Görüş Bildir
Haberler
Soma'da Madenciler Maaş Alamıyor...

Soma'da Madenciler Maaş Alamıyor...

İnan Su Kıyıcı
23.10.2014 - 08:45 Son Güncelleme: 23.10.2014 - 10:36

Fotoğraf: Reuters

İçeriğin Devamı Aşağıda

İşsizlik Sigortası Fonu üç aylık süre dolduğu için, Soma Madencilik’in patronu da mal varlığına el konulduğu için maaş ödemiyor. Maden-İş Sendikası, bu ay ücretlerini almayan işçilerin bir daha maaş alamamaları riski doğduğuna dikkat çekti.

Türkiye tarihine en büyük iş cinayetlerinden biri olarak geçen Soma faciasının ardından, üretimi durdurulan ocaklar da dahil hiçbir madencinin ücreti ödenmedi. 

Cumhuriyet gazetesinden Olcay Büyüktaş'ın haberine göre, konuyla ilgili bir açıklama yapan Türkiye Maden İşçiler Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, 13 Mayıs’ta 301 maden emekçisinin can verdiği facianın meydana geldiği Soma Kömürleri AŞ’ye ait Eynez, Atabacası ve Işıklar ocaklarında çalışan maden işçilerinin bu ay ücretlerinin henüz ödenmediğini hatırlatarak “Eğer ivedilikle çözüm bulunmazsa, Atabacası ve Işıklar ocaklarında çalışan maden işçilerinin sadece bu ay değil ileriki aylarda da ücret alamamaları söz konusudur” dedi.

Yapılan açıklamada iş güvenliği denetimi nedeniyle üretime kapatılan ocaklarda istihdam edilen işçilere, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’na geçici 12. madde eklenerek Eynez, Atabacası ve Işıklar ocaklarında çalışan işçilerin işveren tarafından ödenmeyen ücretlerinin daha sonra işverenden tahsil edilmek üzere 3 ay boyunca İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanması hükmü getirildiği ve ilk ödemenin 18 Temmuz 2014’te yapıldığı hatırlatıldı.

Akçul’un verdiği bilgiye göre, bu ocaklarda son ücret ödemesi 18 Eylül’de yapıldı. Bundan sonraki ödemelerin, işveren konumundaki Soma Kömür AŞ tarafından yapılması gerekiyor. Ancak, Soma Kömürleri AŞ’nin bütün hesapları, mal varlığı ve hak edişlerine mahkemeler tarafından tedbir kararları konuldu. Soma Kömürleri AŞ’de denetime kapalı olan iki ocak ile üretime başlayan Işıklar ocağında istihdam edilen işçilerin 6331 sayılı yasa ile 4857 sayılı yasadan kaynaklı ücretlerini bu nedenle ödemeyeceğini belirtti.

Akçul, sendika olarak, Başbakan, Enerji ve Çalışma bakanlıklıklarına başvurduklarını, Soma Kömürlerinde çalışan işçilerin ücret ödemesi sorununun ivedilikle çözüm bulunmasını, bu konuda işçilere, sendikaya bir açıklama yapılmasını istediklerini dile getirdi. Akçul, sorun çözülmezse, yalnız bu ocaklarda çalışan 6 bini aşkın işçi ve ailesinin değil Soma, Kırkağaç başta olmak üzere, bölgedeki yerleşimlerdeki bağımlı esnafın da büyük sorun yaşayacağını vurguladı.

Olcay Büyüktaş/Cumhuriyet

Kaynak: http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/ek...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0