Görüş Bildir
Haberler
Stars Wars Evreni'nin Kötü Çocukları Sith'ler ve Bilinmeyenleri ...

Stars Wars Evreni'nin Kötü Çocukları Sith'ler ve Bilinmeyenleri ...

Erkut Günel
08.12.2015 - 17:49

Sith'ler vs. Jedi'lar !

Bilindiği gibi sinema dünyasının efsane bilim kurgu serisi Star Wars'ın, yeni filmi Star Wars: The Force Awakens gümbür gümbür geliyor.

Dünya'da milyonlarca hayran kitlesi olan ve dahi bir o kadar da aşırı fanatikleri olan nadir kurgu serilerinden olan Star Wars'ın yeni filminden önce Sith ve Jedi'lara daha bir yakından bakalım.

Kimdir bu Sith'ler ?... Karanlık taraflarda ne işleri var? .. Jedi'larla ne alıp veremedikleri var? Ne kadar güçlüler? Maskeler ne iş ? Amaçları ne ? En önemlisi gerçekten de kötüler mi ?

Star Wars: The Force Awakens 'ten hemen önce Jedi vs. Sith dosyamızda ilk bölüm : 

Sith'ler, Sith Tarihi ve Sith Lordları ?

İçeriğin Devamı Aşağıda

Star Wars Evreninin Tanrısı : Güç !

Stars Wars evreninde her canlı 'Midi-Chlorian' denen mikroskopik canlılardan oluşur.

Midi-Chlorian'ların da kendi içinde milyonlarca türü vardır.

Güç, doğaüstü bir gizli kuvvet olarak tanımlanabilir. Güç, esasında bütün yaşamı yaratan bir enerji alanıdır. Güç, midi-chlorian bağlantısı yolu ile her hücrede enerji üretiminden sorumlu mitokondri gibi davranır, bu şekilde her varlık etrafını kuşatan güç ile iletişime geçebilir sadece bu iletişimin oranını biyolojik varlıklarda ki midi-chlorian sayısı ve türü belirler.

Güç, evrendeki yaşamın arkasındaki yaratıcı güçtür. Galaksiyi de o bir arada tutmakta ve galaksideki yaşamın bu kadar çeşitli bir biçimde milyonlarca gezegende ortaya çıkıp sürmesini sağlamaktadır. Bu nedenle Yıldız Savaşları evreninde Güç, bir nevi Tanrı'dır.

Jedi Ustası Yoda'ya göre varlıklar sadece et ve kemikten değil aynı zamanda etraflarındaki 'Güç'ten yaratılmışlardır. Her canlının içindeki midi-chlorian miktarı onun güce ne kadar duyarlı olacağını belirler. Güç'ün farklı yüzleri vardır, bunlardan en ünlü iki tanesi, Aydınlık Taraf ve Karanlık Taraftır.

Aydınlık Tarafın Keşfi ...

Aydınlık Tarafın Keşfi ...

Star Wars evreninde bilinen en büyük ve uzun süren savaş Yavin Savaşı'dır.

Bugüne kadarki Star Wars filmlerinin kurgularında ve içeriğinde rastlamadığımız bu savaşa, hemen her filmin senaryosunda göndermeler bulunur.

Yavin Savaşı'ndan 25.000 yıl önce (YSÖ 25.000) Galaksi çapında seyahat edebilecek hızın keşfi gerçekleşmişti. Ardından gelen yakın bir tarihte ise Coruscant merkezli Galaktik Cumhuriyet'in kuruluşu tamamlanmıştı.

Jedi'lar ise bundan çok daha önce vardılar ve Güç'ü biliyorlardı. Fakat Güç hakkındaki bildikleri daha çok aydınlık bir bakışa aitti. Güç'ü iyilik yapmak, barış getirmek, huzuru tesis etmek, şifa dağıtmak için kullanıyorlardı. Meditasyon, dinginlik ve kötü hislerden arınmak Jedi'ın Güç'e ulaşma yöntemiydi.

