Görüş Bildir
Haberler
Şule Çet Davasında Karar: Çağatay Aksu'ya Müebbet ve 12 Yıl 6 Ay, Berk Akand'a 18 Yıl 9 Ay Hapis Cezası

etiket Şule Çet Davasında Karar: Çağatay Aksu'ya Müebbet ve 12 Yıl 6 Ay, Berk Akand'a 18 Yıl 9 Ay Hapis Cezası

Gazi Üniversitesi öğrencisi Şule Çet'in ölümüne ilişkin sanıklar Çağatay Aksu ve Berk Akand'ın 'cinayet', 'nitelikli cinsel saldırı' ve 'hürriyeti tahdit' suçlarından yargılandığı davanın altıncı celsesinde karar çıktı. Mahkeme heyeti, sanık Çağatay Aksu’nun müebbet ve cinsel saldırı ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçundan da 12 yıl 6 ay hapsine, sanık Berk Akand’ın ise 18 yıl 9 ay hapsine hükmetti.

Ankara 31. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada karar açıklandı.

Buna göre, sanıklardan Aksu 'kasten öldürme' suçundan müebbet hapse mahkum edildi. Aksu, ayrıca 'nitelikli cinsel saldırı' suçundan 10 yıl, 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçundan 2 yıl 6 ay hapse çarptırıldı.

Sanık Akand'ın ise Aksu'nun işlediği suçlara yardım ettiği kanaatine varan mahkeme, Akand'ı 'kasten öldürme suçuna yardım'dan 12 yıl 6 ay, 'nitelikli cinsel saldırı suçuna yardım'dan 5 yıl, 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçuna yardım'dan da 1 yıl 3 ay hapse mahkum etti.

Kararı oy çokluğuyla alan mahkeme, sanıkların tutukluluğunun devamını kararlaştırdı.

Şule Çet'in avukatı: "Mahkeme indirim uyguladı, istinafa gideceğiz"

Şule Çet'in avukatı Umur Yıldırım, duruşma sonrası yaptığı açıklamada kararı istinaf mahkemesine taşıyacaklarını söyledi.Umur Yıldırım, şunları kaydetti:

'Bugün dosyada karar verildi. Karar her ne kadar bizim yüreğimize su serpse de istediğimiz bir karar değildi. Türk Ceza Kanunu'nun 62 takdiri indirimi uygulandı. Biz bunun, 'Kızına sahip çıksaydın' diyen bir zihniyete uygulanmaması gerektiğini belirttik. Çağatay Aksu ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Buna 62 indirimi uygulanarak müebbet hapis cezasına çevrildi. Yine cinsel saldırıdan 10 yıl ve hürriyetten alı koyma suçlarından da iki yıl altı ay ceza aldı. Berk Akanda da tüm bu suçlara yardım eden sıfatıyla 18 yıl 9 ay hapis cezası aldı. Ama bir babanın acısı var. Bu acıya bir nebze de olsun su serpse de gelinen noktada bu kararı da istinafa taşıyacağız.'

Duruşmada neler yaşandı?

Duruşmada neler yaşandı?

Şule Çet davasının 6. ve karar duruşmasına milletvekilleri, sivil toplum örgütleri, avukatlar, hakimler ve hakim adayları, gazeteciler ve kadın örgütleri ve yüzlerce kadın katıldı.  Ana salona ek olarak tahsis edilen iki salonu da kalabalık katılımcılarla doldu. 

Son savunmasını yapan sanık Çağatay Aksu, halk ve sosyal medya baskısı yüzünden tutuklanmak zorunda kaldık. Yalan haberlerle halk galeyana getirildi. Buna rağmen hala ben tecavüz ve öldürmekten yargılanıyorum' diye konuştu. Aksu, devamında, 'Bu kadar delilsiz bir cinayet ve tecavüz gördünüz mü? Delil varsa beni asın demiştim. Eğer delil bulabiliyorsanız asın. Biz cinayet büroda üç saat dayak yedik. Baktılar dosyalarda delil yok, avukatlar ‘Şule iyiydi’ diyen psikoloji raporu aldırlar. Medya ve sosyal medya bu işle çok uğraştı.” dedi.

Aksu’nun Avukatı Levent Ekmen ise dava dosyasının delillerin yok sayıldığı ve olan delillerin zorlama şekilde yorumlandığı bir dosya olduğunu belirterek 'Savcı mütalaasında ihtimallerden bahsediyor, ben size on tane başka ihtimal sayarım. Tüm adli tıp ve bilirkişi raporları maktülün cinsel saldırıya uğradığını söyleyemiyor. Maktülde bulunan Psa’nın 48 saat öncesine ait bile olabileceği söyleniyor adli tıp raporunda' ifadelerini kullandı. 

Dosyada mevcut tek bir delil  olduğunu savunan Ekmen, O da maktülün arkadaşı Lilia’a attığı mesajlar. 300 kişilik mekanda otururlarken, “beni salmıyor” diye mesajı atmış. Nasıl salmaz o kadar insanın olduğu bir mekanda?Sonra evde çok kez mutfağa gidip geliyor. Mutfağın yeri çıkış kapısına daha yakın. Kapıdan çıkıp gitseydi? Peki zorla tutuluyorsa, neden gitmedi?” dedi.

Davanın diğer sanığı Berk Akand da, son savunmasında Çağatay Aksu'ya yardım etmediğini ve suçsuz olduğunu söyledi. 

Savcı, “sanıkların tutukluluklarının devamı ve sonlandırılması hakkında takdir mahkemenindir” diye konuştu.

Şule Çet davası

Şule Çet davası

Gazi Üniversitesi öğrencisi Şule Çet, 29 Mayıs 2018'de, Ankara'daki bir plazanın 20'nci katından düşerek şüpheli şekilde yaşamını yitirmiş, olayla ilgili Çağatay Aksu ve Berk Akand hakkında dava açılmıştı. Aksu ve Akand, ilk defa 6 Şubat 2019'da hakim karşısına çıkmış ve suçlamaları reddetmişti.

Geçen duruşmada savcı, esasa ilişkin görüşünü açıklamıştı. Sanık Çağatay Aksu için “cinayet, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma ve nitelikli cinsel saldırı' suçlarından müebbet hapis ve 39 yıl, diğer sanık Berk Akand için ise  “cinayete yardım, nitelikli cinsel saldırı ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçlarından 31 yıla kadar hapse mahkum edilmesini talep edilmişti.

Ajanslar ve BBC Türkçe

ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Kenan

Haber sevindirici, fakat bu karar için verilen mücadelenin seviyesi kat kat üzücü. Zaten kararın adil şekilde verilmesi için neden mücadele ettiğimiz de anla... Devamını Gör

asocial

Ve o yargı sistemini emanet edeceğimiz hakim ve savcılara da ihtiyacımız var. "Türkiye Adalet Akademisi Başkan Özdemir: FETÖ terör örgütü nedeniyle hakim... Devamını Gör

Samoa Tiger

Peki adalet hep böyle halkın baskısıyla mı işleyecek? Halkın haberdar olmadığı adaletsizlikler ne olacak? Adalet bakanının bile adalet aradığı bir dönemde ya... Devamını Gör

Sema candelen

Ulan umarim bu yavsaklari iceriden sag cikarmazlar...su allahin belasi ceza icin yuzbinlerce insan seferber oldu degdi mi be!