Görüş Bildir
Haberler
Elif Şafak Guardian'a Yazdı: 'Sokağa Çıkarsanız Devletten Tokat Yersiniz'

Elif Şafak Guardian'a Yazdı: 'Sokağa Çıkarsanız Devletten Tokat Yersiniz'

Onedio Medya
22.05.2014 - 13:02 Son Güncelleme: 22.05.2014 - 17:40

Yazar Elif Şafak, Başbakan Erdoğan'ın Soma'da bir vatandaşa attığı iddia edilen tokadı yazdı.

Elif Şafak “Erdoğan’ın tokadı tüm Türkler’in yüzüne atıldı” başlıklı makalesinde “Başbakan’ın agresifliği hükümeti sarsar sanmayın. Biz hükümdar erkeklerin durduk yere attıkları tokatları mazur görerek büyüdük” dedi.

Elif Şafak, Soma’da yaşanan “ataerkil şiddeti” Christos Tsiolkas’ın Tokat adlı kitabındaki hikayeye benzetti. “Ama hikayenin bu versiyonu Türkiye’nin Soma ilçesinde, 300′den fazla insanın maden faciasında olduğu yerde geçiyor” dedi.

ANİDEN DEĞİŞEN RUH HALİ

Şafak makalesine şöyle devam ediyor: “Ülke, Recep Tayyip Erdoğan’ın, yani başbakanın, bir eylemciyi süpermarkete kadar takip edip orada tokatladığı iddiasını konuşuyor. Doğru ya da değil, ama bunu Erdoğan’nın savunucularının bile inanılmaz bulmadığı açıkça ortada. Aniden değişen ruh hali düşünüldüğünde böyle birşeyin olabileceği gibi bir kanı mevcut. Aynı gün çekilen bir videoda Erdoğan’ın “Eğer bu ülkenin başbakanını yuhalarsan tokadı yersin” dediği duyuluyor.”

TİPİK ATAERKİL FİZİKSEL ŞİDDET

Tokat atıldığı iddia edilen Soma’lı Taner Kuruca’nın gazetelere verdiği ifadesini iki defa değiştirdiğinin altını çizen Elif Şafak, Kuruca’nın en son, tokatı Erdoğan attı ama gerçeği söylemeye korktum dediğini belirtiyor. Şafak Türkiye’de tipik ataerkil bir evde fiziksel şiddetin olağandışı olmadığını vurguluyor ve şöyle devam ediyor: “Eğer bu başka bir ülkede olsaydı tüm hükümet kökünden sarsılırdı. Ama Türkiye’de böyle olmaz. Millet olarak biz çocukluktan beri tokatlara mazeret bulmaya alışkınız. Tipik ataerkil bir Türk ailesinde sözlü ve fiziksel şiddet olağandışı değildir. Çocuklar terbiyesizlik yaparsa, babalar tokat atar. Eşler terbiyesizlik yaparsa, onlar da aynısını bekleyebilir.”

SOKAĞA ÇIKARSANIZ DEVLETTEN TOKAT YERSİNİZ

Şafak ayrıca Soma’da yaşanan tekme olayına da değindi. Başbakanın müşaviri Yusuf Yerkel’in “sukunetini koruyamadığı için” özür dilediğini anlatan Şafak çeşitli kentlerde düzenlenen Soma gösterilerine çevik kuvvetin plastik mermi ve biber gazi ile karşılık verdiğini anlattı. Şafak “Sokağa çıkarsanız devletten tokat yersiniz” dedi.

Şafak şöyle devam etti: ” ‘Tokat kültürümüzün bir parçası ve en küçük bir tahrikte hemen ortaya çıkar. Tahrik burada anahtar kelime, altın mazerettir. Karısını sokakta çocuklarının gözleri önünde bıçaklayan kocanın mahkemedeki savunması da bunun üzerine kurulu: ‘Açık saçık giyinerek beni tahrik etti hakim bey’. Restoranda can pazarına sebep olan adam da aynı sözleri tekrarlar: ‘Diğer müşteri kız arkadaşıma bakarak beni tahrik etti hakim bey’ Ve şimdi başbakanın müşaviri de arabasına tekme atan ve küfür eden adam tarafından tahrik edildiğini iddia ediyor.”

TÜRKİYE'DE TÜM GÜÇ DEVLETİNDİR

Şafak yazısını şöyle bitiriyor: “Türkiye’de tüm güç devletindir. Vatandaşların değil. Biz millet olarak en tepedeki, otorite sahibi kimselerden tokat yemeğe alışkınız. Aile içinde, okulda, askerde, sokakta, süpermarkette… Tokat her yerde. Ve son günlerde yaşananlar gösterdi ki Türk erkeği çok kolay kışkırtılabiliyor.”

İnternet Haber

Kaynak: http://www.internethaber.com/elif-saf...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0