Görüş Bildir
Haberler
Cenevre Görüşmeleri: 'PYD Davet Edilmedi'

Cenevre Görüşmeleri: 'PYD Davet Edilmedi'

ATKN
26.01.2016 - 16:53 Son Güncelleme: 27.01.2016 - 16:06

Birleşmiş Milletler, Suriye'de barış sağlanması için Cenevre'de yapılacak görüşmelerin Cuma günü başlayacağın ve Suriye hükümeti ve muhalefetinden katılacak taraflara davetiyelerin gönderildiğini açıklamıştı. PYD'nin Eş Genel Başkanı Salih Müslim ise Reuters'a yaptığı açıklamada kendisine henüz bir davetin gelmediğini söyledi. PYD'ye davet gitmediğini Fransa Dışişleri Bakanı da doğruladı. Ancak PYD'nin de içinde yer aldığı Demokratik Suriye Meclisi'ne ise davetiye gittiği belirtiliyor. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Birleşmiş Milletler'in Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura

Birleşmiş Milletler'in Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura Cuma günü İsviçre kenti Cenevre'de barış görüşmelerine başlamak üzere Suriye hükümeti ve muhalif gruplara davetiyeleri gönderdiğini duyurmuştu. 

Mistura, muhalifler arasında kimlere davetiye gönderildiğine dair ise detaylı bilgi vermedi.

Özellikle Türkiye ve Rusya arasında, Suriye'nin kuzeyinde etkin olan Kürt yapılanması PYD'nin (Demokratik Birlik Partisi) görüşmelere çağırılıp çağırılmaması konusu üzerinden bir tartışma yaşanıyordu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, PYD ve PYD'nin silahlı kanadı olan YPG'nin 'terör örgütü' olduğunu ifade ederek masaya oturamayacağını söylemiş ve 'Görüşmelere PYD değil, Suriyeli Kürtler katılmalı' demişti.

Rusya ise PYD olmadan barış görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanacağını savunuyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, PYD'nin bu toplantıya katılması durumunda girişimi boykot edeceklerini söyledi.

"Cenevre'ye davet edilmedim"

"Cenevre'ye davet edilmedim"

PYD Eşbaşkanı Salih Müslim

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eş Başkanı Salih Müslim görüşmelere katılmak için herhangi bir davet almadığını söyledi.

Reuters haber ajansına konuşan Müslim, ayrıca herhangi bir Kürt temsilcinin de davet aldığına yönelik bir bilgisi de bulunmadığını belirtti.

Muslim sözlerini şöyle sürdürdü:

'Elbette biz içtenlikle görüşmelere katılmak istiyoruz. Görüşmelere katılmamamız halinde, 3. Cenevre görüşmelerinin de 2. Cenevre görüşmeleri gibi başarısızlıkla sonuçlanacağını düşünüyoruz. Zira o görüşmelerde de bazı taraflar dışlanmıştı.'

'Elbette biz sahada birçok insanı temsil ediyoruz. Bizi dışlayarak siyasi çözüm açısından iyi bir şey yapmıyorlar.'

Salim Müslim daha önce Reuters'a yaptığı açıklamada ise Cenevre'ye davet edileceğini söylemişti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Fransa: PYD Cenevre'ye davet edilmeyecek

Fransa: PYD Cenevre'ye davet edilmeyecek

Fransa Dışişleri Bakanı Fabius, 'Davetiyeler gitti. En çok sorunu PYD yaratıyordu. Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Stefan De Mistura bana PYD'ye davetiye göndermediğini söyledi' dedi.

Fabius, Cenevre toplantılarında muhalif gruplara Suudi Arabistan'ın desteğiyle Riyad'da uzlaşmaya varılarak oluşturulan heyetin öncülük edeceğini de belirtti.

Demokratik Suriye Meclisi'ne davetiye

Demokratik Suriye Meclisi'ne davetiye

Demokratik Suriye Meclisi'nin Heysem Menna dışındaki diğer Eş Başkanı PYD'ye yakın isimlerden İlham Ahmed. Ahmed de Cenevre'ye davet edilmedi.

IMC TV'ye konuşan Salih Müslim, toplantıya davet edilen Heysem Menna’nın, kendilerine “Siz olmadan biz de gitmeyiz” dediğini aktardı.

Müslim, 'Davetin gelmemesi teknik bir neden değil, bazı iradeler her nedense buna karşı çıkıyor. Biz etkili bir güç olarak eğer katılmazsak Suriye için barış süreci tehlikeye girer ve akıbeti de Cenevre 2 gibi olur' diye konuştu. 

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura'nın sözcüsü de katılımcılara davetiylerin gönderildiğini duyursa da kimlere gönderildiğini açıklamamıştı.

Muhalifler henüz karar vermedi

Muhalifler henüz karar vermedi

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da toplanan Yüksek Müzakere Heyeti Sözcüsü Munzir Mahos ise Al Jazeera'ya yaptığı açıklamada 'Gelen davetiyelerde eskilerinden bir farkını görmedik. Davetiyeyi kabul edip etmemek konusunu tartişmaya devam ediyoruz. Konuyu ciddiyetle ele aliyoruz. Bu gece geç bir saatte ya da yarin sabah kararimizi açiklayacağız' dedi.

BBC Türkçe ve Al Jazeera

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
110
108
19
18
10
8
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Bi Tengri Değil

ya nolacağdı? dünya resmen sen gelme aq teröristi dedi :d

Gürkan B.

pyd çağrılırsa kimse kızmasın. Bu adamları muhatap alıp Ankaraya çağıran, Suriyenin kuzeyine kobani ismini kullanan biziz. Şimdi cenevreye çağrılırsa neden k... Devamını Gör

tatlış penguen

şu adamın suratına kezzap atasım geliyor yetmez ama evet