Görüş Bildir
Haberler
Şirket Başvurusunu Geri Çekti: Gökçeada'da Maden Projesi İptal

Şirket Başvurusunu Geri Çekti: Gökçeada'da Maden Projesi İptal

Emre Ordu
08.12.2017 - 19:50 Son Güncelleme: 14.12.2017 - 20:20

2011 yılında dünyanın ilk ve tek 'Sakin Adası' seçilen Gökçeada'da geçtiğimiz günlerde maden tehdidi ile gündeme gelmişti. Merih Maden isimli şirketin altın ve gümüş madeni çıkarmak için yaptığı başvurunun olumlu bulunduğu ve ÇED sürecinin başlatıldığı basına yansımıştı. Başta Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin ve sivil toplum kuruluşları olmak üzere adada maden faaliyetine çok sayıda tepki gelmişti. Bugün Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada Merih Madencilik'in başvurusunu geri çektiği ve ÇED sürecinin de iptal edildiği belirtildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Merih Madencilik Şirketi tarafından adada altın ve gümüş madeni arama başvurusu yapılmıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çanakkale İl Müdürlüğü tarafından yapılan duyuruda Yuvalı mevkisinde maden aramak için yapılan başvurunun olumlu olduğu ve ÇED sürecinin başlatıldığı duyurulmuştu.

2011 yılı Haziran ayında almış olduğu Cittaslow (Sakin şehir) unvanı ile dünyanın ilk ve tek sakin adası seçilen Gökçeada bu karar büyük yankı uyandırmıştı. Adadaki tüm STK'lar haftabaşında biraraya gelerek altın madenine karşı olduklarını ortak bir deklerasyonla duyurdular.

ÇED süreci iptal

ÇED süreci iptal

Hürriyet'ten Ömer Erbil'in haberine göre,bu gelişmeler üzerine Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü bir açıklama yaparak ÇED sürecinin iptal edildiğini belirtti. Açıklamada Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nce herhangi bir olumlu görüş verilmediği, 13 kuruma görüş sorulduğu, ÇED sürecinin de askıya alındığı ifade edildi. Proje başvurusunda bulunan Merih Madencilik şirketinin de elektronik sistem üzerinden projeyi iptal talebinde bulunduğu ve bunun uygun görüldüğü açıklandı.

Belediye Başkanı ve  Gökçeada Gönüllüleri Derneği karardan memnun

Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin kararı sevinçle karşıladıklarını kamuoyu gücüne güvenmekle ne kadar haklı olduklarının bir kez daha ortaya çıkmasına sevindiklerini söyledi. Gökçeada Gönüllüleri Derneği de kendilerine destek veren tüm sivil toplum örgütlerine teşekkür ettiklerini, Gökçeada'nın bir felaketin eşiğinden döndüğünü açıkladı.

Belediye Başkanı madene tepki göstermişti

Belediye Başkanı madene tepki göstermişti

Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin adada maden projesine kesinlikle karşı olduklarını ifade etmişti. Başkan Çetin, tepkisini şu sözlerle aktarmıştı:

‘‘Kendilerine asla olumlu görüş vermeyeceğimizi bildirdim. Gökçeada’nın organik ada olması için mücadele ediyoruz. Tarım Bakanlığı Türkiye’de 6 havzadan biri olarak adamızı ilan etti. Turizm ve tarımın beraber gitmesini hayal ederken geldiğimiz nokta çok üzücü. Önceki yıllar MTA’nın sondaj çalışmaları sırasında sualtı kaynaklarımızın yönü değişti. Maden açılmasını bırakın biz sondaj yapılmasına da karşıyız. Onlarca metre toprağın altına iniliyor ve yeraltı su kaynakları bundan etkileniyor. Dünyada yeraltı su kaynakları açısından dördüncü adayız. Kamuoyu gücüne inanıyoruz ve bu yanlış karardan vazgeçileceğini düşünüyoruz'

İçeriğin Devamı Aşağıda

Dünyanın ilk ve tek 'Sakin Adası' seçildi

Dünyanın ilk ve tek 'Sakin Adası' seçildi

2002 yılından bu yana ada içerisinde gerçekleştirilen organik tarım faaliyetleri ile özellikle 2008 yılından bu yana gerçekleştirilen tarım turizmi uygulamaları sayesinde misafirlerine eşsiz bir doğal ortam sunan Gökçeada, 2011 yılı Haziran ayında almış olduğu Cittaslow (Sakin Şehir) unvanı ile dünyanın ilk ve tek 'Sakin Adası' seçilmişti.

Yakınlarında Sualtı Milli Parkı ve Tuz Gölü var

Yakınlarında Sualtı Milli Parkı ve Tuz Gölü var

Uzmanlar 1 kilo altın için 1000 ton kayanın eritilmesi gerektiğini ve bunun siyanürle gerçekleştiğini söylüyor. Gökçeada’nın topografik yapısını değiştirecek kararın uygulanması halinde yeraltı suları ve adada bulunan 5 göl ciddi tehdit altında kalacaktı.  Maden aranacağı belirtilen bölgeye 14 kilometre mesafede Sualtı Milli Parkı bulunuyor. Yine 11 kilometre yakınında ise Tuz Gölü yer alıyor. Maden şirketinin proje dosyasında Sualtı Milli Parkı'nın ve gölün aramadan etkilenmeyeceği ifade ediliyordu. Proje alanına en yakın mesafede bulunan güney yönünde Damlar Deresi, kuzey yönünde Çamiçi Deresi, güneybatı yönünde 2505 metre mesafede Şahinkaya Göleti, kuzeybatı yönünde 1549 metre mesafede İncesu Deresi yer alıyor. Söz konusu derelere katı veya sıvı atık atılmayacağı taahhüt ediliyordu. Ancak toprağın yüzlerce metre altına yapılacak sondajların yeraltı sularına vereceği zarardan başvuru dosyasında söz edilmemişti.

Altın ve gümüş maden arama projesinin gerçekleştirileceği alana en yakın yerleşim yerinin, 2875 metre mesafe de bulunan Şahinkaya Mahallesi ve 3274 metre mesafede bulunan Dereköy olduğu proje dosyasında ifade ediliyordu. Bu köylerin gerek sondaj gerekse daha sonra açılması halinde maden faaliyetlerinden ciddi etkileneceği belirtilmişti. Burada yaşayan adalıların da tedirgin olduğu ifade edilmişti.

Gökçeada'da maden faaliyetine sosyal medyadan da tepkiler yükselmişti...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Onedio Gündem'i Facebook sayfamızdan da takip edebilirsiniz

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
164
54
30
12
11
3
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Lucius Grecea

en son sit'i kaldırmışlardı, betonlaşma alıp yürümüştü, bu sefer kesin sitecekler, kararlılar

lunastar09

Hah bi orası kalmıştı! Bozmayın şurayı ya yılda 1 hafta gidip dinleniyoruz onu da burnumuzdan getiricekler..

Maverick

Altın maltın bahane. Kesin termik santral işi var işin içinde. Çanakkalede tam 10 tane termik santral projesi onaylandı 2 si tamalandı geriye 8 kaldı anası... Devamını Gör