Görüş Bildir
Haberler
Sezgi İçin Adalet: 7 Yıl Sonra Hakim Karşısına Çıkan Üç Zanlı Tutuklandı

Sezgi İçin Adalet: 7 Yıl Sonra Hakim Karşısına Çıkan Üç Zanlı Tutuklandı

Deniz Gök
13.07.2016 - 12:24 Son Güncelleme: 13.07.2016 - 15:58

Antalya’da 16 yaşındaki Sezgi Kırıt'a uyuşturucu madde enjekte edip tecavüz ettikten sonra öldürmekle suçlanan ve 7 yıl sonra hâkim karşısına çıkan 3 sanık hakkında tutuklama kararı verildi. Bir sonraki duruşma 9 Eylül tarihinde görülecek. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Antalya'da 2009 yılında bakkala gitmek için evden ayrılan ve cansız bedeni 10 gün sonra Isparta'da bulunan 16 yaşındaki Sezgi Kırıt'ın ölümüyle ilgili davanın görülmesine bugün başlandı.

Vücuduna uyuşturucu madde enjekte edildiği ve tecavüze uğradığı belirlenen Sezgi’nin öldürülmesinden 7 yıl sonra, tutuksuz 3 sanık Antalya 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hâkim karşısına çıktı. Sanıklardan biri ise 2014’te öldüğü için yargılanamadı.

Tutuklandılar

Mahkeme heyeti 3 sanık hakkında tutuklama kararı vererek duruşmayı 9 Eylül tarihine erteledi.

Sanıklardan Osman K. ile Mehmet Mutlu K'nin, 'mağdurun ölümüne neden olacak şekilde çocuğun cinsel istismarı, cebir, tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçlarından ağırlaştırılmış ömür boyu hapisle, Emine K'nin de bu suçlara yardımcı olduğu iddiasıyla 24 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyordu.

Korkunç olayın detayları iddianamede böyle yer aldı

Korkunç olayın detayları iddianamede böyle yer aldı

Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianameye göre, Antalya'da 31 Ağustos 2009 günü ekmek almak için evden ayrılan Sezgi Kırıt, Facebook'tan tanıştığı Osman K. ile buluştu. Osman K. Sezgi Kırıt'ı iş arkadaşı Ali K'nin evine götürdü.

İddianamede Emine K. olayın meydana geldiği akşam odasına çekilip yattıktan sonra, şüpheliler Osman K. ve Mehmet Mutlu K'nin, vefat eden şüpheli Ali K. ile birlikte alkol alıp uyuşturucu madde kullanmaya başladıkları öne sürüldü. Daha sonra bu kişilerin cinsel ilişkiye girmek istedikleri kıza direncini kırmak amacıyla alkollü içki ile uyuşturucu madde verdikleri belirtilen iddianamede, sanıklardan Osman K. ile Mehmet Mutlu K'nin maktul ile rızası dışında cinsel ilişkiye girdikleri belirtildi.

Maktulün ilişki sonrası belirlenemeyen bir nedenle yaşamını yitirmesi üzerine, sanıkların ertesi gün adli makamlara haber vermek yerine maktule ait cesedi yıkayıp bir valize koyduktan sonra kiraladıkları bir araçla Isparta'nın Gönen ilçesi Köçtepe Köyü Kumluktaşı Mevkisindeki boş araziye götürüp bıraktıkları ifade edildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sanıklar nasıl serbest kalmıştı?

Sanıklar nasıl serbest kalmıştı?

Sezgi Kırıt'ın cansız bedeni 10 gün sonra bulunmuştu. Kimliği saptanamayan ceset, Adli Tıp'ta yapılan otopside de şüpheli bir durum çıkmayınca Kimsesizler Mezarlığı'na gömüldü.

 Aile ise sahipsiz bir ceset bulunup gömüldüğünü 40 gün sonra öğrenince, mezar açılıp ceset çıkarıldı. Yapılan incelemede cesedin Sezgi Kırıt'a ait olduğu anlaşılınca soruşturma başlatıldı.

Olayla ilgili 4 şüpheli gözaltına alındı. İfadelerinde birlikte alkol alıp uyuşturucu kullandıklarını anlatan şüpheliler, kızın ölmesi üzerine cesetten kurtulmak istediklerini ve araziye attıklarını söyledi. Adli Tıp otopsi raporunda da tecavüz ve darp bulgusu belirtilmediği için şüpheliler serbest bırakıldı.

Avukatın mücadelesi

Avukatın mücadelesi

Ancak Sezgi'nin ailesinin avukatı Sibel Önder olayın peşini bırakmadı. Şüphelilerden biriyle sosyal paylaşım sitesinde arkadaşlık kuran Sibel Önder, yeni delillere ulaştı ve olayın Ulusal Kriminaloji'ye taşınmasını sağladı. Buradan aylar sonra gelen raporda, olayın ‘zorlamalı ölüm’ ve ‘tecavüz’ olduğu belirtildi.

‘Sezgi'nin çığlığını tüm dünya duyacak’

Uzun uğraşlar sonucu dava açılmasını sağlayan, Sezgi Kırıt'ın ailesinin avukatı Sibel Önder, dava için geldiği Antalya’nın havalimanında gazetecilere konuştu. 'Sezgi öldüğünde kimse sesini duymadı. Çünkü yanında kimsesi yoktu. Ama artık Sezgi'nin çığlığını tüm dünya duyacak. Çünkü Sezgi artık benim. Onun sesi olacağım. Ben bundan sonra da tüm mücadelemi katledilen kadınlar adına sürdüreceğim' dedi.

