Görüş Bildir
Haberler
Suruç'ta Canlı Bomba Saldırısı

Suruç'ta Canlı Bomba Saldırısı

FreiGeist
20.07.2015 - 12:35 Son Güncelleme: 21.07.2015 - 09:18
İçeriğin Devamı Aşağıda

Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'ndeki Amara Kültür Merkezi bahçesinde patlama meydana geldi. Kobani'ye geçerek 'yeniden inşa' çalışmasına katılmak üzere bulundukları Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde basın açıklaması yaparken bombalı saldırıya uğrayan gençlerin, bölgeye yardım malzemesi ve oyuncak götürdükleri, park, kütüphane, hatıra ormanı yapmayı planladıkları öğrenildi. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş akşam saatlerinde ölü sayısının 31'e yükseldiğini açıkladı. Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, 'Canlı bomba olduğunu kesinleştirdik' açıklamasında bulundu. Vali Küçük saldırının IŞİD sempatizanı 18 yaşında bir kadın tarafından gerçekleştiği yolunda iddialara ilişkin ise 'Canlı bomba ama 18 yaşında mıdır? Yaşı nedir, ne değildir onu henüz ekiplerimiz, güvenlik güçlerimiz tespit için uğraşıyor'' dedi. Başbakan Davutoğlu saldırıyla ilgili olarak ilk bulguların canlı bombayı işaret ettiğini; saldırını faili konusunda IŞİD dahil tüm ihtimaller üzerinde durulduğunu söyledi.

Patlama Kobani’nin yeniden inşa çalışmalarına katılmak üzere dün İstanbul’dan Urfa’nın Suruç ilçesine gelen Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyesi 300 gencin konakladığı Amara Kültür Merkezi’nin bahçesinde meydana geldi.

Saat 12:00 sıralarında, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu mensuplarının ’Kobani’nin yeniden inşası’ konusunda basın açıklaması yaptığı sırada, büyük bir patlama meydana geldi.

Patlamanın basın açıklaması yapan grubun tam ortasında gerçekleştiği olay anına ilişkin görüntülere yansıdı.

Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi elde edilen ilk bilgilere göre patlamanın canlı bomba nedeniyle gerçekleşmiş olabileceğini ifade etti. Yaralıların durumuyla ilgili açıklama Suruç Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Reşat Doğan yaralılarda parça tesirli bomba ve yanık izinin bulunduğunu söyledi. 

Ayrıca Bkz: Davutoğlu: 'İlk Bulgular Canlı Bomba ve DEAŞ'ı İşaret Ediyor'

Suruç’ta saldırıdan sağ kurtulan Murat Akdağ saldırı anını Radikal’e anlattı. Saat 12.00 civarında Kobani’nin yeniden inşası için toplantı yaptıklarını söyleyen Akdağ, 'Bahçede yaklaşık 150 kişi bulunuyorduk. Basın açıklaması yaptığımız sırada büyük bir patlama yaşadı. Onlarca ölü var. Saldırının canlı bomba olup olmadığını fark etmedik' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Görgü tanığı: Çok şiddetli bir patlamaydı

Kamera kayıtları inceleniyor

Kamera kayıtları inceleniyor

Uzman ekip inceleme yapıyor

Polis, bombacının kimliği üzerine çalışma yürütürken Ankara’dan Olay Yeri İnceleme ekibi Suruç’a gelerek olay yerinde ve çevresinde incelemelerine başladı. Çevreye saçılmış pek çok bilye bulundu. Buradan yola çıkılarak bombanın parça tesirli ve el yapımı olduğu üzerinde duruluyor.

Zaman zaman gerginliğin yaşandığı bölgeye özel harekat timleri ve çevik kuvvet polislerinin ardından takviye olarak askerlerinde geldiği bildiriliyor.

Patlamanın gerçekleştiği bölgeye yakın bir noktada IŞİD’ci olduğu gerekçesiyle kalabalık tarafından linç edilmeye çalışılan bir kişi polis tarafından kurtarıldı. Dövülen kişinin daha sonra imam olduğu anlaşıldığı da gelen bilgiler arasında.

Ölenlerden 12'sinin kimliği tespit edildi

Otopsi için Gaziantep Adli Tıp Kurumu'na getirilen cenazelerden 12'sinin kimlik tespitinin tamamlandığı bildirildi. Cihan Haber Ajansı'nın aktardığı 12 isim şöyle:

Koray Çapanoğlu, Cebrail Günebakan, Uğur Özkan, Nartan Kılıç, Veysel Özdemir, Nazegül Poyraz, Kasım Deprem, Alper Sapan, Okan Pirinç, Ferdane Kılıç, Hatice Ezgi Sadet, Cemil Yıldız

Al Jazeera Türk'ten Abdülkadir Konuksever'in aktardığı bilgiye göre saldırının failini bulmak üzere MOBESE kayıtlarını inceleyen polis, saldırganın kalabalığa karışarak bombayı çanta içinde merkeze soktuğu ihtimalini değerlendiriyor.

MOBESE kayıtları mercek altında

Polis üç yüzden fazla SGDF üyesinin merkeze sırt ve el çantaları ile giriş yaptığını tespit etti. Saldırganın kimliğinin belirlenmesi için çalışma yürütülüyor. SGDF üyelerinin fotoğrafları ile karşılaştırma yapan polis, bombacının tespiti için kamera kayıtlarını inceliyor.

İçişleri'nden açıklama

İçişleri'nden açıklama

İçişleri Bakanlığı saldırıda 27, Şanlıurfa Valisi ise ölenlerin sayısının 28'e ulaştığını açıklamıştı. Başbakan yardımcısı Numan Kurtulmuş'un aktardığı bilgiye göre bu sayı 31'e yükseldi..

31 kişi yaşamını yitirirken, 76 kişinin yaralandığı açıklandı. Başbakan Davutoğlu yaptığı açıklamada 104 kişinin yaralı olduğu bilgisini aktardı. Hastaneye kaldırılan 74 yaralının 31'inin taburcu edildiğini belirten Davutoğlu, 'Yaralılarımızın 10'u ameliyat halinde, 9'u yoğun bakımda' dedi.

İçişleri'nden gelen ilk açıklama şu şekildeydi: 

'Şanlıurfa’nın Suruç İlçesinde bugün saat 12:00 civarında bir terör saldırısı yaşanmıştır.

İlk belirlemelere göre saldırıda 27 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Can kaybının artmasından endişe edilmektedir.

Bölgedeki hastanelerde 100’e yakın yaralı vatandaşımızın tedavisine devam edilmektedir.

Bölgede incelemelerde bulunmak üzere teknik ekip görevlendirilmiştir.

Güvenlik güçlerimiz vatandaşlarımızın emniyetini sağlamak üzere gereken tüm tedbirleri almıştır.

Resmi açıklamalar Şanlıurfa Valiliği tarafından düzenli olarak yapılacaktır. Bunun dışında iddialara itibar edilmemesini önemle rica ediyoruz.

Ülkemizin birlik ve bütünlüğünü hedef alan bu terör saldırısı karşısında herkesi kenetlenmeye ve sağduyulu davranmaya çağırıyoruz.

Ülkemizin huzur ortamına kastetmiş bu hain saldırıyı gerçekleştirenleri kınıyor, hayatını kaybetmiş olan vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı ve yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyoruz.

Bu menfur saldırıyı gerçekleştirenleri devletimiz en kısa sürede bulacak, failler yargı önüne çıkartılacaktır.'

Kurtulmuş, Öztürk ve Çelik bölgeye gidiyor

Başbakanlık'tan yapılan açıklamada da 'Sayın Başbakanımız, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e bölgeye gidip olayı yerinde inceleme talimatı vermiştir' denildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Şanlıurfa Valisi: Canlı bomba olduğunu kesinleştirdik

Şanlıurfa Valisi: Canlı bomba olduğunu kesinleştirdik

Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, Suruç’taki patlamanın canlı bomba olduğunu kesinleştirdiklerini söyledi.

Vali Küçük şunları söyledi: 'Derin üzüntü içerisindeyim. Bu terörü lanetle kınıyorum. Vefat eden kardeşlerime Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Canlı bomba olduğunu kesinleştirdik. Şu anda 28 ölü var, 100’e yakın da yaralılar var. Bütün yaralılar sağlık kuruluşları ile hastanelere nakledildi onu ifade edebilirim. Canlı bomba ama 18 yaşında mıdır? Yaşı nedir, ne değildir onu henüz ekiplerimiz, güvenlik güçlerimiz tespit için uğraşıyor. Olay çok taze. Kimdir, kimliği hedir, onun hakkında henüz bir bilgimiz yok. Olay yeri inceleme ekibi ve pek çok güvenlik kuvveti, o araştırmayı yapıyor ve netice alacaklar. Netice alınca da kamuoyuyla paylaşacağız.' 

