Görüş Bildir
Haberler
Sinirlioğlu: 'Rusya Büyük Bir Yanlışın İçinde'

Sinirlioğlu: 'Rusya Büyük Bir Yanlışın İçinde'

İçeriğin Devamı Aşağıda

Suudi Arabistanlı mevkidaşıyla görüşen Dışişleri Bakanı Sinirlioğlu, 'Rusya büyük bir yanlışın içindedir. Rusya yaptığıyla Suriye'nin geçiş dönemini geciktirmekten başka bir yarar getirmeyecektir' dedi.

Sinirlioğlu ile Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr, ikili ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. 

Rusya'nın Suriye'de muhaliflere yönelik saldırılarına ilişkin soru üzerine Sinirlioğlu, Suriye ve Irak'taki önceliğin ülkelerin toprak bütünlüğünün korunması ve bir an önce istikrara kavuşarak bölge istikrarına da katkı sağlamaları olduğunu söyledi.

Suriye'de siyasi değişim için Cenevre 1 Bildirisi'nin esas olduğunu vurgulayan Sinirlioğlu, 'Eğer Beşşar Esed'in tekrar Suriye'de hakim olabileceği ve Suriye'de otoritesini kurabileceği, bu yolla da Suriye'nin tekrar istikrara kavuşacağını düşünenler varsa bunlar hayal içindedir' diye konuştu.

'Rusya büyük bir yanlışın içindedir'

Bakan Sinirlioğlu, 'Rusya büyük bir yanlışın içindedir. Rusya yaptığıyla Suriye'nin geçiş dönemini, Suriye'nin içinde bulunduğu bu kargaşadan çıkması ihtimalini, imkanını geciktirmekten başka bir yarar getirmeyecektir' dedi. 

Suriye muhalefetinin halkın, insan onuruna yakışır şekilde, korkudan uzak, iradesini ortaya koyarak demokrasi içinde yaşamasını istediğine dikkati çekerek 'Suriye muhalefetinin meşru taleplerini sonuna kadar desteklemeye devam edeceğiz. Çünkü sonuçta haklı olan kazanacaktır' ifadesini kullandı.

Sinirlioğlu, PYD lideri Salih Müslim'in 'Türkiye'ye karşı kendilerini savunacaklarına' ilişkin açıklamasının hatırlatılması üzerine, şunları söyledi:

'Müslim'i aklı selime, aklını başına almaya davet ediyorum'

'Salih Müslim'i aklı selime, aklını başına almaya davet ediyorum. Türkiye'nin iradesinden ve kararlığından şüphe ederse kendisi için iyi olmaz. Türkiye terörle mücadele etmektedir. Bu terörle mücadeledeki kararlığını kimse sınamaya kalkmamalıdır. Bizim PYD'ye verdiğimiz mesaj açıktır. Türkiye'ye dönük herhangi bir harekete tevessül ettikleri takdirde gereken ceza tereddütsüz verilecektir.'

PYD lideri Salih Müslim

'Görüş birliği içindeyiz'

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr ile görüşmesinde Suriye'de siyasi çözüm için hayata geçirilecek geçiş süreci ve atılacak adımların ele alındığını söyleyen Sinirlioğlu, 'Temel amacımız özelde Suriye ve genelde bölgemizde barış huzur istikrar ve refahın tesisidir' diye konuştu.

Konuk bakan Cubeyr ile Suriye'de son dönemde yaşanan önemli gelişmeleri gözden geçirdiklerini söyleyen Sinirlioğlu, Suriye rejiminin ortaya çıkardığı durumun yeni gelişmeler ışığında sivil halkın maruz kaldığı güçlüklerle daha da vahim bir hal almamasının önem arz ettiğini ifade etti.

Irakİran, Ortadoğu barış süreci, Suriye ile Filistin arasındaki sorunlar ve İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerinden her iki ülkenin de rahatsız olduğunu belirten Sinirlioğlu, 'Tüm bu konularda Suudi Arabistan ile tam bir görüş birliği içindeyiz. Bölgemizin istikrar ve güvenliği için birlikte çalışmaya devam etmeye kararlıyız. Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki yakın istişare ve işbirliği tüm bölgenin istikrarına katkı sağlamaya devam edecektir' dedi.

'Suriye muhalefetinin desteklenmesi konusuna mutabıkız'

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr, iki ülke ilişkilerinin güçlü olmasının diğer ülkelere de fayda sağlayacağını söyledi.

Cubeyr, 'Suriye konusu da görüşmelerin en başta gelen konularından biriydi. Suriye'nin tek çatı altında vatan birliğinin ve bütünlüğünün önemine vurguda bulunuldu. Suriye'ye dış güçlerin müdahale etmesi, Rusya'nın müdahalesi çok kritik bir konu olduğunu dile getirdik' dedi.

Cubeyr, Rusya'nın Suriye'ye müdahalesinin ardından, bundan sonra Suudi Arabistan ve Türkiye'nin atacağı adımlarının ne olacağı yönündeki bir soruyu, 'Suudi Arabistan ve Türkiye özellikle Suriye muhalefetinin desteklenmesi konusunda mutabıktır' diye yanıtladı.

'Önemli olan siyasi alanda bir çözümün ortaya çıkması ve Cenevre'de alınan kararların uygulanması' diyen Cubeyr, şunları söyledi:

'Kesinlikle Beşşar Esed'in Suriye'de rolü olmaması konusunda mutabıkız. Suriye'deki muhalefetin desteklenmesi bizim için çok önemli. Rusya tarafı ile yaptığımız görüşmelerde, Cenevre-1 kararlarına uyulması gerektiğiniz kendilerine ilettik. Bunun sonucunda da terörle mücadelemiz daha etkin olacaktır.'

AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
27
5
4
3
3
0
0