Görüş Bildir
Haberler
Soma Davasında 2 Sanığa Tahliye

Soma Davasında 2 Sanığa Tahliye

ATKN
25.12.2015 - 15:22 Son Güncelleme: 25.12.2015 - 23:02

Manisa'nın Soma ilçesinde 301 madencinin hayatını kaybettiği faciayla ilgili, sekizi tutuklu 46 sanıklı davanın beşinci duruşmasında tahliye kararı çıktı. Vardiya amirleri Hilmi Kazık ile Yasin Kurnaz tahliye edildi. Karara isyan eden madenci yakınlarından bazıları sinir krizi geçirdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Duruşma savcısı Oğuz Köktan duruşmanın öğleden önceki bölümünde, Vardiya Amiri Maden Mühendisi Yasin Kurnaz ile Emniyet Vardiya Amiri Maden Mühendisi Hilmi Kazık'ın adli kontrol şartı ile tahliye edilip, tutuksuz yargılanmasını istemişti. Mahkeme heyeti ara kararında Hilmi Kazık ile Yasin Kurnaz'ın tahliyesine karar verdi.

Tahliye kararının açıklanmasının ardından karara isyan eden madenci yakınları sinir krizi geçirdi. 

'Babanın katillerini çıkardılar'

Faciada eşini kaybeden bir madenci eşi elleriyle yerlere vurarak, 'Yazıklar olsun. Böyle dünya olmaz olsun. Hepsi de satılık. Savcısı da satılık hakimi de satılık. Yazıklar olsun 301 kişi öldü 301. Bu kadar mı paraya taptınız. Allah cezanızı versin. Ben çocuğuma ne diyeceğim? ‘Babanın katillerini çıkardılar’ diyeceğim. Böyle adalete yazıklar olsun' diyerek tepki gösterdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Gözyaşları içinde seslenen bir madenci yakını da “Biz Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gideceğiz. Benim çocuğum karnımda kaldı, ben babasız çocuk dünyaya getirdim. 8 aylık evli kaldım” dedi.

Özgür Özel: Hani Soma'yı unutursak yüreğimiz kuruyacaktı?

Özgür Özel: Hani Soma'yı unutursak yüreğimiz kuruyacaktı?

Duruşmayı izleyen CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel ise kamuoyunun davaya olan ilgisinin azaldığına, davaya kimsenin eskisi gibi sahip çıkmadığına dikkati çekerek, 'Hani herkes ilgisini en son güne kadar en üst düzeyde tutacaktı, hani Soma'yı unutursak yüreğimiz kuruyacaktı' ifadelerini kullandı.

'Soma davası gündemden düştükçe daha çok madenci şehit düşer, daha çok iş kazasında evlatlarımız ölür, bu analar burada ağlar, bağırır.' diyen Özel 'Herkes aklını başına alsın, öyle kaza olduğu gün ağlayıp, bu meydanları bu mahkemenin önünü, bu salonu boş bırakırsan, yarın gazeteyi alınca şaşırma kardeşim.' dedi.

6 sanığın tutukluluk hali devam ediyor

6 sanığın tutukluluk hali devam ediyor

Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan

İçeriğin Devamı Aşağıda

Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, maden mühendisi Ertan Ersoy ile emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik ise tutuklu yargılanmaya devam edecekler.

Ne olmuştu?

Ne olmuştu?

Manisa'nın Soma ilçesi Eynez mevkisinde, Soma Kömürleri İşletmeleri A.Ş. tarafından işletilen maden ocağında, 13 Mayıs 2014 günü saat 15.00 sıralarında başlayan yangında, 420 metre derinlikte ve 3,5 kilometre uzunluğundaki galeriler dumanla dolmuş, 301 madenci şehit olmuş, 162 kişi kurtarılmıştı. 

Vakayla ilgili soruşturma sonucunda açılan davada tutuklu sekiz sanık, 'olası kastla öldürme' suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, 'neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama' suçundan da 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezaları talebiyle yargılanıyordu.

Tutuksuz 38 sanık hakkında ise 'taksirle birden fazla kişinin ölümüyle birden fazla kişinin yaralanmasına sebep olma' suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis isteniyor. Bunlardan 25'i hakkında, bu suçları 'bilinçli taksirle' işledikleri gerekçesiyle aynı aralıktaki ceza süresinin, üçte birden yarısına kadar arttırılarak uygulanması talep ediliyordu.

Ajanslar

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda