Görüş Bildir
Haberler
Sporda Performans Arttıracak Akıllı Kumaş İcat Edildi

Sporda Performans Arttıracak Akıllı Kumaş İcat Edildi

JAMES DEAN
26.03.2015 - 21:59 Son Güncelleme: 26.03.2015 - 23:21

Xelflex; Akıllı Kumaştan Üretilen Spor Kıyafeti

Günümüzde teknoloji hemen hemen her spor dalında önemli bir rol oynuyor. Örneğin teniste topun hızını ölçen teknolojinin yanı sıra raketlere yerleştirilen alıcılar ve akıllı elbiselerle atletlerin performansları ölçülüyor.

Ancak bugüne kadar elektronik sensörler yerleştirilerek üretilen akıllı spor kıyafetleri oyuncunun rahat hareketini engelliyordu ve neme karşı da dayanıksızdı. İngiltere Cambridge’ten araştırmacılar elbisenin kendi kumaşının aktif alıcı olduğu bir ürünü geliştirdi. Burada fiber optik aslında elbisenin içine entegre edilmiş. Araştırmacılara göre Xelflex adı verilen bu akıllı kumaştan üretilen spor kıyafeti rahatlıkla giyilir, hatta yıkanabilir ve sporcuya performansıyla ilgili bir çok bilgi sağlayabilir.

sistemin nasıl çalıştığını anlatıyor: “Fiber optiğin gerilimini ölçmeye çalışıyoruz. Bunu fiberin bükülme sonucu ortaya çıkan değişimlerini ölçerek çok düşük maliyetle yapıyoruz. Yani fiberin içindeki alıcı bölgede oluşan ufak bükülme değerlerini elde ediyoruz. Böylece orada bükülmüş fiber optiğin ne kadar değiştiğini görüyoruz. Bu bükülmeyle fiber optikteki ışık bileşenlerinin değişimini inceliyor böylece ne kadar ışığın kaynağa doğru yeniden dağıtıldığını anlıyoruz.”

Algoritmalar bu akıllı elbiseleri giyenlerin performans sonuçlarını sensörler vasıtasıyla hesaplıyor. Örneğin sporda bir duruşu ve hareketi düzeltme sonrada bunu geliştirmek için yardımcı olma gibi hesaplar.

Bu teknoloji sadece tenis sporunda değil golf ve kayak gibi diğer spor dallarında da kullanılabilir.

Kaynak: http://tr.euronews.com/2015/03/26/spo...
İçeriğin Devamı Aşağıda

XelfleX - Innovation in wearable tech

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın