Görüş Bildir
Haberler
Soma Davasında 'Sorumlular Hesap Soracak Noktaya Geldi...'

Soma Davasında 'Sorumlular Hesap Soracak Noktaya Geldi...'

ATKN
15.02.2016 - 13:04 Son Güncelleme: 16.02.2016 - 11:14

Türkiye tarihinin en ağır maden katliamının yaşandığı ve 301 işçinin yaşamını yitirdiği Soma faciasına ilişkin dava bugün görülüyor. Faciayı başından beri takip eden CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, hayatını kaybeden madenci ailelerinin imkânsızlıktan artık duruşmalara gelemediğini, faciadan yaralı kurtulan işçilerin işlerinden olduğunu, uzayan yargılamanın şirket lehine geliştiğini, ölen işçilerin sadece öldüğüyle kalmayacağını, suçlu da çıkacaklarını belirtti ve ekledi: 'Büyük bir yılgınlık var. Soma'da yaşananların sorumluları, mağdurlardan hesap soracak ve zulmedecek bir noktaya geldi. Şirketin avukatları savunmayı bıraktı, saldırıya geçti.'

İçeriğin Devamı Aşağıda

CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel

Soma maden faciasına ilişkin davanın bir sonraki duruşması bugün görülüyor.

Faciayı başından beri takip eden ve son duruşmada iki tutuklunun tahliye olduğunu belirten CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, davanın ilk duruşmasında 10 bin kişinin dışarıda beklediğini söylerken, 'son karar gününde ise salonda sadece 100 kişi vardı' dedi.

Özgür Özel, duruşmanın geldiği son noktayı Milliyet'ten Meriç Tafolar'a anlattı:

Son duruşmada iki tutuklu tahliye oldu. Çok uzun süre sonra ilk kez ailelerden bayılanlar, sinir krizi geçirenler oldu. Davanın ilk duruşmasında 4 kilometrelik bir insan korteji oluşmuştu. 10 bin kişi dışarıda bekliyordu. Duruşma salonu, “Unutursak kalbimiz kurusun”, “Soma için adalet istiyoruz” sloganları ile inliyordu. Son karar gününde salonda sadece 100 kişi vardı. Birçok aile, eş, parasızlıktan ve imkansızlıktan artık gelmiyordu.

'Son duruşmada sanık avukatları ağlayan bir şehit eşi ve annesinin duygu sömürüsünü yaptığını söyleyecek kadar ileriye gitti'

'Son duruşmada sanık avukatları ağlayan bir şehit eşi ve annesinin duygu sömürüsünü yaptığını söyleyecek kadar ileriye gitti'

Son duruşmada sanık avukatları ağlayan bir şehit eşi ve annesinin, “Duygu sömürüsü yapma yoluyla mahkemeyi etkilediği”ni ileri sürecek kadar ileri gitti. Geçen sürede psikolojik atmosfer ailelerin aleyhine ve tutuklu sanıkların lehine gelişmişti. Hakim de tepki gösterdi. Kamuoyu ilgisinin en az olduğu noktada hakimin tavrı değişmişti.

Aileler, ‘Bu salıverilmeler devam edecek, suçlu yine garibanlar olacak, bizimkiler öldüğüyle kalacak’ noktasına gelmiş durumda.

İçeriğin Devamı Aşağıda

'Büyük bir yılgınlık var'

'Büyük bir yılgınlık var'

Çok sayıda kişi, tanıklıktan çekildiğini, şikayetçi olmaktan vazgeçtiğini söylüyor. Parasızlık içinde olanların, Soma A.Ş. ile gayrıresmi yollarla sorunu çözdükleri iddia ediliyor. Kazada yaralanan veya kaza sırasında madende bulunan çok sayıda madenci tanıklıktan çekildi. Olay günü madenden yaralı kurtulan madenciler, ‘İşimizden, aşımızdan olduk, tazminatımız ödenmedi, fişlendik, hiçbir yerde çalışamıyoruz, Soma A.Ş. sandığımızdan güçlüymüş’ diyor. 10 binlerin slogan attığı bir yerden salonun 1/3’ünün dolu olduğu bir yere döndü. Büyük bir yılgınlık var.

