Görüş Bildir
Haberler
Seçim Gecesini Şampiyonlar Ligi Finali Heyecanıyla Takip Etme Rehberi

Seçim Gecesini Şampiyonlar Ligi Finali Heyecanıyla Takip Etme Rehberi

Prens Sabahattin
05.06.2015 - 15:54 Son Güncelleme: 06.06.2015 - 17:18

Türkiye bundan önce defalarca kez olduğu üzere tarihinin en önemli seçimlerine gidiyor ve seçim akşamı televizyonlarda seçimlerden başka hiçbir şey olmayacak. Seçim sonuçlarının bir koalisyon mu, tek başına iktidar mı getireceğini anlamak için gece geç saatlere kadar beklemek gerekecek. Bu zorlu maratonda ayakta kalabilmenize yardımcı olmak adına sizler için bir rehber hazırladık.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Analizlerinizi seçim gecesine bırakmayın

1. Analizlerinizi seçim gecesine bırakmayın

Seçim sonuçlarının duygu yoğunluğu nedeniyle iyi bir tweet yazmak için gerekli konsantrasyonu sağlayamayabilirsiniz. Bu yüzden geriye kalan bir günü iyi değerlendirin. Unutmayın: Twitter’da bir konuya ilk değinen kazanır. Herkesin seçim ile ilgili tespit ve muhteşem analiz RT’leyeceği bir ortamı ıskalamayın. Sürprizlerin beklendiği bir seçim olduğu için, birkaç farklı duruma uygun olabilecek tweet’leri şimdiden yazıp taslaklarınıza atın. Diğerleri tespit ya da analiz için uğraşmaktayken sizin önceden her durum için ayrı ayrı hazırlanmış tweet’lerinizi atmanız yeterli olacak.

2. Kahve ve çay için vakit kaybı yaşamayın, heyecandan kopmayın

2. Kahve ve çay için vakit kaybı yaşamayın, heyecandan kopmayın

Tam siz çay demlemek için içeriye gittiğinizde Kağızman ilçesinin sonuçları yayınlanabilir ve neye göre değiştiği asla belli olmayan seçim bölgesi sonuçları gösterme ekranında Kağızman’ı bir daha bulabilmeniz için saatlerce beklemeniz gerekebilir. Duyduğunuz anda unutacak olsanız da bu bilgi hayatınızda çok önemli.  Bu yüzden çay, kahve gibi sıcak içecekler için gereken sıcak suyu seçim akşamı boyunca yanınızda tutun.

3. Erzak stoklayın

Seçim yasakları bittiği anda kanallar ajanslardan gelen seçim sonuçlarını ekrana parti isimleriyle birlikte yansıtmaya başlayacaktır. Termos maddesine benzer olarak yemek hazırlamak veya sipariş için ekran başından kalkmayın. Pizza, hamburger, lahmacun, dürüm vs. siparişlerini önceden verin. Seçim sonuçları parti isimleriyle birlikte ekrana yansıtıldığı ilk anda dürümünüzden bir ısırık alın.

4. Grafik pastasını sevin

4. Grafik pastasını sevin

Partilerin oy oranlarına göre dilimlenmiş grafik pasta seçim ekranlarının vazgeçilmezidir. Buna siz de alışın. Bütçelerle ilgilenen bir beyaz-yakalı değilseniz bu sevimli grafiğe bir daha rastlamazsınız. 

Dolayısıyla onunla gerçekleşen bu ender buluşmanıza iyi hazırlanın. Seçim boyunca ekrandan inmeyecek olan bu pastaya doya doya bakın.

5. Sevinmek ve üzülmek için acele etmeyin

5. Sevinmek ve üzülmek için acele etmeyin

Seçim akşamının her anı yorum yapmak için çok erkendir. Her ne kadar pek çok oy oranlarına göre milletvekili sayısı simülasyonu yapan site varsa da Türkiye’deki seçim sisteminden ötürü bu sayı ancak gecenin ilerleyen saatlerinde belli olabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Tek bir kanalda sabit kalın

Kanalların her biri farklı haber ajanslarından seçim sonuçlarını alır. Ajanslar farklı yerlerden saymaya başladıkları için, sonunda aynı noktaya gelseler de, o süreç boyunca farklı rakamlar verirler. Bu da kaybetmiş olmana rağmen sevinmene ya da kazanmış olmana rağmen üzülmene yol açabilir. Bursa’dan baraj haberi gelmeyebilir.

7. Aktif bir Whatsapp grubuna yüzlerce mesaj atın, yüzlerce mesaj okuyun

Çünkü bir yarın olmayacak ve Facebook’ta, Twitter’da yazdıklarınızın hepsini gören insanlara aynı şeyleri tekrar etmeniz gereken bir mecraya daha ihtiyacınız var.

8. Totem yapın!

8. Totem yapın!

Örneğin HDP'nin barajı aşmasını mı istiyorsunuz? 1 saat seçim sonuçlarına hiç bakmama totemi yapabilirsiniz. Ya da o gün asla içinde B harfi geçen bir kelime kullanmayabilirsiniz. Çeşitli yiyecekleri veya içecekleri o güne özel kullanmayarak da totem yapılabilmektedir. Toteminiz tutmasa da üzülmeyin, Taptuk Emre dergahında çile çekip erenlere karışmak için iyi bir idman yaptınız demektir.

9. İddiaya girin, heyecanı arttırın

Sadece seçimin genel sonuçları üzerine değil, canlı canlı seçim sonuçlarını izlerken iller üzerinde kimin kazanacağına dair iddiaya girin. Böyle yapın ki seçim sabahıının tek kaybedeni partiniz olmasın.

10. Müşahit arkadaşlarınla aranızı iyi tutun!

10. Müşahit arkadaşlarınla aranızı iyi tutun!

Müşahit arkadaşların an be an sana bilgi geçecektir. Dakika ve skor almayı, sandıkta oy hırsızlıkları hakkında bilgi edinmeyi ihmal etme!

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Yedek batarya bulundurun! Jeneratör kiralayın!

11. Yedek batarya bulundurun! Jeneratör kiralayın!

Seçim gecesi oylar sayılırken her an bir trafoya kedi gidebilir ve bu sizi üzebilir. Trafoya giren kediler sadece seçim sonuçlarını değil sizin evde sonuçları takip etme keyfinizi de etkileyebilir. Televizyon ve cep telefonlarınız  için yedek bataryalar bulundurun. El fenerini unutmayın!

12. Balkon konuşması hazırlayın!

12. Balkon konuşması hazırlayın!

Oy verdiğiniz partinin kazanma ihtimalini göz önünde bulundurarak bir balkon konuşması hazırlayın. Aileniz arkadaşlarınız sizin bu seçime nasıl hazırlandığınızın farkında olup sizden bir balkon konuşması bekliyordur.

13. Aziz Nesin sadece seçim sabahları için değildir!

13. Aziz Nesin sadece seçim sabahları için değildir!

Aziz Nesin caps'lerinizi hazırladıysanız silin. Aziz Nesin seçim sabahları için değil, tüm zamanlar için yazılar, kitaplar, şiirler yazmıştır. Onu sadece seçim sabahı, bir tür sitemle hatırlamak büyük hatırasına haksızlık olur.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
5
2
1
1
1
1