Patlamayla ilgili henüz gözaltı olmadığının bilgisini de paylaşan Vali Küçük, şunları söyledi: 'Suruç’a giriş ve çıkışlar vatandaşlarımızın güvenliği için, infiale karşılık kontrol altında. Her türlü provokasyona karşı da vatandaşlarımız uyanık olmalı. Orada güvenlik kuvveti olarak sayıca yeterliyiz. Her türlü tedbiri aldık. Henüz gözaltı yok. Yani olayla ilgili ekiplerimizin incelemesi yeni başladı, gelişmelerden bilgi vereceğiz. Şunu ifade edeyim, devletimiz bütün unsurlarıyla, kuvvetleriyle bölgededir. Yani bütün güvenlik kuvvetleri, jandarmamız arazide, polisimiz hepsi tedbir almıştır. Daha sonra da tabi hükümetimizin sayın bakanları teşrif edecektir. Şu anda bir infial yok. Suruç’ta hepimiz çok üzgünüz.'

Siyasilerden ilk açıklamalar

Siyasilerden ilk açıklamalar

Olayla ilgili siyasi isimler de peş peşe açıklama yapmaya başladı. İlk açıklamalar şöyle:

CHP Genel Başkanı Kemal KılıçdaroğluSuruç'taki hain saldırı yüreklerimizi yaktı. Gencecik evlatlarımızı kaybetmenin acısı tarifsiz...Terörü ve onu besleyenleri lanetliyorum!

11'inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül: Çok üzücü bir olay. Tabii aslını bilmiyoruz. Ama çok üzücü. Daha önce dikkat çektiğimiz konular bunlar. İşin aslı ortaya çıkacaktır. Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralananlara geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan: Suruç'taki alçak saldırıyı ve insanlıktan nasibini almayan alçakları lanetliyorum. Türkiye'ye, milletimizin birlik ve bütünlüğüne, huzur ve barışa yönelen bu tür terörist saldırılar hiçbir şekilde hedefine ulaşamayacaktır. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılara şifa diliyorum. Devlet, hükümet ve millet olarak bunları boşa çıkaracağız. Hiçbir terörist saldırı Türkiye'yi dize getiremez, birlik-bütünlüğümüzü sarsamaz. Sağduyu içinde bu kirli oyunu bozacağız.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş: Suruç'ta bugün meydana gelen menfur saldırıyı lanetliyorum.Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum.

AKP Mersin Milletvekili Muhsin Kızılkaya: Bugün teröre, şiddete, bombaya, silaha karşı omuz omuza durmanın günüdür. Bir ateş çemberi içinde yaşadığımızı biliyoruz. Biz de diyoruz ki baştan beri biz ülkemizi ateş çemberinin dışında tutuyoruz, bu ateşin kıvılcımların buraya gelmemesi için bir şeyler yapmak, iç barışı muhafaza etmek, silaha dayalı ortaya çıkacak bir fikre kapılmamak. Yanı başımızda Allah adına bomba patlatan cani örgüt var, öte yandan silahtan tekrar bahsedenler var. Bütün bunlara karşı, siyasi düşüncelerimizi, dini inanışlarımızı bir kenara bırakmalıyız. Bu bir katliamdır.

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Beşir Atalay: Bu, Türkiye'ye karşı yapılmış bir hain saldırıdır, biz böyle görüyoruz. Gereken her çalışma yapılıyor. Ülkemizin birlik ve bütünlüğünü hedef alan bu terör saldırısı karşısında herkesi kenetlenmeye ve sağduyulu davranmaya çağırıyoruz. AK Parti olarak bu hain saldırıyı lanetliyor ve gelişmeleri çok yakından takip ediyoruz.

HDP Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Pervin Buldan: Suruç'da Kobane'ye gitmek üzere hazırlık yapan Gençler'e alçakça saldırı düzenlendi. Gençler bu hafta önce Ankara'ya gelip benimle de görüştüler. Kobane'de park, kütüphane ve hatıra Ormanı yapacaklarını söylediler.

HDP Genel Başkan Yardımcısı Sırrı Süreyya Önder: Başta yaralıların sağlık durumunu olmak üzere durumu organize etmek için arkadaşlarımızı yönlendirdik. Acil gündemimiz yaralıların süratle sağlık kuruluşlarına ulaştırılması ve sağlıklarına kavuşturulmasıdır. Belli ki Urfa hastaneleri yetmeyecek. Sağlık Bakanlığı ile görüşüyoruz. Ambulans yetersizliği söz konusu. Ailelerin haberdar edilmesi, kamuoyunun bilgilendirilmesi, olayın araştırılması ve gerekli tedbirlerin alınması gibi işleri yapmaya çalışıyoruz

HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat: Saldırıyı anormal karşılamadım. Rojava'daki yenilgilerinin acısını burada çıkarmaya çalışıyorlar. Saldırının asıl hedefi ne Suriye ne Irak 'tır, hedef o ülkelerden daha laik olan Türkiye 'nin bütünüdür. Ama Türkiye bunun farkında değildir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Terör nereden gelirse gelsin lanetlenmelidir'

Suruç'taki saldırıyı KKTC'de değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Bugün saat 13:00 sıralarında Şanlıurfa Suruç’ta bir terör eylemi sonucunda 28 vatandaşımızın ölümü ve ciddi sayıda yaralıların oluşu bizleri teessüre boğmuştu. Bu vahşeti işleyenleri şahsım adına lanetleyip kınıyorum. Uçağa bindiğimizde haberi almış olduk. Bakanlarımız bölgeye hareket etti. Başbakanımız da Ankara’dan takip ediyor” dedi.

Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Terör nereden gelirse gelsin lanetlenmelidir. Terörün dini dili ırkı vatanı yoktur. Teröre karşı uluslararası mücadele verilmesi gerektiğini ifade ettik ediyoruz. Terör insanlığın huzuruna kasteden bir olaylar silsilesidir. İnsanlığın mutluluğuna kasteden bir olaylar silsilesidir. Buna karşı da mücadeleyi dünyanın her yerinde hep birlikte vermeye mecburuz. Ben bir kez daha kınıyor ve bu terör eyleminde ölen 28 vatandaşımızın ailesine baş sağlığı diliyor; milletimizin başı sağ olsun diyorum. Yaralılara acil şifalar diliyorum. Bununla ilgili de zaten başta Sağlık Bakanlığımız olmak üzere bütün görevli arkadaşlarımız en sıcak şekilde ellerinden gelen gayreti gösteriyorlar, gösterecekler.'

İçeriğin Devamı Aşağıda

HDP Eş Genel Başkanları Demirtaş ve Yüksekdağ'dan yazılı açıklama

HDP Eş Genel Başkanları Demirtaş ve Yüksekdağ'dan yazılı açıklama

HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, Suruç'taki patlamayla ilgili yazılı açıklama yaptı.

''Suruç Katliamını lanetliyoruz'' başlığıyla yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

''Bugün Suruç'ta meydana gelen insanlık dışı, alçakça saldırıyı lanetliyor, saldırıda yaşamını yitiren bütün arkadaşlarımıza Allah'tan rahmet, halkımız ve yakınlarına başsağlığı ve sabır dileklerimizi iletiyoruz. Yaralanan arkadaşlarımıza da acil şifalar diliyoruz.

Bugün Suruç’ta bir kez daha, insanlık onurunu yitirmiş barbarlık ve tecavüz ordusunun neler yapabileceğine tanıklık ettik. Özellikle de Rojava Devrimi'nin hemen yıl dönümü sonrasında ve Kobanê ile dayanışmak için yola çıkmış Türkiyeli devrimcilerin hedef alınması, Kobanê etrafındaki enternasyonal dayanışmanın kırılması çabasıdır. Bu, halklarımıza, Kobanê etrafındaki devrimci dayanışma ruhuyla kenetlenen yiğit insanlara “Bu dayanışmadan vazgeçin”mesajıdır.

IŞİD ve benzeri tecavüz ordularının destek aldığı bütün ülkeler ve rejimleri bu barbarlığın ortağıdırlar. IŞİD'e karşı sus pus olanlar, sesini bile yükseltmeye cesaret edemeyenler, HDP'ye bile her gün tehdit savurup IŞİD'in başını okşayan Ankara'daki yöneticiler bu barbarlığın suç ortağıdırlar.

Bizler HDP olarak, bütün Türkiye toplumunun şunu net olarak bilmesini istiyoruz: Bizler, demokrasi, adalet ve barış ilkelerimizi hayata geçirme konusunda kararlıyız. Bu ilkeleri her koşul altında savunmaya devam edeceğiz. Bu ilkeleri hayata geçirmek için IŞİD ve benzeri zihniyetlere karşı daha fazla yan yana durmak, daha fazla dayanışma içinde olma zamanıdır. Bu tecavüz ordusunu kaypak Hükümet politikaları değil, halkların dayanışması durduracaktır. Biz herkesi, Edirne’den Hakkari’ye kadar bütün yurttaşlarımız ve kardeşlerimizi IŞİD ve türevlerine karşı, Türkiye'de IŞİD zihniyetini savunan ve temsil edenlere karşı, IŞİD'e sessiz kalarak ya da doğrudan destek sunarak büyütenlere karşı barış bloğunda bir araya gelmeye çağırıyoruz.

