Görüş Bildir
Haberler
Sporcuların Doğru Takviye Besin Nasıl Belirlenir?

Sporcuların Doğru Takviye Besin Nasıl Belirlenir?

Bir sporcu için beslenme, antrenman programı ve dinlenme ölçütleri ne kadar önemli ise doğru besin takviyesini kullanmak da o kadar önem taşır. Besin destek ürünleri genelde sporculara mucizevi bir şekilde kas artışı sağlayan, hacım kazandıran veya kilo vermesine yardımcı olan ürünler olarak algılanıyor. Bu tamamen yanlıştır, asıl olan şudur ki sporcu besin destek ürünleri adlarından da anlaşılacağı gibi sadece sporculara destek verir. Yani beslenmeniz ile, antrenman programınıza ve emeğinizle amacınız ne ise buna ulaşma yolunda çaba sarf etmeniz gerekir. Kullandığınız ürünler de sizin bu çabalarınızdan daha hızlı, verimli ve etkili sonuçlar almanıza 'yardımcı olur'.

Peki nedir bu sporcu besin destek ürünleri? En genel anlamda dörde ayrılır; kas gelişimini destekleyenler, performans artırıcılar ve yağ yakıcılar ve kilo aldırıcılar. Tabi bunlar da kendi aralarında ayrılır. Bu galeride de sporcuların hangi supplement ile amacına ulaşıp maksimum performans elde edebileceğine birlikte bakacağız. Hadi başlayalım!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Protein Tozları

Protein tozları kas gelişimini destekleyen en temel takviyedir. Genel olarak vücut geliştirme dendiğinde ilk akla gelen takviye de yine protein tozudur. Fakat özellikle whey proteini söz konusu olunca durum sadece sporcular için değil, herkes için farklılaşır. Çünkü whey protein tozu, insanların tümü için değerli bir besindir. Bunun haricinde protein tozları da kendi içlerinde ayrılır. Temel görevi kas gelişimini desteklemek olsa da kişilerin amaçlarına göre Whey proteini, kazein proteini kompleks protein gibi alt kategorilere ayrılır. Devam edin lütfen :)

2. Whey Protein Tozu

Whey proteini kas gelişimini tetikleyen en değerli protein çeşitlerindendir. Büyük oranda peynir altı suyundan elde edilen ve içerisinde BCAA da bulunan bir protein sentez çeşididir. Whey proteininin en temel özelliklerinden birisi kana çok çabuk karışıyor olması ve içerisindeki BCAA sayesinde kaslara hızlı bir şekilde taşınabiliyor olmasıdır. Bu nedenle Whey proteinleri sporcuların her zaman kullanabileceği ender sporcu besin destek ürünlerindendir. Diğer supplementler genellikle gerektiği zamanlarda kullanılırken bu geniş çaplı sporcu besinleri dünyasında Whey proteini; başlangıç seviyesinde, orta seviyede ve hatta ileri seviye sporcularda her zaman kullanılabilecek sayılı ürünlerden birisidir.

3. Kazein Protein Tozu

Kazein proteini de süt proteininden oluşur. Vücudu uzun süre besleyen, kasların antrenman sonrası uzun süre protein sentezi ile beslenmesini sağlayan ve kas gelişimini özellikle yeni başlayanlar için bilhassa destekleyen bir takviyedir. Kazein proteini tam anlamıyla sporcular için oluşturulmuş bir üründür. Genellikle spora yeni başlayanların kullanmasında yarar vardır. Tabi istenilirse ileri seviye bir sporcu da kullanabilir fakat daha fazla verim alabileceği ürünlere yöneldiği için kazein, daha basit bir ürün kalıyor. Fakat özellikle spora yeni başlayanlar, vücudu 8 saate kadar kesintisiz besleyen ve kaslara sentezlenen bu protein deposunu mutlaka kullanmalıdır. Siz de spora yeni başladıysanız genel olarak herkesin yaptığı hatayı yapıp bir whey proteinine yönelmeyin, sizin ürününüz kazein proteinidir.

