Görüş Bildir
Haberler
Suriyelilere Vatandaşlık Nasıl Verilecek?

etiket Suriyelilere Vatandaşlık Nasıl Verilecek?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye’deki Suriyelilere vatandaşlık hakkı verilebileceğini açıklaması yoğun tartışma yarattı. Vatandaşlığın hangi koşullarda sağlanacağı ise şimdilik belirsiz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen hafta Kilis'te katıldığı bir iftar yemeğinde yaptığı açıklamada, Türkiye'de yaşayan Suriyelilere Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma imkanı sağlanacağını ve bu konuda İçişleri Bakanlığı'nın attığı adımlar olduğunu söyledi.

Ancak Türkiye'de mülteci statüsüne sahip olmayan Suriyelilere vatandaşlık yolunun nasıl açılacağı şimdilik belirsiz.

Suriyelilerin statüsü

Suriyelilerin statüsü

Türkiye'nin çeşitli kentlerinde halihazırda 2 milyon 750 bin Suriyeli kayıtlı olarak yaşıyor. Kayıt dışı olanlarla birlikte bu sayının 4 milyonu geçtiği tahmin ediliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ancak Türkiye'nin Cenevre Konvansiyonu'nu coğrafi çekince ile uygulaması, yani sadece Avrupa ülkelerinden gelenlere “mülteci” hakkı vermesi nedeniyle, Türkiye'de kayıtlı olarak yaşayan Suriyeliler “mülteci” statüsüne sahip değil.

Suriyeliler, 22 Ekim 2014'te çıkarılan bir yönetmelikle “geçici koruma” altına alınmış ve Suriyeliler bu şekilde sosyal hizmetlerden faydalanma ve çalışma olanağına sahip olmuşlardı. 

Ancak bu kayıt belgeleri ile Suriyelilere Türkiye'de kalma hakkı verilirken, Geçici Koruma Yönetmeliği ikamet iznine eşdeğer olarak kabul edilmiyor. Geçici koruma altındaki Suriyelilerin ikamet izni almak için ayrıca başvuru yapması gerekiyor.

Nasıl Türk vatandaşı olunur?

Nasıl Türk vatandaşı olunur?

Sonradan Türk vatandaşı olma hakkını kazanmak için de Türk Vatandaşlığı Kanunu'ndaki kriterlerin yerine getirilmesi gerekiyor. 

Yasada yer alan koşullara göre, Türk vatandaşlığı kazanmak isteyen yabancılarda 

  • “Kendi millî kanununa, vatansız ise Türk kanunlarına göre ergin ve ayırt etme gücüne sahip olmak, 

  • Başvuru tarihinden geriye doğru Türkiye'de kesintisiz beş yıl ikamet etmek, 

  • Türkiye'de yerleşmeye karar verdiğini davranışları ile teyit etmek, 

  • Genel sağlık bakımından tehlike teşkil eden bir hastalığı bulunmamak, 

  • İyi ahlak sahibi olmak, 

  • Yeteri kadar Türkçe konuşabilmek, 

  • Türkiye'de kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kimselerin geçimini sağlayacak gelire veya mesleğe sahip olmak, 

  • Milli güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak” şartları aranıyor.

Türk vatandaşlığının kazanılmasında istisnai durumlara da yasada yer veriliyor. Buna göre “vatandaşlığa alınması zaruri görülen kişiler” ve “göçmen olarak kabul edilen kişiler” de vatandaşlık elde edebiliyor.

Mülteci statüsü bulunmayan ve çoğunun ikamet izni de bulunmayan Suriyelilere mevcut yasaya göre mi yoksa yeni bir düzenleme ile mi vatandaşlık hakkı verileceği bilinmiyor.

Twitter'da vatandaşlık tartışması: #ÜlkemdeSuriyeliİstemiyorum

Twitter'da vatandaşlık tartışması: #ÜlkemdeSuriyeliİstemiyorum

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kilis'teki iftar yemeğinde Suriyelilere T.C. vatandaşlığı imkanı vereceğini söylemesi üzerine Twitter’da “#ÜlkemdeSuriyeliİstemiyorum” etiketi ile mesajlar paylaşılmıştı.

Etiket kısa sürede TT'de birinci sıraya oturmuştu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bazı kullanıcılar konuyla ilgili halk oylaması önerisinde bulunurken, bazı kullanıcılar da Erdoğan'ın Suriyelilere vatandaşlık vererek AKP'ye oy kazandırmak istediğini öne sürmüştü.

Bazı Suriyeliler “Merak etmeyin Türk vatandaşı olmak istemiyorum!“ şeklinde tepki verirken, bazıları da Suriyelilerin vatandaşlığına karşı çıkılmasını ırkçılık olarak nitelendirmişti.

DW Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1020
530
170
31
28
21
20
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Eric Cartman

Azerbaycan'lıyım. Yaklaşık 6 yıldır Türkiye'de eğitim alıyorum. Lisansı bitirdim, yüksek yapıyorum. Bunca süre zarfında bir kere bile olsun suriyeliler kada... Devamını Gör

Melih Işık

Bu ülkede arap değilsen piçsindir!

Tyotu10

Onlar ülkesini bırakıp gelsinler,biz burda her gün şehit verelim.Kolay yoldan vatandaş olsunlar.Gelip ürediler zaten ülkemizde.Savaştan mı çıkmışlar,cinsel a... Devamını Gör

Mayhem

ne kadar işe yaramaz eğitimsiz ne yapacağı belli olmayan Suriyeliyi varsa biz aldık eğitimli kesim Avrupa'ya gitti bize kalanlar Sultan Ahmet'de kendini patl... Devamını Gör