Geçiçi hükümet, yurttaşlarımızın can ve mal güvenliği tedbirlerini almak için, her türlü sorumluluğunu yerine getirmekle mükelleftir. PYD'ye karşı, orduyu ve on binlerce askeri sınıra yığarak sözde güvenlik tedbiri alan hükümet, Suruç'ta elini kolunu sallayarak bomba patlatanların siyasi olarak hesabını vermek zorundadır. Her türlü istihbarat ve güvenlik açığından şu andaki hükümet sorumludur.

Ancak, halkımız, siyasi kurumlarımız, sivil toplum örgütleri, belediyeler, meslek örgütleri gibi bütün toplumsal yapılar kendi güvenlik tedbirlerini de geliştirmelidir. Parti binalarımıza giriş çıkışlar, toplu eylem ve etkinliklerin yapıldığı yerler mutlaka özel olarak güvenliği sağlanan yerler haline getirilmelidir. IŞİD tecavüzcülerinin kurumlarımıza, halkımıza bu kadar rahatça ve pervasızca saldırmasının önüne geçecek tedbirler geliştirilmelidir. Yarın yapılacak MYK toplantımızda bu konu özel olarak ele alınacaktır. Ayrıca önümüzdeki dönem siyasi sürece dair kapsamlı değerlendirme ve planlamalar yapılacaktır. Suruç katliamı karşısında Türkiye'de demokrasi, adalet ve barış ilkeleri etrafında dayanışma ruhuyla bir arada durmak isteyen ve bu tür saldırılara karşı birlikte neler yapabileceğimizi tartışmak isteyen bütün siyasi parti hareket ve gruplarla ortaklaşmaya hazır olduğumuz ifade etmek istiyoruz.

Bir kez daha, yaşamını yitiren bütün yoldaşlarımıza, kardeşlerimize Allah'tan rahmet, halklarımıza ve ailelerine başsağlığı diliyoruz.

CHP heyet kurdu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun talimatıyla Suruç'a gitmek üzere bir heyet oluşturuldu. Heyette Genel Başkan Yardımcıları Veli Ağbaba, Sezgin Tanrıkulu ile Mehmet Şeker yer alıyor.

HDP olağanüstü MYK toplantısı düzenleyecek

HDP'nin yarın Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ eşbaşkanlığında, Suruç'ta meydana gelen saldırı gündemli olağanüstü MYK toplantısı düzenleneceği açıklandı.

'Patlamanın sebebi intihar saldırısı'

'Patlamanın sebebi intihar saldırısı'

Reuters haber ajansı, konuştuğu üst düzey iki Türk yetkilinin eldeki deliller doğrultusunda saldırının IŞİD tarafından düzenlenen bir intihar eylemi olduğuna inandığını duyurdu.

AFP haber ajansı da başbakanlık ofisinden edindiği bilgiler uyarınca ölü sayısının 28'e ulaştığını bildirdi. Ajansa konuşan ve ismini vermek istemeyen yetkili, saldırının bir intihar saldırısı olduğunu söyledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Saldırıya hedef olan SGDF'den açıklama

Saldırının ardından, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) yazılı bir açıklama yayımladı. SGDF tarafından yapılan açıklamada saldırının IŞİD tarafından yapıldığı savunuldu.

SGDF tarafından Suruç'taki patlamanın ardından yapılan açıklama özetle şöyle; 'Partimiz sosyalist gençlerin bu barbarca ve hunharca vahşetini şiddetle lanetliyor. Katliamı gerçekleştirenlerin, planlayanların açığa çıkarılmasını talep ediyor. Katliamda şehit düşen yoldaşlarımızın anısına bağlı kalacağız. Yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz. Bu acılardan dayanışma, birleşik mücadele ve özgürlük tutkumuzu misliyle artırarak çıkacağız'

Patlamadan hemen önce çekilen bu fotoğraf karesi olay anında çok sayıda insan olduğu görülüyor.

Fikret Bila: İlk akla gelen ihtimal IŞİD

Fikret Bila: İlk akla gelen ihtimal IŞİD

NTV Televizyonu'na konuşan Milliyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fikret Bila da ilk akla gelen ihtimalin IŞİD olduğunu belirterek, 'Daha önce de IŞİD'in Türkiye'de uyuyan hücrelerinden bahsediliyordu. Bu bir ihtimal ama henüz resmi bir bilgi yok. Şu ana kadar saldırıyı üstlenen bir örgüt de yok' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
18
4
4
2
2
1
1