suudi diplomatlar ülkelerine döndü

Suudi diplomatlar ülkelerine döndü

Suudi Arabistan'ın İran'a uçak seferlerini iki yönlü durdurduğu, İran'da görevli Suudi Arabistanlı diplomatların da ülkesine döndüğü bildirildi.

Suudi Arabistan Sivil Havacılık Genel Kurumu'nun sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan yaptığı açıklamada, 'İran ile diplomatik ilişkilerin kesildiğinin ilan edilmesinin ardından Sivil Havacılık Genel Kurumu, İran'a yapılacak tüm seferlerin iki yönlü durdurulmasına karar verdi' ifadesi kullanıldı.

Diplomatlar ülkelerine döndü

Aynı kurumun yine Twitter üzerinden yaptığı bir başka açıklamada da, İran'da görevli diplomatik heyetin ülkeye döndüğü belirtildi.

El-İhbariyye kanalının sitesinde de gelenlerin İran ile diplomatik ilişkilerin kesilmesinin ardından ülkeye dönen ilk grup olduğu bilgisi paylaşıldı.

Ajanslar, SputnikDeutsche Welle Türkçe ve Al Jazeera

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
131
102
55
42
26
15
0