Görüş Bildir
Haberler
Suriye Dışişleri Bakanı: 'Esad Kırmızı Çizgimiz'

Suriye Dışişleri Bakanı: 'Esad Kırmızı Çizgimiz'

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Cenevre barış görüşmelerinde Esad'ın geleceğini tartışmak isteyen kimseyle konuşmayacaklarını, Suriye liderinin kırmızı çizgileri olduğunu söyledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kesintiye uğrayan görüşmelerin Pazartesi tekrar başlaması hedefleniyor.

BBC Türkçe'nin haberine göre Muallim, Cenevre öncesi başkent Şam'da bir basın toplantısı düzenledi. Devlet televizyonundan canlı yayınlanan toplantıda Muallim, 'Beşar Esad Suriye halkına aittir ve Suriye halkının kırmızı çizgisidir' dedi.

'24 saat içinde kimse gelmezse döneceğiz'

Muallim, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'yı işaret ederek, 'Ne o ne de başka birisi, her kim olursa olsun, kimsenin cumhurbaşkanlığı seçimleri hakkında konuşma hakkı yok' dedi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad

Barış görüşmelerine hâlâ bağlı olduklarını belirten Dışişleri Bakanı, 'Suriye heyetinin, muhalefet heyetinin gelişini sadece 24 saat bekleyeceklerini aksi takdirde ülkeye geri döneceğini' belirtti.

Muallim, 'Heyetimiz Cenevre'ye gitmek üzere yarın ülkeden ayrılacak. 24 saat bekleyeceğiz ve kimse gelmezse geri döneceğiz'.

'Federal devlet olmaz'

Federal devlet tartışmalarına da değinen Muallim, 'Federalizm hakkında konuşmayı reddediyoruz' dedi ve Suriye'nin bağımsız, birlik içinde ve egemen bir devlet olarak kalması gerektiğini söyledi.

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura

İçeriğin Devamı Aşağıda

Suriye'deki iç savaşa siyasi çözüm bulmak amacıyla gerçekleştirilen Cenevre barış görüşmelerinin Şubat ayındaki son raundu, başlamasından kısa süre sonra çökmüştü.

Muhalifleri temsil eden Yüksek Müzakere Komitesi Cenevre'ye, hükümet heyetinden yaklaşık 35 saat sonra varmış, BM temsilciliğineyse bundan iki gün sonra gitmişti.

Hem Suriye hükümeti hem de Yüksek Müzakere Komitesi Pazartesi günü yeniden başlayacak görüşmelere katılmayı kabul etmiş durumda.

Yüksek Müzakere Komitesi Genel Koordinatörü Riyad Hicab

Komite, dün yayımladığı açıklamada, 'Suriye'de akan kanı durdurmayı ve politik çözümü hedefleyen uluslararası çabalara bağlılıkları nedeniyle görüşmelere katılım sağlayacaklarını' belirtti.

Komitenin genel koordinatörü Riyad Hicab, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, görüşmelerde, Esad ve mevcut hükümetinin parçası olmadığı bir geçiş hükümetinin kabulü için mücadele edeceklerini söyledi.

Suriye'de yaklaşık 5 yıldır süren çatışmalarda 250 binden fazla kişi yaşamını yitirirken milyonlarca Suriyeli yaşadığı yerden ayrılmak zorunda kaldı.

BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
10
8
5
3
3
2
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

obama, yahudi heyetine giderayak resti çekti, rusyanında sunni destekli iç terör korkusu ve ekonomik gerileme adımlarını durdurdu, rte ortadoğu,kafkaslar ve... Devamını Gör

nebusimdi

Doğru söylüyorsun Velid efendi de, sorun şu ki, Suriye'de ne kadar Suriye'li kaldı? Mesele bu.

elif ayaydın

Suriye dışişleri bakanı mı kdjfkdsfjksdlfksdlfd