4. Kompleks Protein Tozu

Kompleks proteinler, isimlerinden de anlaşılacağı üzere birden fazla proteini içeriğinde bulunduran protein tozlarıdır. Genel olarak kas inşasını başlatan değil, önceden başlamış olan kas gelişimini ilerleten ürünlerdir. İçerisinde BCAA ve Glutamin de bulunduran ve karbonhidrat oranı bakımından da zengin olan kompleks proteinler, özellikle hacim kazanman isteyen sporcuların vazgeçilmezlerindendir. İçeriğinde hem uzun süre kasları besleyen Kazein proteini bulunur, hem kaslara hızlıca entegre olan Whey proteini bulunur hem de alınan proteinin kaslarda hızlı bir şekilde kas gelişimi yolunda ilerlemesi için BCAA bulunur. Karbonhidrat bakımından da zengin olan Kompleks proteinler, hacim kazanıp büyümek isteyen sporcular için biçilmiş kaftandır. Eğer kolay kilo alacak bir yapıya sahipseniz ve 'kilo almak istemiyorsanız' o zaman sizin ürününüz bir aşağıda duruyor.

5. İzole Protein Tozu

İzole protein tozları, sadece kas gelişimini hedefleyen ve hacim kazanmak istemeyecek sporcular tarafından tercih edilen bir protein çeşididir. Genellikle zaten kilo almaya müsait vücut yapısına sahip kişiler ve diyet yaparak zayıflama amacındaki sporcular kullanır. İçerisinde hiç yağ, karbonhidrat ve şeker bulundurmaz. Sadece protein olarak vücuda alınır ve işlenir. Kaliteli bir protein tozudur ve özellikle sporcuların definasyon dönemlerinde kullanmaları gereken bir takviyedir. Doğru bir beslenme programı ile çok etkili sonuçlar verecektir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Performans Artırıcılar

Pre-Workout olarak bilinen ve performans ve güç artışını hedefleyen takviyeler, genel olarak sporcuların çok fazla rehavet gösterdiği ürünler olmasa da ileri seviye vücut geliştiricilerin düzenli olarak kullandığı bir üründür. Kalıcı bir güç artışı sağlamaz, kullanıldığı dönemde sporcunun bile kendine inanamayacağı bir güç artışı sağlasa da kullanımı bittiğinde vücut tekrar eski gücüne döner. Tabi performans artırıcı kullanılan sürede sıkı bir antrenman yapılarak kuvvet artışı yaşansa da sonuç olarak her zaman performans artırıcılar, kullanımı sona erdiğinde vücutta bir kuvvet düşüşü gösterecektir. Vücutta su tutuyor olması da sporcuların bu ürüne çok fazla talep göstermemesinin sebeplerinden birisidir. Ayrıca kalp hastalıklarına sahip kişilerin de uzak durması gereken bir üründür çünkü içeriğindeki yüksek miktardaki kafein sayesinde kalpte çarpıntı yaratabilir.

Tüm bunların yanı sıra sporcularda yaşattığı güç artışından dolayı kullanılan ve bırakılmak istenmeyen bir üründür. Kafein miktarı da yüksek olunca bir süre sonra bağımlısı olabilirsiniz, bu nedenle her zaman Pre-Workout ürünleri kullanırken kendinize hakim olun ve profesyonel bir şekilde hareket edin.

7. BCAA'lar

Branched Chain Amino Acid olarak açılan BCAA'lar, vücudumuzun kendi kendine üretemediği 8 farklı amino asidin zincirleme bir kombinasyon modeli ile bağlanması sonucu elde edilen bir amino asit kompleksidir. Bu 8 amino asit; spor yapmayan insanlar için doğada bulunan yumurta sarısı, kırmızı taze biber gibi besinlerden elde edilebilir. Fakat sporcular için bu miktar oldukça azdır ve takviye olarak alınması neredeyse zorunludur. Özellikle ileri seviye vücut geliştirmeciler için...

Protein tozu kas gelişiminde ne kadar önemli ise BCAA da aynen o derecede önemlidir. Temel amacı vücuda alınan proteinlerin kaslara daha büyük oranda iletilmesi ve kasların daha fazla gelişmesini sağlamaktı. BCAA'ların bir diğer temel amacı da inşa edilen kasların kalıcı olmasını sağlamaktır. Yani antrenmanlara ara verildiğinde daha az eriyen kaslar istiyorsanız ve antrenmanlara tekrar başladığınızda kaslarınızın daha çabuk toparlanmasını istiyorsanız antrenman yaparken kesinlikle BCAA kullanmalısınız.

8. Glutaminler

Glutaminler, tıpkı BCAA'lar gibi amino asit takviyesidir. Fakat BCAA'lar ile aynı vazifeyi üstlenmez. Çoğu kişi bu iki amino asit tipini birbirine karıştırır veya aynı şey olduğunuz düşünür. Oysa ki glutaminler çok farklı bir amino asit takviye formudur. Temel amacı kas gelişimi, büyüme veya zayıflama dağildir. Bu nedenle sporcular için önemsiz ve gereksiz bir takviye olarak görülürler. Fakat ileri seviye sporcular çok iyi bilir ki glutaminler vücut gelişiminde çok önemlidir.

Temel amacı kas ve dokuları onarmak olan glutaminler, özellikle yoğun ve ağır bir antrenman döneminde kaslarda oluşan yıpranmaları mümkün olan en kısa sürede toparlar ve yeniler. Glutamin kullanan sporcuların kaslarında daha az yıpranma meydana gelir ve daha çabuk yenilenme söz konusu olur. Siz de antrenmanlardan sonra çalıştığınız bölgenin çok fazla ağrıdığını ve ağrıların uzun süre boyunca geçmediğini düşünüyorsanız glutamin kullanmayı deneyebilirsiniz.

9. Yağ Yakıcılar

Yağ yakıcı takviyeler, adından da anlaşılacağı üzere kilo vermeyi hedefleyen sporcular için üretilen bir takviye çeşididir. Tabi ki telem amacı yağ yakmaktır :) 

Yağ yakıcı takviyelerle alakalı yanlış bilinen bir algı vardır. Yağ yakıcılar, kişilere mucizevi bir şekilde kilo vermelerini sağlayan ürünlermiş gibi gözükürler. Halbuki ilk başta da dediğimiz gibi bu ürünler sadece takviyedirler. Sıkı bir kardio ve etkili bir diyet eşliğinde daha hızlı kilo vermenizi sağlarlar. Aslen L-Karnitinler vücutta şu şekilde etkileşime geçerler;

1- Karnitin hormon seviyesini yükselterek daha kısa sürede daha fazla yağ molekülünün parçalanmasını sağlar

2- Daha çok yağ molekülü parçalanarak daha fazla enerji oluşur

3- Daha fazla enerji sayesinde daha uzun süre antrenman yapılır

4- Daha uzun süre antrenman yapılarak daha fazla kalori harcanır

Sonuç olarak alınan L-Karnitin etkisi bitene kadar yağlar böyle bir döngü içerisinde parçalanıp enerji açığa çıkartır ve kişiler daha uzun süre antrenman yaparak daha fazla çalışırlar.

10. Kilo Aldırıcılar

Spor dünyasında Geiner olarak da adlandırılan kilo aldırıcılar; özellikle kolay kolay kilo alamayan ve çok zayıf olduğu için şikayetçi olan sporcular tarafından kullanılan bir üründür. İçeriğinde bulunan yüksek orandaki karbonhidrat ve yağlar sayesinde vücuda bir öğünde oldukça fazla kalori alınarak kilo alımını destekler. Tabi tıpkı yağ yakıcı ürünlerde olduğu gibi burada da sadece Geinerden medet ummak yanlış olacaktır. Hacim kazanmaya yönelik bir antrenman programı ve etkili bir beslenme programı ile uyum haline girerseniz kilonuzdaki artışı siz de göreceksiniz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
29
8
4
3
3
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın