Görüş Bildir
Haberler
Suriye'den Kurşun Attılar, Bakanlık Seyretti

Suriye'den Kurşun Attılar, Bakanlık Seyretti

Onedio Medya
16.04.2014 - 18:26 Son Güncelleme: 16.04.2014 - 18:58

Suriye'den Kurşun Attılar, Bakanlık Seyretti

DHA - ŞANLIURFA HABERLER GÜNDEM

Suriye’de dördüncü yılına giren iç savaş, sınır şehri Şanlıurfa’da 11 cana mal oldu. Geçen sene Resulayn’dan seken mermilerle hayatını kaybeden iki köylünün ailesi, İçişleri Bakanlığı aleyhine 380 bin liralık tazminat davası açtı. Davaya gerekçe olarak da tampon bölge oluşturulmamasını, insanların ilçeden tahliye edilmemesini gösterdi.

Suriye’de 15 Mart 2011 günü başlayan iç savaş devam ederken bu ülkeden fırlatılan ve Türkiye’de can kayıplarına sebep olan top ve havan mermileri ilk kez dava konusu oldu. Suriye’nin Resulayn ilçesinden geçen sene 26 Temmuz ve 28 Ekim günü atılan ve Ceylanpınar’da mısır tarlasında çalışan Şükrü Kahraman ile evinde uyuyan İdris Akgül’ün hayatını kaybetmesine yol açan mermiler için İçişleri Bakanlığı aleyhine 380 bin liralık tazminat davası açıldı. Ölenlerin yakınları dava açma gerekçelerini şöyle sıraladı: “Yurttaşların can güvenliğinin sağlanması için tampon bölge oluşturulmadı, şehir insanlardan arındırılmadı, tahliye ve nakil gerekirken hiçbir önlem alınmadı.”

İdris Akgül’ün eşi, 3 çocuğu ve 12 kardeşi, Şükrü Kahraman’ın ise eşi ve 5 çocuğu adına Şanlıurfa İdare Mahkemesi’ne sunulan dava dilekçesinde, idarenin ağır hizmet kusuru ile sorumlu olup anayasal yükümlülüğünü yerine getirmeyerek hayat hakkı ihlaline sebebiyet verdiği iddia edildi. Ailelerin avukatı Muhammed Neşet Girasun tarafından düzenlenen dilekçede şu görüşlere yer verdi: “Suriye’de iç savaşın başlamasıyla 28 Ekim 2013 tarihine kadar Suriye tarafından gelen mermiler-patlayıcı maddeler nedeniyle Akçakale’de 5, Ceylanpınar’da ise 6 kişi hayatını kaybetti. Ceylanpınar ile Suriye’nin sınır ilçesi Resulayn arasında 20-30 metre mesafe var ve bu yerler neredeyse sadece tel örgülerle ayrılıyor. Bu sebeple Ceylanpınar’da yaşayanlar, Suriye’deki iç savaştan en fazla etkilenen ilçeler arasında. İlçede hayat altüst oldu, eğitime ara verildi, insanlar sokağa çıkamaz hale geldi. Gerekli önlemler alınmadığı için hiçbir şeyden haberi olmayan, kendi günlük işlerini yapan veya evlerinde kalan yurttaşlar hayatlarını kaybetti.” Şanlıurfa İdare Mahkemesi Başkanlığı’na gönderilen dava dilekçesinde, müvekkillerin uğradığı zararların tazmini için İçişleri Bakanlığı’na başvurulduğu halde 60 günlük yasal sürede taleple ilgili karar verilmediği de belirtildi.

Kaynak: http://www.zaman.com.tr/_koyluler-dav...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0