Görüş Bildir
Haberler
Soma'nın Patronu Alp Gürkan İçin İlk Dava: Gerekçe 'Ölüme Sebebiyet'

Soma'nın Patronu Alp Gürkan İçin İlk Dava: Gerekçe 'Ölüme Sebebiyet'

Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin ölümüne neden olan katliama ilişkin daha önce ek soruşturmaya gerek olmadığı belirtilen Soma Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan ve 3 yöneticiye daha 'Bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek'ten dava açıldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Diken'den Rıfat Doğan'ın haberine göre Alp Gürkan’ın yanı sıra üç kişi hakkında hazırlanan iddianamede ‘bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma’ suçlamasına yer verildi.

Şüpheliler arasında Alp Gürkan, Murat Bodur, Haluk Evinç ve Hayri Kebapçılar yer aldı.  Savcı, açılacak davanın Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden ana Soma davasıyla birleştirilmesini de talep etti.

Faciadan beş ay önce oğlu Can Gürkan'a devretmişti

Faciadan beş ay önce oğlu Can Gürkan'a devretmişti

BBC Türkçe'den Rengin Arslan'ın aktardığına göre iddianamede, 2013 Aralık ayına kadar Soma Kömür A.Ş'nin yönetim kurulu başkanlığını yapan ve 301 işçinin yaşamını yitirdiği faciadan beş ay önce görevi oğlu Can Gürkan'a devreden Alp Gürkan'ın bilirkişi raporunda belirtilen sorumluluklarına yer verildi.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen bilirkişi raporunda Alp Gürkan açısından ihmaller değerlendirildiğinde, Gürkan'ın 'gerekli teknik altyapı oluşturulmadan, yeterli yatırım yapılmadan ve iş güvenliği önlemleri alınmadan üretimi arttırdığı' tespitinde bulunulmuştu.

Gürkan aynı zamanda Soma faciasından sonra basın toplantısı düzenleyerek madenin yapısını ve aldıkları önlemleri anlatmış; kendisinin şirketin patronu olduğu söylemiş ancak sorumlu olmadığını ifade etmişti.

Ne olmuştu?

Ne olmuştu?
İçeriğin Devamı Aşağıda

İki yıl önce Soma’da 13 Mayıs’taki maden faciasında, 301 madenci hayatını kaybetti. Faciadan sonra başlatılan adli süreçte, aralarında Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ile İşletme Müdürü Akın Çelik’in de aralarında bulunduğu sekiz kişi tutuklanmıştı.

Facianın yıldönümüne iki ay kala 2 Mart 2015 tarihinde iddianame Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilmişti. İddianamede, tutuklu sekiz kişi için, ‘olası kastla öldürme’ suçundan 301 kez 20-25 yıl, ‘neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama’ suçundan 162 kez 2-6 yıl hapis cezası istemişti.

Tutuksuz 38 zanlı için de, ‘Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma’ suçundan 2-15 yıl hapisle cezalandırılmaları istenmişti. Geçen 25 Aralık’taki duruşmada da tutuklu sanıklardan maden mühendisleri Hilmi Kazık ve Yasin Kurnaz, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

Bilirkişi raporu şirketin sorumluğuna dikkat çekmişti

Bilirkişi raporu şirketin sorumluğuna dikkat çekmişti

Uzun süre tamamlanamayan ve ancak geçen ay mahkemeye ulaşan bilirkişi raporunda “Bu olayın bir faciaya dönüşmesi, aşağıdaki koşulların sağlanmasıyla önlenebilirdi” denmiş, şirketin katliamdaki sorumluluğunun altı çizilmişti.

Son olarak, mahkeme katliamda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın da sorumlu olduğuna hükmedip, hayatını kaybeden bir işçinin üç kardeşine 100’er bin liradan toplam 300 bin lira manevi tazminat ödemesine karar vermişti.

Tutuklu altı kişi kaldı

Tutuklu altı kişi kaldı

Cezalandırılmaları istenen sanıklardan tutuklu olan ilk 6 kişi: Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru, Maden Mühendisi, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, İşletme Müdürü Akın Çelik, maden mühendisi Ertan Ersoy ve emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik.

Tutuksuz yargılanan 40 sanık ise maden mühendisleri: Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık, Yalçın Erdoğan, Harun Güneş, Fuat Ünal Aydın, emniyet teknikerleri Ergün Yılmaz, Coşkun Derici, Necati Karadeniz ve Harun Yılmaz, Erdem Cambaz, Serkan Kocaman, Soner Günay, Ümit Şahin, Nazmicem Nesemioğulları, Hüseyin Alkan, Adem Ormanoğlu, Burhan Karabaş, Sertaç Büyükgüney, Nimetullah Uğurlu, Efkan Kurt, Mehmet Bayri, Sertan Günay, Batuhan Ünlüyol, Ozan Sezer, Erdoğan Cinoğlu, Halil Sarı, Serhat Dinç, Saltuk Alp Demir, Uğur Karabulut, Serdar Günay, Mehmet Uçgun, Ömer Değirmenci, Fahri Pançar, Olcay Erşin, Mehmet Avcı, Halil Burhan, Hüseyin Ergin, Hilmi Karakoç, Mehmet Erez ve Caner Uysal.

Diken ve BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın

Gider 301 madencinin ailesine para verir dava düşer.Bu ülkede alkollü araç kullanıp polis öldüryorsun ama parayı verince kurtulabiliyorsun.Can yakıyor ama ül... Devamını Gör

koray197206

Otobüste eşini bu faciada kaybetmiş bir bayan denk geldi. Yanındakine anlatıyor. Eşim öldü kazada filan. Öteki saftrik de moral veriyor. Allah beterinden sak... Devamını Gör

Bu herif daha yeni yargılanıyor!!!! Adaletimizi seveyim....

Y Y Z

Oda numaradan yargılanıyor. Tamda ''Bak işde biz yargılıyoruz'' demelik.