Görüş Bildir
Haberler
Selahattin Demirtaş: 'Öncelik Bir Arada Yaşamak'

Selahattin Demirtaş: 'Öncelik Bir Arada Yaşamak'

Caner
31.07.2014 - 01:19
onedio.com
İçeriğin Devamı Aşağıda

'Öncelik Bir Arada Yaşamak'

HDP'nin cumhurbaşkanı adayı Demirtaş, 'Adaylığım Kürt halkının birlikte yaşama isteğinin somut göstergesidir' dedi ama 'bu isteğin kabul görmemesi halinde yeni bir sürecin tartışılabileceğini söyledi.

İstanbul Şişli'deki Büyük Maçka Parkı'nda 'Kadınlar Forumu' etkinliğinde konuşan Selahattin Demirtaş, kendisine yöneltilen Kürtlerin ayrı bir devlet kurması konusunda ne düşündüğü sorusuna verdiği yanıta, 'Her halkın kendi kaderini tayin etme hakkı vardır' diye başladı. Demirtaş, sözlerinin devamında, 'Biz, kendi kaderimizi tayin etme hakkımızı bütün ezilenlerle birlikte bir arada yaşama şeklinde tecelli ettiriyoruz. Bu bizim için bir ilkesel duruş, arayıştır' ifadelerini kullandı.

'Benim adaylığım Kürt halkının birlikte yaşama isteğinin somut göstergesidir.' diye konuşan Demirtaş, 'Biz bu ülkede ülke bölünmeden bir arada yaşayalım diye bu çalışmayı yürütüyoruz. Ama eğer bu kabul görmüyor, Kürtler de özgür olamıyorsa, bu şekilde yaşamasına birlikte yaşayarak da eşit, adil bir yaşam öngörülmüyorsa bu Kürtlerin yeniden oturup tartışacağı bir süreci gerektirir' ifadelerini kullandı.

'3 aday bir araya gelmeli'

Demirtaş, katıldığı forum öncesinde ise İstanbul'da Mecidiyeköy'deki seçim ofisinde Avrupa Birliği Türkiye Delegasyon Başkanı Büyükelçi Mtefeno Manservisi ve Birinci Müsteşar Francois Naucodie ile görüştü. Demirtaş, daha sonra yaklaşık 1 buçuk saat boyunca gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Basın toplantısına başlamadan önce TRT'ye yüklenen Demirtaş, konuşmanın canlı yayınlanması için hazırlık yapıldığını öğrenince, 'Genel müdür şartelin başında büyük ihtimal, elektriği birden kesecek' diye espri yaptı.

Basın mensupları tarafından Cumhurbaşkanı adaylarının bir araya gelmesinin gerekip gerekmediğinin sorulması üzerine Demirtaş, '3 adayın bir araya gelmesinde ben büyük fayda görüyorum. Çünkü halkın başkanını seçiyoruz, halk seçeceği kendi başkanını daha iyi tanıma hakkına sahiptir. Tüm detaylarıyla daha iyi tanıma hakkına sahiptir. Bu da ancak adayların aynı anda karşılaştırabileceği, soruların objektif olarak sorulabileceği bir ortamda mümkün olabilir. Seçime bu kadar kısa bir süre kalmışken halen halk adayların bazılarını iyi tanımıyorsa,bazı konularda şüpheleri varsa bunları gidermek lazım. Ben her türlü soruyu canlı yayında açıklamaya hazır olduğumu belirttim' şeklinde konuştu.

Üç aday yerine, iki adayın karşılıklı bir televizyon programına çıkmasının uygun olup olmayacağının sorulması üzerine ise Selahattin Demirtaş, üç adayın da bir arada olması halinde bunun anlamlı olacağını ifade etti. Türkiye'de adayların bir arada programlara çıkmasının gerekliliğini vurgulayan Demirtaş şöyle konuştu:

'Türkiye'de bu kültürün gelişmesi lazım. Sayın Erdoğan ve Sayın İhsanoğlu bizim düşmanımız değil, biz de onların düşmanı değiliz. Bir siyasi rekabet içerisindeyiz. Ortada haksızlıklar var, anti demokratik bütün bunlar elbette eleştirdiğimiz hususlar ama biz 10 Ağustos'ta savaş meydanına çıkmayacağız. Dolaysıyla insani ilişkilerin bile göz ardı edildiği, siyasi ilişkilerin sıfırlandığı bir ortamda, bir arada yaşama kültürü inancı, demokratik siyaset yapma bilinci gelişmez. Ve Erdoğan buna katkı sunmuyor. Bunun gelişmesine katkı sunmuyor. Bu tavrıyla kamplaşmayı, kutuplaşmayı derinleştiriyor. O nedenle üç adayın bir arada olup, bütün soruları olgunlukla cevaplayabilmesi lazım ki; halk bundan sonra bütün seçimlerde adaylardan bunu istesin bunu beklesin'

'Vizyonumuz AB tarafından da izleniyor'

AB temsilcileriyle görüşmesinin ardından, Sırrı Süreyya Önder'in de yer aldığı basın toplantısında Demirtaş ziyaretle ilgili ise, 'Avrupa Birliği büyükelçisi ve müsteşarı, cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili adaylarla bir görüşme yapmayı planlamışlar, bugün de buraya geldiler. Hem cumhurbaşkanlığı seçimine yaklaşımımız. Şu anki kampanyaya dair görüşlerimiz, geleceğe yönelik vizyonumuz Avrupa Birliği tarafından da izleniyor. Hem diğer adayların çalışmaları hem bizim yaklaşımımız, sayın büyükelçi tarafından Avrupa Birliği'ne rapor edilecek. Dolayısıyla bugün yaptığımız görüşme bizim açımızdan da önemli bir görüşmeydi' şeklinde konuştu.

Bir basın mensubunun Avrupa Birliği temsilcilerinin neyi merak ettiğini sorması üzerine, Demirtaş, konuşmanın odağında nasıl bir cumhurbaşkanlığı vaat ettiklerini, ulaşmak istediğimiz hedeflerin neler olduğunu, Halkların Demokratik Partisi'nin gelecek vizyonunda nasıl bir Türkiye olduğunu belirtti. Demirtaş ayrıca, Suriye ile Irak'taki gelişmelerin de AB temsilcileriyle olan görüşmede tartışıldığını ifade etti.

Kendisini ziyaret eden temsilcilerin MHP ile CHP'nin ortak adayı Ekmelettin İhsanoğlu ile de bir araya geldiklerini belirten Demirtaş, 'Şu ana kadar sadece iki adayla bir araya gelebildiler kendileri, Sayın İhsanoğlu'ylada bir buluşma gerçekleştirdiklerini biliyoruz. 3'üncü adayla buluşma ihtimalleri de yok gibi görülüyor zaten' dedi.

Kaynak: DHA

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/onc...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0