Görüş Bildir
Haberler
Sürpriz Yaptı ve Sandıktan Güçlenerek Çıktı: 24 Haziran Seçimlerinin Kazananı MHP

etiket Sürpriz Yaptı ve Sandıktan Güçlenerek Çıktı: 24 Haziran Seçimlerinin Kazananı MHP

Emre Ordu
25.06.2018 - 02:20 Son Güncelleme: 25.06.2018 - 17:11

Yaptığı çağrıyla Türkiye'yi 24 Haziran erken seçimlere götüren sürecin işaret fişeğini yakan Devlet Bahçeli liderliğindeki MHP, resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 11,1 oy aldı. Kamuoyu araştırmacılarını yanıltarak beklenenin üzerinde oy alan MHP, yine resmi olmayan sonuçlara göre 50 vekil çıkarıyor. MHP, AKP'nin 300 milletvekiline ulaşamaması ile Meclis'te daha da kritik bir pozisyon elde etmiş oldu. Bahçeli'nin de seçim sonuçlarının ardından yaptığı ilk açıklamada bu vurgu vardı... 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, seçim sonuçlarının netleşmeye başlamasının ardından parti genel merkezinde açıklama yaptı. Bahçeli, 'MHP bugün tarihi bir başarıya imza atmıştır' dedi.

Türkiye'nin bugün itibarıyla resmen cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçtiğini söylenen MHP lideri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı yürekten tebrik ettiğini belirtti.

"Türk milleti MHP'yi TBMM'nin kilit partisi yaptı"

"Türk milleti MHP'yi TBMM'nin kilit partisi yaptı"

'Sayın Recep Tayyip Erdoğan yeni sistemin ilk cumhurbaşkanı seçilmiştir. Kriz bekleyenler şaşkına dönmüşlerdir. MHP, sayın cumhurbaşkanımızın arkasında tavizsiz durmuştur.

'Bizi yıkmak istediler, barışamadılar. Felaket tellallığı yapanlar Türklüğün vicdanına çarpmış ve dağılmışlardır.

'Türk milleti, milliyetçi hareketi TBMM'nin hem kilit partisi yapmış hem de denge görevi vererek önemli bir sorumluluk yüklemiştir.'

Anketlerde MHP'yi yüzde 10'un üzerinde açıklayan tek araştırma şirketi ORC oldu 👇

Anketlerde MHP'yi yüzde 10'un üzerinde açıklayan tek araştırma şirketi ORC oldu 👇

Milletvekili sayısını artırdı

Milletvekili sayısını artırdı

BBC Türkçe'nin aktardığı habere göre, 1 Kasım 2015'teki genel seçimde 40 milletvekili çıkaran MHP bu kez kesin olmayan sonuçlara göre 50 milletvekili çıkardı.

Partinin 3 yıl önce en çok milletvekili çıkardığı iller İstanbul ve Ankara'ydı. MHP, İstanbul'da 10 olan vekil sayısının 7'ye gerilemesini engelleyemese de Ankara'da 5 olan vekil sayısını korumayı başardı.

Partinin vekil sayısındaki artış ise Anadolu'dan aldığı oylarla ve Meclis'in sandalye sayısındaki artış sonucunda gerçekleşti.

İki parti arasında yakınlaşma 15 Temmuz darbe girişimin ardından başladı

İki parti arasında yakınlaşma 15 Temmuz darbe girişimin ardından başladı

AKP ve MHP arasındaki yakınlaşma, 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin ardından başlamıştı.

MHP lideri Devlet Bahçeli Ekim 2016'da yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir parti lideri gibi davranarak anayasayı çiğnediğini ve suç işlediğini söyledikten sonra bu fiili durumun çözülmesi için iki seçenek olduğunu söylemişti:

'Bunlardan birincisi ve bizim açımızdan da en doğru, en sağlıklı olanı, Sayın Cumhurbaşkanı'nın fiilli başkanlık zorlamasından vazgeçmesi, yasa ve anayasal sınırlarına çekilmesidir. Şayet bu olmayacaksa, ikinci olarak, fiili durumun hukuki boyut kazanabilmesinin süratle yol ve yöntemlerinin aranmasıdır.'

Bu açıklamanın ardından iki partinin teklifiyle Meclis'e gelen cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine yönelik anayasa değişikliği Meclis'te reddedilmiş fakat referandumda yüzde 51 ile kabul edilmişti.

MHP ile ilgili öngörüler tutmadı

MHP ile ilgili öngörüler tutmadı

Bahçeli'nin Erdoğan ile yakınlaşmasına MHP içinde bir muhalefet yükselmişti.

Özellikle MHP içindeki muhalefetin ayrılarak Meral Akşener liderliğinde kurduğu İYİ Parti'nin MHP'nin oy oranını ciddi oranda azaltacağı, hatta yeni seçim sistemindeki ittifak yasasının MHP'nin yüzde 10'luk seçim barajı altında kalmasını engellemek için yapıldığı yaygın bir görüştü.

Sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Fakat MHP, oy oranındaki az miktarda düşüşe rağmen sandalye sayısını 35'ten 50'ye çıkarmış görünüyor.

MHP'nin Haziran 2015 seçiminde yüzde 16,3 olan oyu, Kasım 2015'te AKP'ye kayan oylarla yüzde 11,9'a düşmüş, AKP'nin oyu ise yüzde 40,9'dan 49,5'e yükselmişti MHP'nin tabanından İYİ Parti'ye bir kayma olsa bile, bunu AKP'den gelen oylarla kapatmış gözüküyor.

Meclis'te kilit parti oldu

Meclis'te kilit parti oldu

MHP bu seçim sonucuyla Meclis'te de kilit bir role sahip oldu.

24 Haziran'da Meclis'teki sandalye sayısının 550'den 600'e yükselmesine rağmen sandalye kaybeden tek parti olan AKP, kesin olmayan sonuçlara göre 293 milletvekilinde kaldı ve Meclis'teki çoğunluğunu yitirdi.

Böylece AKP tek başına herhangi bir yasa çıkaramayacak, bütçenin onaylanmasını sağlayamayacak.

AKP'nin tüm bu yasama faaliyetleri için Cumhur İttifakı'ndaki ortağı MHP'ye ihtiyacı olacak.

MHP'nin beklenilenin üzerinde oy alması sosyal medyada da şaşkınlık yarattı...

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
368
355
168
149
56
24
8
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
M

MHP ülkenin bel kemiğidir, ülkeyi daima kurtaran gizli bir güçtür, Türkeşten beri bu böyledir. Aldığı oy oranına bakmayın Devlet ülkücüdür, Millet ülkücüdür.... Devamını Gör

Melis Kaya

Sonunda onedioda aklı başında , bir ülküsü , bir çizgisi olan birisini gördüm ya helal olsun.👏🏻👏🏻👏🏻

Dean Winchester

Bir insan neden onurunu gururunu hedefini geçmişini satar?

MMarmara Hukuk

İYi Partiyi kurmak için

alpagut-han

MHP NİN BU OYU ALMASI BİLE SEÇİMLERİN HİLELİ OLDUĞUNUN KANITI...ULAN MHP DE ADAM KALMADI NE YÜZDE 11 İ....HEPSİ İYİ PARTİYE GEÇTİ....

alpagut-han

SANA ŞİMDİ ANLATIRDIMDA NEYSE...MADEM MHP YUZDE 12 ALDI ULAN MAL AKP NİN KENDİ OYU YUZDE 51 DEĞİLMİ..HADİ DİYELİM MHP NİN OYLARI İKİYE BÖLÜNDÜ AKP EN AZ YUZD... Devamını Gör