Jedi'ların Cumhuriyet içinde etkisi büyüktü ama demokrasiye saygılıydılar ve asla yöneten kesim olmadılar, Cumhuriyet'e hizmetlerini sundular. Fakat bu huzur dolu dönem 18.000 yıl sürdü, artık karanlık tarafın yükselme vakti gelmişti.

Karanlık Taraf'ın Keşfi ve Karanlık Jedi'ların Sürgünü !

Karanlık Taraf'ın Keşfi ve Karanlık Jedi'ların Sürgünü !

Güç'ün yollarında kendisini geliştirmeye devam eden Jedilar, Güç'ün farklı yüzlerini de keşfetti. Bir takım Jedilar Güç'ün aydınlık yüzüne tamamen zıt olan yeni bir Güç keşfetmişti: Güç'ün Karanlık Yüzü. Güç'ün bu yönüne Aydınlık Taraf'ın aksine öfke, nefret, korku, güvensizlik, şiddet gibi hislerle erişiliyor, Güç'ün bu yönü bu hisler aracılığıyla kullanılıyordu.

Güç'ün Karanlık Tarafı'nın keşfinin ardından kısa sürede -başta bu tarafı keşfedenler olmak üzere- bazı Jedilar karanlığın etkisine kapıldılar. Jedi Konseyi ise Güç'ün Karanlık Taraf'ının kullanılmasını kesinlikle yasakladı. Fakat buna rağmen Karanlık Jedilar Karanlık Güç'ten vazgeçmediler. Karanlık Taraf'a geçmiş bu 20 Jedi, Kayıp Yirmiler olarak anıldılar. Onların bu isyanı kısa sürede Cumhuriyet'i tehdit eder hale geldi. Cumhuriyet, Karanlık Jedilardan kurtulmaya karar verdi ve Aydınlık Jediların da yardımıyla hepsini yakaladı. Hepsi bir uzay gemisine bindirildi ve boşluğa bırakıldı, amaçları zaman içinde ölmelerini sağlamaktı. Uzayda kendiliklerinden ölecekleri için Cumhuriyet bundan sorumlu tutulmayacaktı.

Fakat Karanlık Jedilar ölmediler, şanslıydılar. Galaksinin öbür ucunda bilinmeyen bir sisteme iniş yaptılar. İndikleri gezegenin adı Korriban'dı. Bu gezegende Sith adında ilkel bir ırk yaşamaktaydı. Karanlık Jedilar bu gezegenin kendileri için uygun olduğunu görüp yerleşmeye karar verdiler. Zaman içinde Karanlık Jedilar önce eski bir hikâye olarak anıldı, ardından birer efsane olarak görüldü, en sonunda da varlıkları tamamen unutuldu. Karanlık Jedilar ise Cumhuriyet'i unutmadılar ama kendi dünyalarının dışından habersiz gelişimlerini sürdürdüler.

Sith Irkı ...

Bütün bunlar yaşanırken Galaksinin uzak bir köşesinde Korriban adlı gezegende Sith adında bir canlı türü yaşamaktaydı. Kırmızı derili, kemik boynuzlu, kırık çeneli, böceksi hatlara sahip bir ırktı. Büyücülük, özellikle de karanlık büyü onların işiydi. Son derece ilkel bir toplum olan Sithler, aynı zamanda kendi içlerinde sınıflara da bölünmüştü.

Karanlık Jedilar Korriban'a gökten inince onların doğaüstü varlıklar olduğunu düşündüler ve onları Tanrılar olarak kabul ettiler. Karanlık Jediların hükmü altında bir Sith İmparatorluğu kurulduktan sonra zaman içinde Sith sözcüğünün anlamı değişti ve Karanlık Taraf'ı kullanan Jedilara Sith olarak hitap edildi.

İmparatorluğun Doğuşu ...

İmparatorluğun Doğuşu ...

