Görüş Bildir
Haberler
Suriye Demokratik Güçleri: Rakka Operasyonu 'Fırat'ın Gazabı' Adıyla Başladı

Suriye Demokratik Güçleri: Rakka Operasyonu 'Fırat'ın Gazabı' Adıyla Başladı

Emre Ordu
06.11.2016 - 14:41 Son Güncelleme: 07.11.2016 - 10:14

Ana gövdesini YPG'nin oluşturduğun Suriye Demokratik Güçleri, Suriye'nin kuzeyinde bulunan ve 'IŞİD'in başkenti' olarak bilinen Rakka kentini IŞİD'den kurtarmak için aylardır hazırlığı yapılan operasyonun 'Fırat'ın Gazabı' adıyla başladığını duyurdu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Operasyonun başladığını duyuran Suriye Demokratik Güçleri adına yapılan açıklamada, operasyona, DSG'nin çatısı altında bulunan Kürt, Arap, Türkmen savaşçılar ile YPG ve YPJ'nin uluslararası koalisyon güçlerinin aktif katılımı ile başladığı belirtildi.

ABD henüz konuyla ilgili bir açıklama yapılmazken Suriye Demokratik Güçleri adına düzenlenen basın toplantısında şöyle denildi:

"Terörün başkentinde çeteleri çembere alarak ardından düzenleyeceğimiz operasyonlarla özgürleştireceğimizi belirtiyoruz"

"Terörün başkentinde çeteleri çembere alarak ardından düzenleyeceğimiz operasyonlarla özgürleştireceğimizi belirtiyoruz"

'Özgürleştirme hamlesi 5 Kasım gecesi başlamıştır. Rakka'nın Özgürleştirilmesi Hamlesi esnasında güçlerimizin koordineli bir şekilde ilerlemesi için 'Fırat'ın Gazabı Eylem Odası' oluşturulmuştur. Bu vesileyle demokratik güçlere, bölge halklarına, Suriye halklarına ve özellikle Rakka halkına operasyonumuz başarıyı garantileyene kadar mücadele edeceğini ve terörün başkentinde çeteleri çembere alarak ardından düzenleyeceğimiz operasyonlarla özgürleştireceğimizi belirtiyoruz. Kobanê, Gire Spî, Hesekê, Hol, Şedadê ve Minbic'de nasıl başardıysak Rakka'da başaracağız. Rakka Özgürleştirme Operasyonu DSG çatısı altındaki kahraman Kürt, Arap, Türkmen savaşçıları, YPG/YPJ savaşçılarının ve uluslararası koalisyon güçlerinin aktif katılımı ile başarılı bir şekilde tamamlanacaktır. Bir kez daha uluslararası güçlere, IŞİD çetelerinin işgali altında olan bölgelerin özgürleştirilmesi hamlelerinde yer alarak bu onurlu mücadeleye lojistik, askeri ve manevi destek sunarak katılmaya çağırıyoruz.

Türkiye, YPG'nin Rakka operasyonuna katılmasına kesin bir dille karşı çıkarkan ABD'li General Stephen Townsend geçtiğimiz günlerde YPG'nin bu operasyona katılacağını duyurmuştu

Yine insan hakları ve insani yardım örgütlerinin Rakka halkının IŞİD çetelerinin işgali altından kurtarmak için görev ve sorumluluklarını yerine getirmeleri çağrısında bulunuyoruz. Son olarak, kahraman halkımızın, çetelerin bulunduğu alanların güçlerimizin ve koalisyon güçlerinin hedefi olacağından kaynaklı çetelerin oldukları bu alanlardan uzak durmaları, kurtarılan alanlara kendilerini ulaştırmaları ve güçlerimize katılarak bizlere destek sunmalarını istiyoruz.'

İçeriğin Devamı Aşağıda

Rakka, IŞİD için neden önemli?

Rakka, IŞİD için neden önemli?

IŞİD, Rakka’nın fiili olarak “başkenti”. IŞİD'in yönetici kadrosu ağırlıklı olarak bu kentte barınıyor. IŞİD, hilâfeti ilân ettikten sonra, dünyanın dört bir tarafındaki sempatizanlarını kendi yönettiği bölgelerde yaşamaya çağırmıştı. Bu çağrıya uyanlar, özellikle aileleriyle birlikte gelenler Rakka’ya yerleştirildi. Yani kentte sayısı bilinmemekle birlikte yabancı savaşçı da çok. IŞİD, Rakka’yı aldığından beri yabancı savaşçıları ve ailelerini buraya topladığı gibi, yerli halkın şehirden ayrılmasına da izin vermiyor. Hristiyanlardan cizye vergisi alıyor.

Rakka’nın stratejik önemi ne?

Rakka’nın stratejik önemi ne?

Rakka, Fırat nehri üzerine kurulu. Tarım açısından önemli bir alan. Rakka’daki Tabka Barajı, hem Rakka’nın hem de Halep’in elektrik ve su ihtiyacını karşılıyordu.

Bir çok yolun da kesişme noktası. Irak’a yakın olması nedeniyle IŞİD’in güçlerini Irak ve Suriye arasında hareket ettirmesini de kolaylaştırıyor.

'Devlet' olma iddiasındaki IŞİD, Rakka’da kamu yönetimi örneği de oluşturmuş durumda. Kentte, ticaretten adalete, eğitimden ulaştırmaya kadar bir çok alanda yönetimsel düzenlemeler yaptı.

DHA,Al Jazeera

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
53
32
22
13
12
5
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
ynsemrebagiban

2 tarafa da bol kanlı çatışmalar diliyorum...

ykaraman

amin

Negan Smash

Acil bir şekilde Menbiç ve El-bab'ı ele geçirmeliyiz. Aksi takdirde kantonlar birleşecek.

Mehmet Cepik

Bilgisayarda savas oyunu oynamiyoruz, ne kadar derine gidersek, alan hakimiyeti icin o kadar güc yigmak gerekir, bakmayin siz putin'in tayyip'le cicim aylari... Devamını Gör

Dexfall

Bizim için şuanda kötü görünebilir ama suriyede işid'in bitmesi ypg'nin meşrutiyetinide bitirir muhalifler yerine esad ve rusya'yla anlaşırsak ki öyle görünü... Devamını Gör