'Kardeşimin katilini bulun' diye feryat eden Sezgi’nin ablası Sevgi Kırıt’ın kendisine ulaşmasıyla bu olayla tanıştığını söyleyen Sibel Önder, “Bundan sonra kadınlara kalkan ellere dur denilmesi gerektiğini herkes bilecek. Sezgi’nin çığlıklarını o gece kimse duymamış olabilir. Ancak artık Sezgi bendim. Artık Sezgi hepimiziz. Katledilen bütün kadınlar adına savaşımız devam edecek” dedi.

‘Üstünkörü otopsinin sebebi, hayat kadınının kaybolması’

Sezgi ortadan kaybolduktan sonra ailenin haber alamayınca kayıp bildiriminde bulunduğunu, ancak 24 saat geçmediği için kayıp olarak değerlendirilmediğini belirten Sibel Önder, “Belki de onu el birliğiyle öldürdük. Sezgi’nin ailesi kaybolmasının üzerinden 24 saat geçtikten sonra aranmaya başladı. Ama artık Sezgi için her şey çok geçti. Sezgi’nin cesedi üzerinde yapılan otopsi de maalesef üstünkörü yapıldı. Çünkü Sezgi kaybolduğu zaman bir hayat kadınının kaybolduğuna dair bir bilgi gelir. Sezgi’nin üzerinde birden fazla sperm çıkınca değerlendirmeye alınmıyor. Sanki hayat kadınları insan değil. Sadece bu yüzden tecavüze uğruyor insanlar. Ben bu cinayete bir başlık bulamıyorum” diye konuştu.

Avukat Sibel Önder: İndirim almalarına izin vermeyeceğim

İçeriğin Devamı Aşağıda

‘Bir gün sonra tahliye edildiler’

Şüphelilerin yakalanıp tutuklandıktan bir gün sonra tahliye edildiğini anlatan Önder, şöyle devam etti:

'Şahısların ikrarına rağmen, biz uyuşturucu verdik, alkol verdik birlikte olduk demelerine rağmen adli tıptan çıkan sonuçta Sezgi’nin cesedinde alkol ve uyuşturucu bulunmadığına dair rapor verilmesi nedeniyle 7 sene boyunca savaşmak durumunda kaldık. Bu süreçte 7 savcı değişti. Her birine dört klasörden oluşan olayı tam savcılar anladığında tayinleri çıkıyordu. Gerçek anlamda bu dosyanın üzerine ben gönlümü koydum. Bütün hukuki bilgilerimi buna adadım.

‘Birden fazla erkeğin tecavüzü işkence olarak değerlendirildi’

Bu konuda son savcımız Murad Kaya çok ciddi bir çalışma yaptı. Sezgi’nin ölüm nedeninin tespiti için dosyanın örneğinin Ulusal Kriminal Büro’ya gönderilmesine karar verildi. Ulusal Kriminal Büro tarafından 21 Mart 2016 tarihinde düzenlenen bilirkişi raporunda ise maktulün ölümünün yaşı ve fizyolojik durumu nedeniyle doğal ölüm olarak kabul edilemeyeceği belirtildi. Raporda ölümün zorlamalı ölüm sonucu meydana geldiği belirtildi. Ve yargılamanın önü açıldı. Belki de Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdik. Birden fazla erkeğin tecavüzü işkence olarak değerlendirildi. Sezgi için yarın kimler için olacak, ama ben bu uğurda avazım çıktığı kadar bağıracağım, gücüm yettiği kadar da uğraşacağım.”

Kadınlar müdahillik talep etti

Sezgi Kırıt'ın öldürülmesiyle ilgili açılan davaya, Antalya Barosu Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kurulu da müdahil olmak için talepte bulunacak. Kurul üyelerinden avukat Aylin Onursev, yarın görülecek davanın ilk duruşmasına katılıp müdahil olacaklarını söyledi. Onursev, müdahillik taleplerinin kabul edilmesini umduklarını belirtti. Antalya Kadın Danışma Merkezi ve Dayanışma Derneği de Sezgi Kırıt davasını takip etmek için Antalya Adliyesi'nde hazır olacaklarını duyurdu.

Twitter'da #SezgininSesiOlalım çağrısı

Twitter'da #SezgininSesiOlalım çağrısı

Sosyal medyada #SezgininSesiOlalım etiketiyle paylaşımlarda bulunan kullanıcılar davaya dikkat çekerek adaletin yerini bulmasını ve suçluların en ağır şekilde cezalandırılmasını talep ediyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
De grasse

7 yıl ne demek ya koskoca 7 yıl... kim bilir dışarıda daha neler yaptılar da üstünü örttüler. Kaldı ki onlar örtmese de adalet güzel örtüyor

Pasif Kullanıcı

caydırıcı yasalar. bunları uygulayacak cesarete ve vicdana sahip hukuk insanları. toplumu kucaklayacı, bilgilendirici, sorumluluk almaya teşvik edecek sosyal... Devamını Gör

carnation

Okuduklarımız medyaya yansıyan sadece iceberg in görünen kısmı. Bir de benzer iğrençlikler yaşayıp ömür boyu bu yükü taşıyanlar var :((( Toprağını kazsak mem... Devamını Gör