Kayıp Yirmilerin en güçlüsü sonradan Darth Ruin (Yukarıdaki resimdeki) adını almış Sith Lorduydu. Jedi Tapınağı'ndan sürülmeden önce bilinen en güçlü Jedi olan Yoda'dan bile güçlü olduğu düşünülüyordu.

Karanlık tarafı keşfeden ilk Jedi Ustası olan Ruin, onların ilk lideriydi. Korriban'a ulaştıktan sonra da Sith'in Karanlık Lordu unvanını alan ilk kişi oldu. 'Kendisinden başka kimseyi önemsemediği' ve 'Yaşam hakkına inanmadığı' hakkında bilinen az şeyden birisidir.

Darth Ruin, diğer Karanlık Jedi'larla birlikte Korriban'daki Sith ırkını hızla köleleştirdi. En soylu sınıflardan başlayıp kölelere kadar bütün gezegen sırasıyla onların kölesi oldu. Bunu yaparken pek direniş görmediler çünkü zaten hem Tanrı olarak görülüyorlardı hem de Sith ırkı çok ilkeldi. Kısa süre içinde bir Sith tapınağı inşa edildi. Korribanlıların en yetenekli gençleri bu tapınağa alındı ve birer Karanlık Jedi olarak eğitildiler, Karanlık Taraf'ın bilgisiyle donatıldılar.

Zaman içinde Korriban düzeni, Sith'in Karanlık Lordu'nun yönettiği bir imparatorluğa dönüştü, bununla da kalmayıp İmparatorluk henüz Cumhuriyet tarafından bilinmeyen bu bölgedeki diğer sistemleri fethetmeye başladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sith İmparatorluğu'nun İlk Melez Lordu : Marka Ragnos

Sith İmparatorluğu'nun İlk Melez Lordu : Marka Ragnos

Sith İmparatorluğu yaklaşık 2000 yıl boyunca düzenli olarak gelişti. İmparatorluk git gide zenginleşti, gücünü arttırdı, sınırlarını genişletti. Sithlerin tapınağı diğer gezegenlerden de gelen öğrencilerle doldu taştı. Yaklaşık 2000 yıl geçmiş ve İmparatorluk tahtına Sith'in 9. Karanlık Lordu Marka Ragnos oturmuştu.

Marka Ragnos, bir insan ve Sith meleziydi, güçlü, acımasız ve tam anlamıyla bir diktatördü ama İmparatorluğun geleceği için mantıklı kararlar da veren birisiydi. Güç'ün Karanlık Taraf'ına olan olağanüstü hakimiyeti sayesinde diğer Lordlar onun liderliğini sorgulayamamıştı. Kısa ve kanlı bir savaşın sonunda başta Simus olmak üzere rakiplerini yenip Sith'in Karanlık Lordu olmuştu. Marka Ragnos döneminde Sith İmparatorluğu önceki dönemlere göre daha az fetih yapıyor, daha yavaş yayılıyordu. Çünkü Marka Ragnos, İmparatorluğun kontrolsüz bir şekilde gelişmesi halinde kendisinden çok daha güçlü bir düşmanla (Galaktik Cumhuriyet) karşılaşacağını ve belki de İmparatorluğun sonunun geleceğini biliyordu. Sith İmparatorluğu böyle bir savaşa -henüz- hazır değildi. Ragnos, o dönemdeki çok az Sith'in yaptığı bir şeyi yapıp kaybolmuş tarihi araştırmış ve Cumhuriyet ile Jedi Düzeninin varlığını keşfetmişti.

Diğer Sith Lordları ise Ragnos ile aynı fikirde değillerdi. Dahası ondan nefret ediyorlardı. Ragnos, onları baskıyla, zorla yönetiyordu. İmparatorluğun yayılması içinse yeterince çalışmıyordu. Diğer Sith Lordlarının muhalefeti günden güne büyüdü. Aynı zamanda Ragnos'tan sonra tahta oturabilmek için birbirleriyle mücadele ediyorlardı. Ragnos ise akıllıca davranarak bu duruma göz yumdu. Çünkü onlar birbirleriyle mücadele ederken kendisi tahtın sahibi olarak kalacaktı ve onlar kendisine muhalefet ederken dışarıyla ilgilenemeyecekler ve İmparatorluk, gizli düşmanıyla karşılaşmamış olacaktı.

