Görüş Bildir
Haberler
SGK'dan Boşanan Kadına 'Eve Erkek Alıyor mu' Denetimi!

SGK'dan Boşanan Kadına 'Eve Erkek Alıyor mu' Denetimi!

FreiGeist
07.07.2015 - 10:12 Son Güncelleme: 07.07.2015 - 12:34
İçeriğin Devamı Aşağıda

SGK, eşinden boşanan H.A. için 'Eve erkek alıyor mu' denetimi yapınca 10 bin lira tazminat ödemeye mahkum oldu. SGK, kendini 'haksız maaş alımının önleme' gerekçesiyle savundu ama H.A.'nın maaş almadığı gibi almak için başvuru da yapmadığı ortaya çıktı.

Sosyal Güvenlik Kurumu Denizli İl Müdürlüğü’ne bağlı denetmenlerin, 5 yıl önce eşinden boşanan H.A. adlı kadının yaşadığı eve gelerek, apartman görevlisine, “Kocası veya kocası dışında evine erkek alıyor mu?” diye sorduğu ortaya çıktı. 

Radikal'den İsmail Saymaz'ın haberine göre, SGK, işlemi “eşinden boşandığı halde, boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı belirlenen eşlerin maaş almasının önüne geçme amacıyla yapılan denetim” diye açıkladı. 

Ne var ki H.A., eşinden 5 yıl önce boşanmıştı ve bu sürede maaş ya da sosyal güvence bağlanması için SGK’ya başvurmamıştı. Bu nedenle avukatı Jülide Keleş Yarışan aracılığıyla tazminat davası açtı.

Boşanan kadına 'ahlak denetimi' yapan SGK tazminat ödeyecek

Boşanan kadına 'ahlak denetimi' yapan SGK tazminat ödeyecek

Dava dilekçesinde, “H.A.’nın bu şekilde inceleme altına alınması, hakkında kuşku uyandırıcı sorular sorulması, yalnız yaşayıp yaşamadığı, evine kimlerin girip çıktığı, geç gelen erken giden erkekler olup olmadığı yönünde soruların yöneltilmesi kişilik haklarına saldırıdır ve anayasal koruma altındaki uluslararası hukukça korunan insan haklarına aykırıdır. Apartman yöneticisi, kapıcı ve komşuları nezdinde küçük düşürülmüş ve hakkında olumsuz yargılar oluşmasına, şayia çıkmasına neden olmuş, müvekkilin ruhsal dengesini ve sosyal yaşantısını bozmuştur” denildi. Denizli İdare Mahkemesi, 30 Nisan 2015’te H.A.’yı haklı bularak kadına 10 bin TL tazminat ödenmesine karar verdi. Kararda, Anayasa’nın 20. maddesine göre “herkesin özel hayatına ve aile hayatına saygı gösterilmesini isteme hakkına sahip olduğu, özel hayatın ve aile hayatının gizliliğine dokunulamayacağı” ifade edildi.

Denizli İdare Mahkemesi, “Eşinden ayrı olarak hayatını idame ettiren davacı hakkında üçüncü kişilere yöneltilen bu tip soruların, Türk toplum yapısı dikkate alındığında son derece olumsuz izlenimlere sebebiyet vermeye açık olduğu, kişisel şeref ve itibarının, manevi bütünlüğünün zedelendiği” sonucuna vararak, SGK’yı 10 bin TL tazminat ödemeye mahkum etti.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0