Görüş Bildir
Haberler
Son Günlerde Yoğun Gündemden Dolayı Duyamadığımız Dünyada Yaşanan 12 Teknolojik Gelişme

Son Günlerde Yoğun Gündemden Dolayı Duyamadığımız Dünyada Yaşanan 12 Teknolojik Gelişme

Laurie Strode
18.06.2021 - 15:33

2020'yle başlayan pandemi süreciyle hâlâ başka bir şey neredeyse takip edemez olduk. Özellikle hayatımızın dört bir yanını sarmış olan teknoloji dünyasıyla ilgili en son neler olmuş, neler olacak diye merak edenlerdenseniz, sizler için tüm dünyada yaşanan 8 teknolojik gelişmeyi listeledik.

İşte son günlerde yoğun gündemden dolayı duyamadığımız dünyada yaşanan 8 teknolojik gelişme...

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Nesnelerin İnterneti

1. Nesnelerin İnterneti

Adı bile çok havalı değil mi? Kısaca IoT olarak anılan bu sistem, günlük hayatımızda kullandığımız fiziki nesnelerin birbirleriyle veya daha büyük sistemlerle bağlantılı olduğu iletişim ağı olarak tanımlanabilir. Aslında hayatımızda ufak çaplı olsa da günümüzde yapılan çalışmalar ve şirketlerin bu alandaki yatırımları sayesinde önümüzdeki zamanlarda daha çok akıllı ev cihazlarıyla bağlı olabileceğiz ve tek dokuşla birçok işi kolayca halledebileceğiz.

2. Taşımacılıkta drone kullanımı

2. Taşımacılıkta drone kullanımı

Dronelar hayatımıza girdiğinden beri sıkça gündem olan teknolojik cihazlardan biri. Tabii öncelikle sinema ve fotoğraf sektörünü ele geçiren, sayesinde doyamadığımız görüntülere erişebildiğimiz bu cihazlarla çığır açan birçok gelişme yaşanıyor. Dünya çapında taşımacılıkta da kullanılmaya başlanan droneların bu alandaki başarısını geliştirmeyi hedefliyor şirketler. Haberci güvercinlerden ne günlere gelmişiz, çok şükür diyelim! :)

3. Kasiyersiz alışveriş deneyimi

3. Kasiyersiz alışveriş deneyimi

Özellikle COVID-19 salgınıyla sadece hayatlarımız değil, günlük yaşantımıza etki eden A'dan Z'ye pek çok alışkanlığımız değişti, dönüştü. Hâlâ da değişiyor ve dönüşüyor. Pek çok sektör için alternatifler yaratılıyor. Bunlardan biri de market ve mağaza alışverişlerimiz sırasında teması en aza indirmek için üretilen çözümler. Günümüzde kimi marketlerde gördüğümüz kasiyersiz kasaların bu süreçte yaygınlaşması öngörülüyor.

4. Yapay zeka

4. Yapay zeka

Yapay zeka da uzun zamandır hayatımızda var olan bir gelişme olmasına rağmen yine bu pandemi sürecinin hızlandırdığı teknolojik nimetlerden birisi oldu. Şirketlerin müşteri hizmetlerinden tutun da bankaların kullandığı sistemlere, cep telefonlarımızda yer alan kişisel asistanlara kadar birçok alanda işimizi kolaylaştıran bir teknoloji bu. Günümüzde büyük bir yatırım yapılan bir alan olmasıyla birlikte sağlık sektörü de dahil olmak üzere özellikle tüketici alışkanlıklarını belirlemek için büyük şirketlerin yakın zamanda daha verimli bir şekilde kullanacak yapay zekayı.

5. Dijital para

Malum kripto paralar gündemimizi epey meşgul ediyor şu aralar. Temelde şifrelemeye dayanan kripto paralar da dijital paraların bir alt birimidir diyebiliriz. Hatrı sayılı bir süredir kullanıyor olsak da dijital paralar diğer pek çok teknolojik gelişme gibi salgın süreci sayesinde gelişimi hızlanmış, birçok kuruluş ve şirket bu konuya dair ciddi adımlar atmıştır. Özellikle merkez bankalarının başını çektiği bu girişimlerle dijital paralar, geleneksel kâğıt ve madeni paraların yerini almak üzere.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Blockchain

6. Blockchain

Blockchain teknolojisi pek çoğumuzun düşündüğü gibi sadece kripto paralarla ilişkili bir teknoloji değil esasında. Başka birçok alanda kullanılabilen bir güvenlik sistemi sunan Blockchain en basit tabiriyle üzerine bir şeyler ekleyebildiğiniz veri zinciri olarak tanımlanabilir. İçinden herhangi bir şey çıkaramadığınız veya değiştiremediğiniz bu veri zincirini bu denli güvenli yapan şey de budur. Verilerin üzerinde kimse kontrol sahibi olamaz ve alım satımlarınızı ya da alışverişlerinizi yönetmek için de herhangi bir üçüncü parti şahıs ya da kuruluşlara ihtiyacınız olmaz. Teknolojinin bugün geldiği noktada bu denli güvenilir ve şeffaflık sunan bir teknoloji sisteminin hayatımızı ele geçirmesi an meselesi.