Ragnos İmparatorluğu bu şekilde 100 yıldan uzun bir süre yönetti ve İmparatorluk son altın çağını yaşadı. Fakat sonunda yaşlılığa yenildi ve öldü. Öldüğünde tarih YSÖ. 5000'i gösteriyordu.

İlk İç Savaş ve Büyük Işık Hızı Savaşı

Bu sırada Galaktik Cumhuriyet gelişmeye ve yayılmaya devam etmişti. Galakside hala bilinmeyen çok yer vardı. Kaşifler rastgele koordinat belirleyip ışık hızına çıkıyorlardı. Kimi zaman bu bir kazayla sonuçlanırken kimi zaman da yeni bir gezegenin veya sistemin keşfiyle sonuçlanıyor, büyük para getiriyordu. Gav ve Jori Daragon kardeşler de bu işi yapmaktaydı ve tesadüfen Korriban gezegenini keşfettiler.

Bu sırada Korriban'da Marka Ragnos'un cenaze töreni düzenlemekteydi. Cenaze töreni sırasında Sith lordlarından Naga Sadow rakibi Ludo Kressh ile düelloya girdi. Fakat bu düello araya giren Marka Ragnos'un hayaleti tarafından durduruldu ve Ragnos her ikisine de çeşitli öğütler verdi. Sadow, Sith'in Karanlık Lordu unvanını almayı hedefliyordu ve buna hazırlanıyordu. Gav ve Jori'nin gezegene beklenmedik ziyareti ona bu imkanı sağlayacaktı. Galaktik Cumhuriyet'e karşı yapılacak bir savaş Sadow'un saygınlığını arttırabilirdi. Sadow, kendisine saldıran Kressh güçlerini pusuya düşürerek ortadan kaldırdı ve tartışmasız Sith'in Karanlık Lordu unvanını kazandı.

Naga Sadow'un ilk icraatı Cumhuriyete saldırı emri vermek oldu. Böylece Büyük Işık Hızı Savaşı başlıyordu. Sith filoları gezegenden ayrıldılar ve kendilerinden habersiz Cumhuriyet gezegenlerini istila etmeye başladılar. Sadow, kendi meditasyon küresinden filoları yönetmekteydi. Fakat Gav Daragon'un ona ihanet etmesi ve meditasyon küresini kırması Sadow'u güçsüz bıraktı ve bu durum savaşın gidişatını tersine çevirdi. Sith güçleri yığınlar halinde ortadan kalktı. Sithleri tamamen yok etmek için saldırıya geçen Cumhuriyet ve Jedilar Korriban'a kadar ilerlediler. Sadow, kalan Massassi savaşçılarıyla birlikte İmparatorluğunu yeniden inşa etmek için Yavin IV'e ve bir Sith lahitine girdi, fakat son sözünü henüz söylememişti. 600 yıl sonra yeniden ortaya çıkacaktı.

Darth Sidious ve İlk Öğrencisi Darth Maul

İmparator Palpatine, Galaktik Cumhuriyet'in son Başkan'ı ve Galaktik İmparatorluk'un ilk İmparatoru olup aynı zamanda Darth Sidious olarak da bilinir. Palpatine'nin en büyük sırrı gücün karanlık tarafını keşfetmesi ve Sith'ler tarafından eğitilip sonraları Sith Lord'luğuna kadar yükselmesidir.

