Görüş Bildir
Haberler
Selahattin Demirtaş: '1 Mayıs'ta Taksim'deyiz'

Selahattin Demirtaş: '1 Mayıs'ta Taksim'deyiz'

adem kara
22.04.2014 - 14:15 Son Güncelleme: 22.04.2014 - 14:35

Milletvekilleri HDP'ye katılma kararı alan BDP'nin, TBMM'deki son grup toplantısında Genel Başkan Selahattin Demirtaş konuştu.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce HDP'ye katılma kararı alan BDP TBMM'deki son grup toplantısını yapıyor. Demirtaş, konuşmasında çözüm sürecine dair açıklamalarda bulundu. 

Demirtaş'ın konuşmasından satır başlar şöyle:

Çözüm süreci ve barış süreci dediğimiz mesele sadece Kürtlerin hakları ile ilgili bir mesele değildir. Bu süreç bütün ezilenlerin sürecidir. Biz bütün Türkiye'nin eşit ve onurlu bir yaşam sürebilmesi derken sadece Kürtlerin haklarından bahsetmedik. Çözüm sürecinin ismini ağzına alarak bunun siyasi rantını yiyemezsin. 45 gündür bu sürecin kahramanından haber alamayoruz. Geçen hafta heyetimizin adaya gideceği belirtildi. Makul olmayan gerekçelerle bu görüşme ertelendi. Önümüzdeki hafta da heyetimiz adaya gidemezse 50 gündün İmralı'dan haber alamıyor olacağız. Önümüzdeki hafta da İmralı’ya gidemezsek biz Sayın Öcalan’ın can güvenliğinden endişe ediyor olacağız. Kiminle bu çözüm sürecini yürüteceksiniz. Hükümet olarak bunu açıklamanız lazım. Çözüm sürecini bitirmek yerine bizler tek taraflı adımlar atacağız. Hükümetten beklemeyeceğiz. Madem ki hükümet bu süreci tek taraflı yürütmek açısından bir sakınca görmuyor biz de tek taraflı yürüteceiz. Anadilde eğitimden işsizlik sürecine kadan kendi özgünlüğümüzü ve özgürlüğümüzü yaratacağız. Darbe anayasası bizi bağlamaz. Bizim için geçerli olan evrensel normlar, referansımız İnsan Hakları Evrensel Beyannamesidir. Kürt halkının temel meselesini bu süreçte ele alacağız bu aynı zamanda tüm ezilenlerin kurtuluş sürecidir.

1 Mayıs kutlamaları

'Esnaf zarar görmesin' demek son derece uyduruk bir gerekçedir. Senin derdin esnaf değil. Senin derdin 77 katliamını unutturmaktır. Sayın Başbakan bu ısrarından ve bu inadından vazgeç. Bizler Taksim'e çıkmak isteyenlerle birlikte olacağız. Ortada bir kanundışılık yoktur. Ortada bir kanun yok, bir valilik kararı var. Darbe Anayasasında bile Taksim yasaklanmamıştır. Sizin aldığınız kararı kanun diye yutturamazsınız. Vali'nin aldığı karar kanunsuzluktur. 

Asıl sen 2 milyona ulaştırdığın taşeron işçilerin hesabını vereceksin. 6 miyola ulaştırdığın işsizlerin hesabını vereceksin. Bunların Taksim'e çıkmasına ve ellerinden alınan haklarının haykırmasına izin vermeyeceksin haktan bahsedeceksin, GSMH'nın pembe rakamlarından bahsedeceksin. Köle gibi çalıştırılan işçilerin hesabını vereceksin. İşçiler sadece Taksim'de olmayacaklar. Taksim yasağı işçi katliamına yönelik politikalarınızı örtmez.Başbakan Taksim ısrarından, inadından vazgeçmelidir. Bizler de 1 Mayıs'ta Taksim'de işçilerle, emekçilerle olacağız. Ülkenin bütün meydanlarında işsizlerle, ezilenlerle birlikte olacağız. Ben şimdiden emeğini kendine katık yapan kardeşlerimizin 1 Mayıs İşçi Bayramı'nı kutluyorum. 

Cumhurbaşkanlığı seçimleri

Madem dar bölgede ısrarcısınız, haydi gelin bölge parlamentoları kuralım, yerel yönetimleri güçlendirelim, öyle tartışalım. Açık söylüyorum eğer baraj kalkıpdemokratik bir seçim olursa inanın ki AKP oy kaybedecektir. AKP'nin oyları yüzde 30-35 cevarındadır. Ağustos'ta Başkanınızı seçeceksiniz diyen Başbakan'a hatırlatmak isterim: Hayır halk Ağustos'ta Cumhurbaşkanını seçecek. Halk kendi adayı etrafında kenetlenmeye başladığında sen de Çankaya'nın yolunun öyle düz olmadığının farkına varacaksın. Kimse öyle kendini Çankaya hayallerine kaptırmasın.

HDP'ye katılım

Milletvekilleri olarak önümüzdeki haftadan itibaren #HDP çatısı altında grup faaliyetlerimizi yürütme kararı aldık. BDP başka bir formatla daha çok da yerel, ekonomik, sosyal, eğitim, sağlık sorunların çözümünde sahada daha çok yer alacak. BDP grubunun HDP'ye geçmesi, BDP'nin feshi değildir. BDP'nin tümüyle HDP'ye katılımı söz konusu olmayacak. BDP kendini tamamen feshetmeyecek. Biz de tek başına kurtuluş yok, ya yep beraber ya hiçbirimiz şiarıyla hareket edeceğiz. Artık HDP'yi bütün Türkiye genelinde büyütme, bütün ezilenlerin ortak cephesi haline getirme çabası vardır. HDP’yi bütün Türkiye genelinde büyütme ve onu gerçek bir iktidar alternatifi yapma zamanıdır. HDP'nin yolu açık olsun.

Sakık ve Demirtaş ne zaman HDP'ye katılacak?

Sırrı Sakık, Ağrı'da haziranda belediye başkanlığı seçimine gireceği için BDP'de devam edecek. Demirtaş da partiyi kongreye götüreceği için BDP'de kalacak. Kongre sonrası her iki isim de HDP'ye katılacak. 

BDP ve HDP'nin kongre tarihlerinin henüz kesinleşmedi ancak, haziran ayında BDP'nin daha sonra da HDP'nin kongresinin yapılması öngörülüyor. 

Kaynak: Cumhuriyet

İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0