'Sendika ile şirket bir araya geldi, bu direnişin önünde olan işçileri fişledi'

'Sendika ile şirket bir araya geldi, bu direnişin önünde olan işçileri fişledi'

Birçok dernek ve kuruluş müdahillik talebinde bulunuldu. Kanunlarımıza göre doğrudan mağduru temsil etme yetkisi bulunan sendika ise müdahillik talebinde dahi bulunmadı. Ne Türk-İş’ten ne Maden-İş’ten bir yetkili mahkemeye gelmiyor. Bunlar, ölen işçilerin aidatlarıyla maaş alan insanlar. En büyük hayal kırıklığı da bu. Burada işçiyi temsil yetkisini kullanmadılar ama firma ile işçiler adına anlaştılar. Sendika ile şirket bir araya geldi, bu direnişin önünde olan işçileri fişledi, analarından doğduklarına pişman ettiler. Kazanın olduğu gün istifa eden sendikanın Soma Şube Başkanı şimdi Maden-İş’in genel sekreteri oldu.

'Şirket savunmayı bıraktı, hücuma geçti. Her şey lehine işliyor'

'Şirket savunmayı bıraktı, hücuma geçti. Her şey lehine işliyor'
İçeriğin Devamı Aşağıda

Soma hem sahipsiz hem iyice arsızlaştı bu iş. Şirket, oyunu kuralına göre oynuyor, savunmayı bıraktılar, hücuma geçtiler. Geçtiğimiz günlerde madende yapılan keşfin amacı davanın seyrini Soma A.Ş. lehine değiştirmekti. Herşey şirket lehine ilerliyor, psikolojik hava, kamuoyu ilgisi... Yargılama biraz daha uzadıkça, ölenler öldüğüyle kalmayacak, suçlu da çıkacaklar. Aileler, bu tahliyelerin süreceğini, birkaç celse içinde tutuklu kimsenin kalmayacağını düşünüyor. Bu konudaki kaygılarının yersiz olmadığını düşünüyorum.

'Aileler direnç gösterdik, doğruları söyledik, cezası olarak işsisiz, açız, devlet bizi cezalandırıyor diye düşünüyor'

'Aileler direnç gösterdik, doğruları söyledik, cezası olarak işsisiz, açız, devlet bizi cezalandırıyor diye düşünüyor'

“Dört siyasi parti bir daha olmaması için gerekli dersin çıkarıldığına dair söz vermişti. Zaman geçtiğinde bu ilginin tamamen yok olduğu görülüyor. İşsizlik ve açlıkla terbiye edilen madenciler artık farklı düşünüyor. Tazminatların ödenmemesi de tesadüf değil. Tazminatın ödenmemesinin hiçbir gerekçesi yok. 2 bin 200 işçi perişan. Bu durum, direnme gücünü kırıyor. Madenciler ve aileleri, ‘Biz iktidara, şirkete ve sendikaya karşı direnç gösterdik, doğruları söyledik, cezası olarak işsiziz, açız, devlet bizi cezalandırıyor’ diye düşünüyor. Hepimizin okuduğu Germinal’in 2016 versiyonunu satır satır yaşıyoruz.”

'Soma’da yaşananların sorumluları, mağdurlardan hesap soracak ve zulmedecek bir noktaya geldi'

'Soma’da yaşananların sorumluları, mağdurlardan hesap soracak ve zulmedecek bir noktaya geldi'

Şirketin patronu, tutuklu sanık Alp Gürkan

Soma’da yaşananların sorumluları, mağdurlardan hesap soracak ve zulmedecek bir noktaya geldi. Şirketin avukatları savunmayı bıraktı, saldırıya geçti. Soma’da bir teyze, ‘Vay anam vay, bu devlet dediğin şey, Soma A.Ş. dediğin şey ne güçlüymüş, biz bunlara başedemezmişiz, boşuna gelmişiz’ diyor. Devlet Soma’nın hesabını sormuyor ama bir sonraki faciada oluşacak mağdurların ailelerine, o şehre şimdiden ayar veriyor. ‘Benim karşımda durmaya kalkma, o gün bir şey yapmam ama günü geldiğinde doğduğuna pişman ederim’ diyor. siyaset, sendika ve sermaye üçgeninin facia sonrası işbirliği insanın aklını oynatacak bir noktaya gelmiş durumda. Bu yaşananları bilenlerin yeniden Soma’ya sahip çıkmaları lazım. Salı günü çok önemli.”

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
itsasin

akp ye oy veren soma sizin yanınızda değiliz.

Pasif Kullanıcı

hala oy veriyolar bir de.

Rıdvan Eroğlu

Adamlar iş kazasına sebebiyet verdi, gelip şehit yakınlarını tekmelediler yetmedi marketin içinde yumrukladı devlet büyüğü! peki soma ne yaptı akpyi 1. parti... Devamını Gör

Donnie Darko

Sorumlular tabi ki hesap soracak, sana iş vermiş, aş vermiş sen naptın peki öldün nasıl ölürsün iş vereni zor duruma soktuğu için ailesi tazminat ödemeli -.-