7. Sanal Gerçeklik ve Artırılmış Gerçeklik

7. Sanal Gerçeklik ve Artırılmış Gerçeklik

Son yılların en dikkat çekici teknoloji trendlerinden olan snaat gerçeklik ve artırılmış gerçeklik günümüzde birçok alana nüfuz etmiş durumda ve yapılan çalışmalar gösteriyor ki çok uzak olmayan bir yakın gelecekte de hem bu popülerliğini sürdürecek hem de çok daha gelişkin ve günlük hayatımızda yer etmiş bir hale gelecek. Sanal gerçeklikle tamamen yepyeni bir dünya inşa edilirken, artırılmış gerçeklikte bulunduğumuz fiziki ortamın bilgisayar temelli interaktif bir yansımasını yaşıyoruz. Son zamanlarda geliştirilen Pokemon GO gibi oyunlardan tutun da kimi markaların sunduğu eşyaları kendi evinizdeymiş gibi görebileceğiniz hizmetleri, sağlık sektöründe kullanılan modellemelere kadar hayatımızın pek çok alanında pratik bir çözüm olacağına şüphemiz yok bu iki gerçeklik teknolojisinin de.

8. Giyilebilir Teknoloji

8. Giyilebilir Teknoloji

Günlük hayatımızda sıkça kullanmaya başladığımız teknolojilerden bir diğeri de giyilebilir teknoloji. Özellikle günümüzde akıllı bileklik ve saatlerin yaygınlaşması bu teknolojinin sadece küçük bir parçası. Bu cihazlar sayesinde sağlık ve spor takibi yapabiliyoruz, telefonlarımızın yapabildiği basit işlemleri telefonumuz yanımızda olmadan yapabiliyoruz. Daha da geliştirilmesi için üzerinde çalışmalar yapılan bu endüstrinin başta sağlık sektörü olmak üzere birçok alana yenilikler ve kolaylıklar getireceği öngörülüyor. Şimdilik basit olarak gördüğümüz nabız ölçme, adım sayma gibi işlemleri yapabilen bu cihazların yakın zamanda kan şekeri, tansiyon, vitamin değerleri vs gibi detayları da ölçebileceği bir sisteme dönüşmesi amaçlanıyor.

9. Dijital tıp

Yukarıda saydığımız gelişmelerin çoğuyla organik bağı olan dijital tıp da üzerinde en çok çalışılan alanlardan biri. Giyilebilir cihazlar da belli bir ölçüde dijital tıbbın içerisinde değerlendirilebilir. Fakat elbette dijital tıp bundan daha fazlasını oluşturuyor ve oluşturmayı amaçlanıyor. Astım hastaları için geliştirilen akıllı inhaler'ların cihazlarımızla entegre edilebiliyor olması, bu cihazların doğru kullanılmasını sağlıyor. 3D baskı teknolojisi de doktorların ameliyat öncesi hastaya özgü organlar oluşturulabilmesi ve prosedürleri hızlandırması açısından dijital tıp alanındaki önemli gelişmeler arasında.

10. Yeşil Hidrojen

10. Yeşil Hidrojen

Fosil yakıtların yerine geçebilecek en uygun yapıdaki element hidrojendir. Temiz yanan ve karbondioksit salgılamayan hidrojen aynı zamanda yoğun bir enerjiye sahiptir. Bu da hidrojeni yenilenebilir kaynaklardan enerji ve elektrik depolamak için önemli bir madde yapmaktadır. Günümüzde kullanılmaya başlanan sentetik yakıtlar da benzin ve dizelin pabucunu dama attırmaya yetiyor esasında. Yakın zamana dek hidrojenin sentetik yakıta dönüştürülmesinde doğal gaz kullanıldığı için yine ortaya çok da temiz olmayan bir süreç çıkıyordu. Fakat gelişen teknolojiyle güneş ve rüzgar enerjisinden faydalanarak yeşil hidrojen dediğimiz oldukça pratik ve ucuz bir enerji elde edebiliyoruz. Yeşil hidrojen tennolojisinin günlük hayata aktarılması çok uzun sürmeyecek gibi duruyor şu aşamada.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Elektrikli uçaklar

Geçtiğimiz yılın verilerine göre havayolu taşımacılığı küresel karbon emisyonlarının yüzde 2.5'luk bir oranına neden olmakta. Birçok sektörün daha yeşil bir hizmet sağlamak için çalışmalar yürüttüğü günümüz dünyasında oldukça havayolu sektöründen de başarılı çalışmalara tanık oluyoruz. Uzun yıllardır hayatımızda olmasına rağmen elektrikli havayolu taşımacılığı son yıllarda büyük aşamalar kaydetti. Geçtiğimiz yıl ABD'de bu araçlarla ilk kez insanlı uçuşlar gerçekleştirildi. Elektrikle çalışan bu uçakların bu yıl içerisinde hizmete girmesi bekleniyor.

12. Hacklenemez internet

12. Hacklenemez internet

Bugün kullandığımız internetin, internet korsanlarına ve saldırılara karşı büyük ölçüde güvenlik sorununa sahip olduğunu biliyoruz. Uzun zamandır bunun üzerinde çalışmalar yürütülüyor. Gelinen son noktada kuantum internet aracılığıyla tamamen güvenli bir internet sağlanabileceği umuluyor. Yine bu yıl içerisinde tamamlanması beklenen kuantum internet çalışmaları, internet korsancılığının sonunu getirmeyi amaçlıyor. Yakın zamanda kullanıma sokulacağı beklenen bu teknoloji bakalım ne kadar başarılı olacak?

Artık sen hatırlamak zorunda değilsin.

Artık sen hatırlamak zorunda değilsin.
img.onedio.com

Q senin yerine bankacılık işlemlerini takip eder, tek bir onayınla işlemleri halleder. Önemli konularda bildirim göndererek seni uyarır. 

Q her zaman yanında.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
122
48
27
17
17
13
13
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Elly

Kasiyersiz alışveriş deneyimi ve dijital para bayadir Ingiltere'de, ozellikle de Londra'da mevcut... Bazi dukkanlar hicbir sekilde nakit para kabul etmiyorla... Devamını Gör

Abdulmelik Polat

Sanırım bu durumda bizlere çok iş düşüyor mis uzmanları olarak 🙂🙂