Görüş Bildir
Haberler
Sinop'ta Binlerce Kişi ‘Nükleer'e Hayır’ Dedi

Sinop'ta Binlerce Kişi ‘Nükleer'e Hayır’ Dedi

Fatih UZUN
26.04.2014 - 18:21
İçeriğin Devamı Aşağıda

Sinop'ta Binlerce Kişi ‘Nükleer'e Hayır’ Dedi

Sinop’ta, Çernobil faciasının 28′inci yıl dönümünde, kente yapılması planlanan nükleer santrale karşı miting düzenlendi. Çok sayıda ilden binlerce kişinin katıldığı mitingde Sinop’un İnceburun ve Mersin’in Akkuyu mevkiine yapılması planlanan nükleer santraller protesto edildi.

Diyojen heykeli önünde toplanan kalabalık, ‘Nükleere inat yaşasın hayat’, ‘Susma haykır nükleere hayır’ ve ‘Yaşamak için nükleerden vazgeçin’ sloganları atarak Uğur Mumcu Meydanı’na kadar yürüdü. Meydanda toplanan protestocular, ‘Sinop nükleer santral istemiyor’, ‘Nükleere hayır yaşama evet’ dövizleri ve pankartları taşıdı. Mitinge Sinop’un dışında İstanbul, İzmir, Trabzon, Samsun, Ordu ve Ankara gibi çok sayıda ilden nükleer karşıtları katıldı.

Mitingde konuşan Nükleer Karşıtı Platform Dönem Sözcüsü Zeki Karataş, şunları söyledi:

“Bugün burada 28 yıl önce gerçekleşen Çernobil faciasını anmak ve ülkemize yapılması planlanan nükleer santrallere karşı olduğumuzu göstermek için toplandık. Bize destek veren binlerce nükleer karşıtı vatandaşımıza teşekkürlerimizi sunuyorum. 2011 yılında Japonya’da gerçekleşen Fukuşima nükleer santral kazası birçok şeyin değişmediğini bir kez daha gösterdi. Yine halk kaza sonrası bölgeyi boşalttı. Toprağa, okyanusa radyasyon geçti. Yine dünyanın bütün egemenleri, insanlar bir şey öğrenmesin diye canını dişine kattı. Yine radyasyon yiyen halklar oldu, börtü böceği sayan olmadı. Yıl 2011′di, ülkemiz yöneticileri nükleer santral kurma ısrarlarını yenilediler. Bekarlığın nükleerden daha riskli olduğunu dinledik, bakanlardan. Tüpgaz patlamasıyla nükleer santral patlaması arasında kurulan derin bağlantı, darbeci generallerin bile aklına gelmemişti.

İşte böyle bir ülkede kurulmak istenen santralin patlaması bizleri şaşırtmamalı, endişelendirmeli. Bütün egemenler aynı hayallerindeki dünyayı kurduklarında artık hiç kimse insan formunda olmayacak. Sınırsız sermaye biriktirme hırsına kapılanlar dünyanın sonunu getirecek. İşte bu nedenlerdendir ki Sinop İnceburun mevkiini de içine alan 60 kilometrekarelik alanı yok etmek istiyorlar. Aralık 2013 tarihi itibari ile 10,5 kilometrekarelik alan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na 36 ay süre ile devredilmiştir. 10,5 kilometrekarelik alanda deyim yerinde ise ormanlarımız, yaşam alanlarımız nefes almak için var olan alanlarımız traşlama dediğimiz yöntemle katledilmektedir. Onlar ise bu işe endüstriyel plantasyon sahasındaki planlı ormancılık faaliyetleri diyorlar. Varsın öyle desinler yalanlarına inanmıyoruz.”

Elektrik Mühendisleri Odası Genel Başkanı Cengiz Göltaş ise ‘Sinop’un sözünü söylediğini’ hatırlattı. Kentin 2006 yılındaki nükleer karşıtı mücadelede yapılan ilk mitingden bu yana kararlılığını sürdürdüğünü ifade eden Göltaş, “Bizler yenilenebilir enerji kaynakları derken, güneşi, rüzgarı, jeotermali işaret ederken, enerjiyi verimli kullanmak derken, biz insanı ile doğasıyla barışçı dost bir yaşamdan bahsederken, sizler aslında bizlerin sözlerinin hepsini biliyorsunuz. Ama bilmeyenler, rant lobileri var. Biz AKP iktidarının yıllardır ısrarla sürdürdüğü nükleer santral kurma girişimine karşı yaşamın her alanından bir araya gelen bu ülkenin namuslu insanları, bilim insanları, sanatçıları, yaşamın her alanında nükleer santrallerin bir ihtiyaç olmadığını, siyasal bir tercih olarak dayatıldığını savunmaya devam edeceğiz” dedi.

  • zete.com
Kaynak: http://zete.com/sinopta-binlerce-kisi...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0