Palpatine Barışçıl bir gezegen olan Naboo'da doğmuştur. Güçle olan bağlantısını Jedi'lardan önce sezen Muunlist Sith Lordu Darth Plagueis tarafından eğitilmiştir. Ustası ona Darth Sidious adını verir. Fakat ustasının yaşam yaratabilme gücü ile ondan çok daha güçlü bir çırak yaratabileceğini anlamış ve bu yüzden onu uykusunda öldürmüştür. Böylece Darth Sidious, Sith Düzenin başına geçer ve Darth Plaugeis'in sağlında gizlice yetiştirdiği Zabrak öğrencisi Darth Maulla beraber, Darth Bane'in kurduğu İki Kuralı geleneğini devam ettirir.

Darth Sidious'un daha sonraki çırakları sırasıyla, Darth Tyrannus(Kont Dooku), Darth Vader(Anakin Skywalker) olacaktır. Bunun dışında Sith Düzenine almadığı fakat ona gizli süikastçısı olarak hizmet edecek olan Mara Jade'ide bizzat kendisi yetiştirmiştir.

Darth Sidious'un ilk çırağı olan ve gerçek ismi Khameir Sarin olan Darth Maul iki taraflı ışın kılıcı kullanan, vücudunun her tarafı dövmelerle kaplı ve konuşmamayı tercih eden bir karakterdir. Siyah cüppesi, kötülüğü temsil eder. Vahşeti ve acımasızlığı yansıtan Darth Maul karakteri filmde acımasızca diğer karakterleri katletmiştir.

Darth Sidious'un acımasız eğitimi altında yılmadan başarıya ulaşmış ve bir Sith çırağı olmuştur. Ustasına ihanet edecek tavırda olmasa da tum Galaksiyi karşısına alabilecek durumdadir. Bütün her şeyden nefret etmesinin sebebi küçükken ailesinin Jedi'ların yönettiği bir kuşatmada katledilmesidir. Sith olmasının nedenlerinden biri de budur. Zabrak erkeği olan Darth Maul, Ticaret Federasyonu'nun başı Nute Gunray ve teğmeni Rune Haako'nun elinden kaçan Kraliçe Amidala'nın mekiğini Tatooine'e kadar takip etmiş ve Qui-Gon Jinn'e sürpriz bir saldırı düzenlemiştir. Daha sonra Naboo'ya gönderilen Darth Maul bir kez daha Qui-Gon Jinn ve çırağı Obi-Wan Kenobi ile karşılaşmıştır. Çift taraflı ışın kılıcıyla ikisiyle de eşit bir şekilde dövüşüp uzak bir kesimde Obi-Wan düellodan uzak kalınca Darth Maul, Qui-Gon Jinn'i öldürmüştür. Obi-Wan'ın öfkesiyle bir kez bile olsa karanlık tarafın enerjisini kullanan Darth Maul onu yandaki egzoz boşluğuna itmiştir. Obi-Wan, tekrar aydınlık tarafın gücünü kullanarak Qui-Gon'un kılıcını alıp sürpriz bir atakla Darth Maul'u eninden ikiye bölmüştür. Egzoz boşluğuna düşerek kaybolan Darth Maul kibirinin kurbanı olmuştur.

Ama ölmemiştir çünkü öfkesi ve nefreti onu hayatta tutmuştur.Ve akrabası olan Savage Opress onu bulup eski haline döndürmüştür.Sonra ikisi Mandalore'ye saldırmış ve tüm gezegeni yönetmeye başlamışlar.Ama Darth Sidious Darth Maul'un yaşadığını anlayınca onu öldürmek için Mandolore'ye gitmiştir.Ve ilk önce Savage Opress'i ve sonra da Darth Maul'u öldürmüştür.Darth Sidious'un Darth Maul'u ve Savage Opress'i öldürmesinin tek nedeni ise Sith Düzenidir.Sith Düzenin de her zaman bir usta bir çırak olmalıdır.Darth Tyranus gelince Darth Maul'un ölmesi gerekmektedir.

Darth Tyranus ve Klon Savaşları ...

Darth Tyranus'un komutasında Ayrılıkçı Ordusu Cumhuriyet'e savaş açar ve Klon Savaşları başlar.

