Görüş Bildir
Haberler
Sizi Eski Çağlarda Hissettirecek En İyi 20 Dönem Filmi

Sizi Eski Çağlarda Hissettirecek En İyi 20 Dönem Filmi

Ebru Erdoğan
01.08.2021 - 07:00

Bu içeriğimizde, kendinizi eski çağlarda hissetmenizi sağlayacak dönem filmlerini sizler için derledik. İyi seyirler 🎥

Filmlerin sıralamaları IMBd puanlarına göre yapılmış olup özetleri beyazperde'den alınmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Amadeus (1984)

1. Amadeus (1984)

IMDb: 8.3

Amadeus'da, dünya müzikal tarihine yön veren deha Mozart, gündelik yaşamında gerçek bir arıza karakter olarak yaşamdan bir hayli kopuk bir hayat tarzı sürdürmektedir. Yeteneğini dışa vurmak için ilginç bir yol seçen sanatçı tutarsız davranışlarda bulunmayı bir alışkanlık edinmiştir. Yaşamı ile müziği zıt kutuplarda ilerleyen Mozart, yeteneğini sergilemek için mantıksız hareketlerde bulunur. Adeta bir 'tutunamayan' profili çizen Mozart, bu sağlıksız yaşamı yüzünden Antonio Salieri'yi endişelendirmektedir. Diğerine göre çok daha disiplinli ve müzik konusunda hırslı olan Antonio, müziğin tanrısı kadar başarılı olamamaktadır. Bu düşünceler zamanla farklı bir ilişki kurmalarına neden olur... Müzik konusunda yüce bir yeteneğe sahip olan Amadeus Mozart ile Antonio Salieri’nin ilişkisine odaklı bir başyapıt. Sanat ile sanatçının kişiliği arasındaki ilişkiye odaklanan ve usta müzisyenin yaşamını, Salieri üzerinden anlatan bir klasik.

2. The Lion in Winter (1968)

2. The Lion in Winter (1968)

IMDb: 7.9

3 Oscar'lı film, İngiltere’de II. Henry zamanında meydana gelen olayları anlatıyor. Sürgündeki kraliçe rolünde Katharine Hepburn’e Oscar kazandıran film, James Goldman’a senaryo ve John Barry’e özgün müzik dallarında ödüller getirdi.

1183’de İngiltere Kralı II. Henry, kendinden sonra kral olacak kişiyi seçmek zorundadır ve buna 4 aday vardır. Sonunda oğullarından Jean’ı seçer.

Kraliçe ise, yıllar önce saraydan uzaklaştırılıp Salisbury’ye hapsedilmiştir. Olup bitenleri öğrenince, o da bu seçimde etkili olmak amacıyla yola düşer...

3. Pride And Prejudice (2005)

3. Pride And Prejudice (2005)

IMDb: 7.8

Film, Jane Austen’in beş kız kardeş, Jane, Elizabeth, Mary, Kitty ve Lydia Bennet’i anlatan romanından uyarlanmıştır. Hikâye George dönemi İngilteresi’nde geçer. Ailenin yaşamı, genç ve zengin bir adam olan Bay Bingley’in ve onun en yakın arkadaşı Bay Darcy’nin komşu gelişleri ile tepetaklak olur. Kızların anneleri olan Bayan Bennet, onların evlenmelerini istemektedir. Bay Bingley’in iyi bir aday olduğuna kanaat getirir. Bu aday ise Jane’den etkilenecektir. Bu durumu fark eden anneleri, kızını yağmurlu bir günde Bingley’in malikânesine gönderir. Geri dönemeyen Jane, üstüne bir de hastalanır. Bu kez ona yardıma giden Elizabeth de Bay Darcy’nin takibine takılır. Elizabeth bu durumdan hoşlansa da esas Bay Wickham’dan ziyadesi ile etkilenecektir. Lydia işin içine hesapsızca dahil olduğunda cesaret kavramı gözler önüne serilir. Gururun, aşkın önüne geçtiği bir çizgide kız kardeşlerin yaşamları umulmadık bir biçimde karmaşıklaşacaktır.

4. Little Women (2019)

4. Little Women (2019)

IMDb: 7.8

Küçük Kadınlar, İç Savaş sonrası Amerika'da yaşamlarını sürdürmeye çalışan dört kız kardeşin hikâyesini anlatıyor. Meg, Jo, Beth ve Amy birbirinden tamamen farklı karaktere sahip dört kız kardeştir. Çocukluk dönmelerini geride bırakıp kadınlığa geçiş süreçlerinde kardeşler türlü dertlerle boğuşur. Babaları Amerikan İç Savaşı'na katılan dört genç kız, anneleri ile birlikte yaşam mücadelesi vermeye başlar. Bu zorlu süreçte en büyük kazançları birbirlerinin yanında olmalarıdır. Her türlü zorluğu birlikte göğüsleyen kardeşler bu süreçte asıl mutluluğun sevgi olduğunu anlar.

Louisa May Alcott’un klasikleşmiş romanından uyarlanan filmin yönetmen koltuğunda 'Uğur Böceği' ile ilk yönetmenlik denemesini gerçekleştiren Greta Gerwig oturuyor. Gerwig’ın senaryosunu da kaleme aldığı filmin oyuncu kadrosunda Harry Potter serisinin Hermione'si Emma Watson, genç yaşına rağmen, son olarak Uğur Böceği ile olmak üzere 3 Oscar adaylığı bulunan Saoirse Ronan, yaşayan en büyük kadın oyuncu sayılan Meryl Streep ve Beni Adınla Çağır filmindeki performansı ile 22 yaşında Oscar adaylığı kazanan Timothee Chalamet yer alıyor.

5. The Favourite (2018)

5. The Favourite (2018)

IMDb: 7.5

Sarayın Gözdesi, Kraliçe Anne'in sağ kolu olan Lady Sarah ile saraya yeni gelen hizmetçi Abigail arasında yaşanan mücadeleyi konu ediyor. 18. yüzyılın başlarında İngiltere, Fransız'larla savaş halindedir. Bu durumda bile, ördek yarışları ve ananas ziyafetleri yükselişe geçmektedir. Sağlığı zayıf olan Kraliçe Anne ülkenin tahtında otururken, sırdaşı, danışmanı ve gizli sevgilisi olan Marlborough Düşesi Sarah Churchill de bir yandan kraliçenin bozulan sağlığı ve değişken mizacıyla ilgilenmekte, diğer yandan da onun yerine ülkeyi yönetmektedir. Yeni gelen hizmetçi Abigail, etkileyiciliği ile kendisini Leydi Sarah'a sevdirir. Sarah, Abigail'i kanatlarının altına aldığında, Abigail de aristokratik köklerine dönme şansı bulur. Savaşın siyaseti, Sarah için oldukça zaman alıcı hale geldiğinde, Abigail kraliçenin arkadaşı olma görevini üstlenir. Onların övgüye değer dostlukları, Abigail'e emellerini gerçekleştirme şansı verir. Abigail artık hiçbir kadın, erkek ya da politik hamlenin yoluna çıkmasına izin vermeyecektir...

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Jane Eyre (2011)

6. Jane Eyre (2011)

IMDb: 7.3

Jane Eyre, 10 yaşındayken öksüz kalmış ve mutsuz bir çocukluk dönemi geçirmiştir. Babasının öldüğünü zanneden Jane, kendisine adeta bir köle gibi davranan halası tarafından oldukça katı disiplinli bir yatılı okula gönderilir. On yıl boyunca bütün hayatının geçtiği bu yatılı okuldan mezun olduktan sonra kendisi de aynı çatı altında öğretmen olarak çalışmaya başlar. Bir süre sonra da Edward Rochester’ın malikânesinde çocuklara mürebbiyelik yapmaya başlar.

Burada Bay Rochester’la karşılaşan Jane Eyre, gitgide büyüyen bir dostluğun ardından ona âşık olduğunu fark eder. Nihayet aradığı mutluluğu bulduğunu sanan Jane Eyre'in sevinmesi için henüz çok erkendir. Sonsuza dek süreceğini düşündüğü bu mutluluk Bay Rochester'ın korkunç sırrıyla yerle bir mi olacaktır?

Erkek egemen bir toplumda kadının tek başına ayakta kalabileceğini kanıtlamak için savaşan Jane Eyre'nin macerası, Charlotte Bronte'nin feminist edebiyatın en önemli klasiklerinden biri sayılan aynı isimli eserinden bu sefer Moira Buffini tarafından uyarlandı. Yönetmen koltuğunda kısa filmleriyle bilinen Cary Fukunaga otururken, başroldeki Jane Eyre'i ise yakın zamanda İki Kadın Bir Erkek, Restless gibi yapımlardaki başarılı performansıyla seyrettiğimiz Mia Wasikowska canlandırıyor.

7. Belle (2013)

7. Belle (2013)

IMDb: 7.3

Gerçek bir öyküye dayanan film, 18. yüzyılda yaşayan Dido adındaki melez bir kadının başından geçenleri konu ediyor. Dido, aristokrat büyük amcası ve karısı tarafından ayrıcalıklı bir şekilde büyütülmüş olmasına rağmen derisinin rengi yüzünden uygun sosyal konuma gelememektedir. Ancak Dido kendini, pozitif değişiklik yaratmak isteyen genç ve idealist bir avukata âşık bulunca iki dünya arasında sıkışmış bulur.

8. The Young Victoria (2009)

8. The Young Victoria (2009)

IMDb: 7.3

Başrollerinde Emily Blunt, Rupert Friend ve Paul Bettany'nin yer aldığı bu tarihi filmde, Akademi Ödüllü Graham King ve Martin Scorsese ikilisi, Kraliçe Victoria’nın genç yaşında iktidara yürüyüşünün hikâyesini beyazperde'ye aktarıyor. Genç Victoria filminde, Kraliçe Victoria’nın hanedanlık içerisindeki iktidar kavgalarının nesnesi olmaktan, Prens Albert (Rupert Friend) ile yaşadığı romantik yakınlaşmaya ve dillere destan evliliğine kadar gizemli konulara el atılıyor. Emily Blunt'ın Genç Victoria'yı başarıyla canlandırdığı filmin drama, romantizm, siyasi entrikalar ve nefes kesici bir sinematografiyle örülü öyküsü, İngiliz oyunculardan oluşan kadrosuyla daha da kuvvetleniyor. Britanya tarihinin en uzun süre tahtta kalan kraliçenin anlatısını, Sandy Powell’ın muhteşem kostüm tasarımları ve Jack Murphy’nin olağanüstü koreografisi zenginleştiriyor.

9. Becoming Jane (2007)

9. Becoming Jane (2007)

IMDb: 7.0

Beyaz dizi serilerinin unutulmaz yazarı Jane Austen'in, gençliğinin ilk baharının hikâyesi... Zengin bir erkek ile bir evlilik yapmayı kariyeri için hayati bir mesele olarak gören Austen, fakir bir ailede yetişmiş olmasına rağmen yazarlık konusunda fark edilmesini sağlayacak denli etkili yeteneklere sahiptir. Fakat bu yeteneklerin bir kadın olarak toplumda hiçbir değeri olmadığı düşüncesi dayatılmaktadır. Her şeye rağmen, kendini gösterebileceği tek yolun zengin Wisley ile evlenmesi olduğu düşüncesine karşı çıkmak ister. Ailesinin tüm baskılarına direnen Jane, yetenekli genç avukat Tom Lefroy ile tanışacak ve bu kendine güvenli genç adamla birbirlerine olan aşkları, sahip oldukları her şeyi bir kenara iterek yeni bir hayata başlamaları için büyük bir cesaret verecektir. Hiç evlenmemiş ve son derece soğuk bir kadın olarak tanınan İngiliz yazar Jane Austen’ın olgunluk dönemi eserlerine ilham olan 20’li yaşlarında yaşadığı tutkulu bir aşkın hikâyesini anlatan Aşkın Kitabı’nda başrollerde Anne Hathaway ve James McAvoy gibi oyuncular yer alıyor.

10. The Witch (2015)

10. The Witch (2015)

IMDb: 6.9

17. yüzyılda İngiltere'de yaşayan William ve Katherine çifti, beş çocuğuyla birlikte ıssız bir ormanın içerisinde hristiyan kurallarına sıkı sıkıya bağlı bir şekilde yaşamaktadır. Aile düzenleri ise beklenmedik garip olayların ortaya çıkmasıyla sarsılmaya başlar. Yenidoğan çocukları Sam, ardında hiçbir iz bırakmadan ortadan kaybolur, büyük kızları Thomas'ın ilahî sesler duyduğuna inanmaktadır, ikizleri ise tuhaf kafiyeler mırıldanmaya başlar. Bu durumlar ailenin başına gelecek büyük felaketlerin başlangıcı olur. Robert Eggers'in yazıp yönettiği filmin oyuncu kadrosunda Anya Taylor-Joy, Ralph Ineson, Kate Dickie ve Harvey Scrimshaw gibi isimler bulunuyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Duchess (2008)

11. Duchess (2008)

IMDb: 6.9

Düşes filminin baş kadın oyuncusu sıra dışı bir güzelliğe sahip Keira Knightley tarafından canlandırılıyor. Birçok sanatçı için dezavantaj gibi gözüken fiziksel dış görünümündeki değişikliği başarıyla avantaja çeviren Keira, Düşes Georgiana rolüyle destan yazıyor. On sekizinci yüzyıl sonu, çok güzel ve büyüleyici Düşes Georgiana Cavendish, dönemin en etkileyici kadınıdır. Düşesliği güzelliği ve karizmasına borçludur. Ancak yanlış politik hareketler, savurganlık, açgözlülük, kumar ve yaşadığı aşk onun itibarını düşürmüştür. Kendinden yaşça büyük, Devonshire Dükü ile evlenir. Bu evlilikle Georgiana moda ekolü haline gelir. Aynı zamanda kurnaz bir politikacıdır da. Ama Georgiana hâlâ evliliğinde bulamadığı aşkı umutsuzca aramaya devam eder. Filmde Knightley'ye Oscar adayı ünlü oyuncu Ralph Fiennes eşlik ediyor. Georgiana Duchess of Devonshire kitabını yeni yönetmenlerden Saul Dibb sinemaya uyarlamıştır.

12. Emma (2020)

12. Emma (2020)

IMDb: 6.7

Zeki, zengin ve bekâr Emma Woodhouse hayatından son derece memnundur ve evliliğe veya kimsenin aşkına ihtiyaç duymaz. Hayatta en sevdiği şey ise başkalarının aşk hayatlarına burnunu sokmaktır. Yakın arkadaşı Bay Knightley’nin tüm uyarılarını görmezden gelerek vesayeti aldıktaki Harriet Smith’e uygun bir eş ayarlamaya kalkınca, özenle yaptığı planlar ortaya çıkar ve hiç beklemediği sonuçlarla karşı karşıya kalır.

13. The Other Boleyn Girl (2008)

13. The Other Boleyn Girl (2008)

IMDb: 6.7

Bir kraliyet dahilinde kan bağı olan insanları bile birbirine düşürecek aşklar yaşanabiliyor. İki kız kardeş eş zamanlı olarak krala âşık olunca hiçbir şey planlı yürümüyor haliyle. Akıl ve mantık kullanarak dünyevi birçok şeyi aşabilir insan ancak bu iki araçla yönetemeyeceği tek şey aşktır! Bir krala duyulan aşk da iki kız kardeşi ancak bu kadar birbirinden farklı yerlere savurabilir. Bu kadınlardan biri baba sözünden çıkmazken diğeri kurallara asla boyun eğmemeyi tercih edince işler karışıyor. İnsanın en büyük isteği, kız kardeşini ezip geçmeyi gerektirirse neler olabilir hayatta bunu görüyoruz filmde.

14. Anna Karenina (2012)

14. Anna Karenina (2012)

IMDb: 6.6

1874 yılında genç ve güzel Anna Karenin yaptığı evlilikle St. Petersburg'un yüksek sosyetesi içerisinde çok iyi bir konuma sahiptir. Kocası Karenin Rus siyasetinin de önemli isimlerindendir. Bir gün erkek kardeşi Oblonsky’den eşi Dolly ile arasını düzeltmesini isteyen ve onu Moskova’ya çağıran bir mektup alır. Bu yolculuk esnasında tanıştığı Kontes Vronsky'nin garda kendilerini karşılayan oğlu, genç subay Vronsky ile aralarında bir kıvılcım çakar. Moskova'da karışık aşk üçgenleri arasında düzenlenen büyük bir dans balosunda herkesin bakışları Vronsky ve Anna'nın üzerinde toplanır.

Anna, karşı koyamadığı bir aşka doğru sürüklenirken, Vronsky'den kaçıp St. Petersburg’a ve aile yaşantısına dönmesi, ne hakkında çıkan dedikoduları engelleyebilir ne de yüreğinde duyduğu aşkı. Bu arada eşi Karenin, Anna'yı uyarır; halkın gözünde bir skandala yol açmıştır. Ama aşkın seçen kadına karşı Rus halkının iki yüzlülüğü de bu şekilde ortaya çıkacaktır...

Yönetmenliğini Joe Wright'ın üstlendiği filmi Tolstoy'un ölümsüz romanından bu kez uyarlayan isimse Oscar ödüllü Tom Stoppard. Yönetmen Wright Kefaret ve Aşk ve Gurur'dan sonra bu filmde de yeniden Keira Knightley'i başrole taşıyor. Güzel yıldıza filmde Jude Law ve Aaron Johnson eşlik ediyor.

15. Elisa y Marcela (2019)

15. Elisa y Marcela (2019)

IMDb: 6.6

Elisa y Marcela, İspanya’da ilk eş cinsel evliliği gerçekleştiren Elisa ve Marcela’nın hikayesini konu ediyor. Marcela Gracia Ibeas, 1885 yılında okula başladığı ilk gün Elisa Sanchez Loriga ile tanışır. İkisi arasında kısa süre içerisinde derin bir dostluk oluşur. Sürekli birlikte zaman geçiren Marcela ve Elisa’nın bu yakınlığı ailelerinin de gözünden kaçmaz. Zaman içerisinde Marcela’nın ailesi kızlarının arkadaşlıkları ile ilgili şüphe duymaya başlar. Aradan geçen yıllar onların birbirlerine duydukları hislerin daha da güçlenmesine neden olur. Hissettikleri güçlü bağ onları birlikte mutlu bir yuva kurmaya ittiğindeyse ciddi bir muhalefet ile karşı karşıya kalırlar. İki kadının evlenmesini onaylamayan topluma ve kiliseye karşı meydan okuyan Marcela ve Elisa her türlü zorluğa karşı gelerek bir arada olmaya devam eder. Her ne kadar eş cinsel evlilik yasak olsa Elisa kendisine erkek kimliği çıkartarak 8 Haziran 1901’de Marcela ile evlenmeyi başarır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Ophelia (2018)

16. Ophelia (2018)

IMDb: 6.6

Siyasi entrikaların imparatorluk mahkemesine sızıp da her yere bir hastalık gibi yayıldığı Orta Çağ döneminde Danimarka'da sistem çürümüş durumdadır. Adalet, krallığın içinde bile korunamamakla birlikte, en güvenilir eller bile birbirlerinin sırtına bıçak saplayabilecek kadar sinsidir. Her şeye rağmen, kraliçenin en sevdiği hizmetçisi Ophelia, kendince keyifli bir yaşam sürmektedir. Ophelia'nın bu sakin ve soyutlanmış dünyası, ülkenin karizmatik ve zorlu prensi Hamlet'e ilgi duymaya başlamasıyla birlikte değişir. Onların gizli aşk ilişkisi hızla ilerlerken, büyük bir ihanet sarayı sarsar, ilişkilerini rayından çıkarır ve kraliyet ailesini derinden yaralar. İstekleri ile sadakati arasında sıkışmış olan Ophelia, adanmışlığının nihayetinde nerede duracağına karar vermek zorundadır...

Yeni nesil Star Wars'un Rey'i olarak ünlenen Daisy Ridley'i başrolüne yerleştiren tarihsel dram filmi Ophelia, Lisa Klein'ın romanını temel alıyor. Claire McCarthy'nin yönetmen koltuğunda oturduğu filmin kadrosunda Clive Owen, Tom Felton, George MacKay ve Devon Terrell gibi isimler yer alıyor.

17. Marie Antoinette (2006)

17. Marie Antoinette (2006)

IMDb: 6.5

Antonia Fraser’ın çok satan kitabından, Sophia Coppola tarafından beyazperdeye uyarlanan film, tarihin en ünlü kadın figürlerinden birine, Fransa kraliçesi Marie Antoinette’in dramına odaklanıyor. Dönemin politik ve siyasi şartları gereğince Fransa kralıyla evlendirilen genç Avusturya kraliçesi Marie Antoniette, yaşamını sürdüreceği bu yeni hayat düzeninde çeşitli zorluklarla karşılaşıyor. Kayıtsız ve ilgisiz bir kocaya sahip olan genç kraliçe, Versailles sarayının ihtişamlı gölgesi altında çeşitli siyasi oyunlara ve politik hesaplaşmalara tanık oluyor.

Genç kraliçe bu alışık olmadığı düzende mücadele etmenin yolunu uçarı partilerde ve tehlikeli dostluklarda ararken, film kadın baş karakterini tüm insansı halleriyle ele alıp alışılmışın dışında bir Marie Antoniette portresi çiziyor.

18. Love & Friendship (2016)

18. Love & Friendship (2016)

IMDb: 6.4

1871 yılında yayınlanan Lady Susan'ı temel alacak olan film ismini yazarın 1790'da yayınlanan diğer eserinden alıyor. Çekici dul Susan'ın kendisi ve kızı Frederica için uygun eşler aramasını konu alan romanda genç erkeklerin kadınlar karşısındaki zayıflığı ana temayı oluşturuyordu. 

Jane Austen'ın ölümsüz eserinden beyazperdeye uyarlanan filmde güzel yıldız Kate Beckinsale ünlü kadın karaktere, Chloe Sëvigny de Amerikalı arkadaşı Alicia Johnson'a hayat veriyor.

19. The Countess (2009)

19. The Countess (2009)

IMDb: 6.2

Film, insana özgü her türlü tutkuyu, ihtirası odağına alan ve aşkın, gururun ve intikam arzusunun yaktığı ateşte yürüyen insanoğlundan dem vuran bir hikâye ile geliyor. Kontes Bathory, henüz on dördündeyken bir Lord ile evlendirilmiştir. Hikâyede, kendisi erkeklerin dünyasında bir başkaldıran rolündedir. Bir davet esnasında kendisinden genç bir adam olan Istvan ile aşkı duyumsar. Ancak Istvan’ın babası bu işe engel olmak ister. Kontesin yaşının büyük olması nedeni ile oğlunun asla mutlu olamayacağını iddia eder. Bunun üzerine Kontes de bakirelerin kanı ile yıkanmakla genç kalacağına inanmak gibi bir noktaya gelir. Yalnız bu yolda saplantılı bir ruha bürünen Kontes aslında bir oyunun içine düştüğünün farkında değildir. Oyunun arkasında ise yine Istvan’ın babası vardır. Efsaneye göre 650 genç kıza işkence yaparak onların kanı ile yıkanan Kanlı Kontes diye tanınan Macar Kontesi Elizabeth Bathory’nin hikâyesidir.

20. Wuthering Heights (2011)

20. Wuthering Heights (2011)

IMDb: 6.0

Emily Brontë’nin yazdığı meşhur Viktorya dönemi romanının yeni dönem uyarlaması olan Uğultulu Tepeler, filmin yönetmeni Andrea Arnold'un sevilen filmleri Kırmızı Sokak ve Akvaryum'un izinden yol alıyor. Evlatlık olan Heathcliff ve üvey kızkardeşi arasındaki umutsuz ve zararlı ilişkiye odaklanan karanlık filmde, intikam arzulayan Heathcliff'i ilk kez zenci bir oyuncu canlandırıyor. Alışılagelmiş bir dönem filminden uzak bir yapım olan Uğultulu Tepeler, az diyalog ve çok görsel tasvir ile izleyiciyi kendisine bağlayan cesur ve natüralist bir intikam hikâyesi.

31. İstanbul Film Festivali Uluslararası Yarışmasında yer alan Uğultulu Tepeler, 2011'de Venedik'te En İyi Görüntü ödülünü aldı.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir. 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
24
11
8
5
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?