Darth Sidious ise hem Cumhuriyet'i hemde Ayrılıkçı'ları kontrol etmektedir.Ve daha öncelerinden her şeyi planlar.Kont Dooku kendisine hizmet etmesi için iki tane öğrenci eğitir.Biri suikastçı Asajj Ventress ve diğeride Droid Generali General Grevious'tur.Ama ilerleyen zamanlarda Darth Tyranus Asajj Ventress'e ihanet eder ve onu ölüme terk eder.

Asajj Ventress kaçar ve uzak yerlere saklanır.Bu sırada ise Klon Savaşları tüm şiddetiyle devam eder.Darth Sidious ve Darth Tyranus gizlice kimsenin bilmediği silahı yaptırmaktadırlar,Ölüm Yıldızı.Ve bunu kimsenin bilmesini istemezler.Ve Klon Savaşlarının sonlarına doğru Şansölye Palpatine diğer adıyla Darth Sidious kendisini bilerek kaçırttırır ve kendisini Gravious'un komuta gemisine bıraktırır.Orada esirmiş gibi davranır.Anakin Skywalker ve Obi-Wan-Kenobi komuta gemisine göre yol alırlar ve orada Kont Dooku'yla çarpışırlar ve Anakin, Kont Dooku'nun İlk önce sağ ve sol bileğini keser ve Şansölye Palpatine,Anakin Skywalker'a 'Öldür onu' deyince Anakin Skywalker onu öldürmek zorunda kalır ve Kont Dooku'nun kafasını keser ve Corucant'a geri dönerler.

Darth Sidious planının ikinci aşamasını uygulamaya koyar. Anakin Skywalker'ı karanlık tarafa çekmektir ve planını başarıyla sonuçlandırır.Çok iyi olarak tanıdığımız Anakin Skywalker artık yeni adıyla Darth Vader olur.

Darth Vader'ın Doğumu ve Galaktik İmparatorluğun Başlangıcı ..

Darth Vader, en yakınındaki kişiyi başarısızlıklarından dolayı gözünün yaşına bakmadan silebilecek kadar zalim bir portre çizmektedir.

Amiral Ozzel ve Kaptan Needa olayı buna güzel iki örnektir. En kudretli Güç kullanıcılarından biri olan Darth Vader siyah bir pelerin, pelerini gibi siyah mekanik donanımlarla kaplı zırhı, nefes almasını sağlayan kara maskesi ve kırmızı ışın kılıcı ile Jedi savaşçıları için güçlü bir rakiptir.

Serinin ilk üçlemesinde Darth Vader, seyircinin karşısına tamamen dönüşmüş, Güç'ün kötü yönünü temsil eden gizemli bir 'Sith Lordu' olarak çıkmaktadır. Serinin daha sonradan çevrilen üçlemesinde ise Anakin Skywalker'ın güçlerini keşfetmesi ve Palpatine'in de etkisi ile Güç'ün kötü tarafına geçip Jedi şövalyeliğinden Sith lordluğuna geçişi ve Darth Vader ismini alması anlatılmaktadır.

Darth Vader bir tane de öğrenci yetiştirmiştir. Onu da yaşlanmakta olan Darth Sidious'tan saklamıştır.

Cumhuriyet, neredeyse 25.000 yıllık geçen süresi sonunda geçirmekte olduğu gergin politik çalkantılar ve Klon Savaşları ile harap olmuş bir şekilde sonuna gelmişti.Ama General Grevious'un kritik olan savaşta yani Utapau Savaşı'nda yenilince, o sırada ise tüm Jedi'lar katledildikten sonra, Bağımsız Sistemler Konfederasyonu'nun tüm liderlerinin Darth Vader tarafından Mustafar sisteminde öldürülmesinden sonra Yüce Başkan Palpatine Galaksiyi yeniden düzenlemek amacı ile Galaktik Cumhuriyeti Birinci Galaktik İmparatorluk kendisinide İmparator olarak ilan etmiştir.

Ve I.Ölüm Yıldızı'nın yapımına devam ettirilmiştir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0