Görüş Bildir
Haberler
Savaşa Karşı ‘Barış Bloku’ Kuruldu: 'Hedef Ülkeyi Savaşa Sürüklemeye Çalışan Kışkırtıcıların Karşısına Dikilmek'

Savaşa Karşı ‘Barış Bloku’ Kuruldu: 'Hedef Ülkeyi Savaşa Sürüklemeye Çalışan Kışkırtıcıların Karşısına Dikilmek'

FreiGeist
10.07.2015 - 15:58 Son Güncelleme: 10.07.2015 - 17:41

Siyasi partiler, sendikalar, meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşları, Suriye’de olası bir savaşa karşı Barış Bloku kurduklarını açıkladı. yapılan basın açıklamasında 'Girişimimizin temel hedefi, ülkeyi bir savaşa sürüklemeye çalışan kışkırtıcıların karşısına dikilmek, ülkenin içinde ve Ortadoğu'da barışı savunmaktır. Girişimimiz, ülke içinde barıştan yana geniş halk kitlelerini harekete geçirmeyi, uluslararası alanda örgütlenmiş sivil barış İnisiyatifleriyle İşbirliği yaparak bölgeyi bu ölüm çemberinden çıkartmak için çaba göstermeyi amaçlamaktadır. Siyasi görüşü ne olursa olsun bu amacı paylaşan her kurumu, kuruluşu ve kişileri girişimimize omuz vermeye çağırıyoruz' denildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

@yarinhaber 

Bugün İstanbul Cezayir Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıya, Blok’un kurucuları arasında bulunan örgütlerin temsilcilerinin yanısıra HDP vekilleri Mithat Sancar, Ertuğrul Kürkçü, Garo Paylan, Sezai Temelli, Ali Haydar Konca ve CHP vekili Sezgin Tanrıkulu da katıldı.

HDK Yürütme Kurulu Üyesi Gençay Gürsoy’un okuduğu ortak açıklamada, “AKP iktidarının bölge siyasetine dair vahim hatalarının katkısıyla uzun bir süredir bölgenin kadim halklarını ve kültürlerini yıkıma uğratan, milyonlarca insanı yerinden yurdundan eden bu kirli savaşı sınırlarımız içine taşıyacak karanlık maceralara hazırlananlar karşısında, siyasi partiler, sendikalar, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşları olarak bir ‘Barış Bloku’ oluşturduğumuzu İlan ediyoruz” denildi.

“Suriye’ye girmek, savaşı Türkiye’ye getirmektir”

“Suriye’ye girmek, savaşı Türkiye’ye getirmektir”
İçeriğin Devamı Aşağıda

Ortak açıklamanın ardından, örgüt temsilcileri sırayla söz alarak, Türkiye’nin Suriye’ye olası bir askeri müdahalesinin, savaşı Türkiye’nin içine taşıyacağını vurguladı.

HDP ve sol partilerin yanısıra 15 CHP milletvekili de bireysel olarak Blok kurucuları arasında yer alıyor.

bianet'ten Çiçek Tahaoğlu'nun haberine göre, toplantıda söz alan siyasi parti ve örgüt temsilcilerinden bazılarının açıklamaları şöyle:

Kani Beko, DİSK Genel Başkanı Savaş sadece askerlerin tankların karşı karşıya geldiği bir mücadele olarak değerlendirilmemeli. O topların tankların arkasındaki mahalleleri, kreşleri, okulları; savaş sonrası yıkım ve enkaz altındaki yaşamları, dökülen kanı, sakatlıkları düşünün. Gündemde olan Irak ve Suriye’nin dolayısıyla Ortadoğu’nun işgaline kesinlikle karşıyız. Biz Ortadoğu’daki ülke yönetimlerinin, Ortadoğu halkları tarafından belirlenmesinden yanayız. Savaş çığlıkları atanlara karşı, barış çığlıkları atacağımızı beyan ediyoruz.

Ertuğrul Kürkçü, HDP İzmir vekili, HDK Eşsözcüsü Bugün karşı karşıya kaldığımız savaş riski, hiçbir sahici, ciddi, anlaşılabilir, uluslararası bir güvenlik endişesinden kaynaklanmıyor. Türkiye’nin güney sınırları ilk kez tarihinde olmadığı kadar güvenli bir noktadadır. Türkiye’yi endişeye sevk eden sınırlarının ilk kez IŞİD’e karşı güvenceye alınmış olmasıdır. Bu Blok’la, Türkiye’nin bir gaflete kapılıp Suriye’ye asker sokmasıyla oluşacak olası tehlikelere karşı önlem alıyoruz. Savaşın Türkiye’nin içine sokulmasına karşı da ayaktayız. Bu inisiyatifi kendi öz güvenliğimiz, halklarımızın güvenliği için kurduk.

Alper Taş, ÖDP Eş Genel Başkanı Hükümet ve koalisyon kurma çabaları Türkiye’nin gündeminde olduğu bu günlerde, biz bir Barış Bloku’nu kurduk. Yani kurulacak savaş koalisyonunun karşısında bir barış koalisyonu var. Suriye’de savaş yeni başlamadı, 2011’de başladı. Demokratik isyan, gerici bir iç savaşa dönüştü. İslami cihadistlerin savaş labaratuvarına dönüştürdüğü Suriye’de, AKP şimdiye kadar yürüttüğü vekalet savaşını, doğrudan bir savaşa dönüştürmek istiyor. Afganistan’dan Irak’a ve bugün Suriye’ye doğru gelişen emperyalist politikalara karşı, barış anti emperyalist mücadeleyle mümkün olacaktır.

Selma Gürkan, EMEP Genel Başkanı Bugün AKP hükümetinin içine girdiği seçeneksizlikleri savaş örtüsüyle örtmesine izin vermeyeceğiz. Ülkemizde yaşanılan işsizliğin, yoksulluğun, yolsuzluğun savaş politikalarıyla üzerinin örtülmesine izin vermeyeceğiz. Ülkedeki barışın tesisi Ortadoğu’da barışın sağlanması için önemli.

Demokratik İslam Kongresi temsilcisi Rojava tüm halklar ve inançlarla birlikte barış için savaşmaktadır. Müslümanız diyen kesimler bugün savaşı desteklemektedir ama Allahu Tealâ herkese barışın etrafında toplanmasını söylemektedir. Suriye’de kadınlar pazarlarda satılıyor, çocuklar öldürülüyor, bu inançlara ters bir şeydir. Bu nedenle bugün burada barışı destekliyoruz.

Sezgin Tanrıkulu, CHP İstanbul vekili Türkiye, Suriye’deki savaşın hazırlayıcılarından biri haline geldi. Suriye’deki savaş suçlarının ortağı ve faili durumunda olan bu hükümet, şimdi askeri müdahaleyle başka bir yere gelmeye çalışıyor. Bu açıkça Suriye’deki savaşın Türkiye’nin içine taşınması anlamına gelecektir. Biz bu savaşın neye mal olacağını biliyoruz. Aklından savaş geçenlere sesleniyorum: bu savaş sizi ve herkesi yakar.

Ali Haydar Konca, HDP Kocaeli vekili Dış politikası iflas etmiş bu hükümetin tek umudu, bir savaş çıkararak 7 Haziran seçimlerini boşa çıkarmak ve iktidarlarını pekiştirmektir. Rojava’da oluşan devrimin önüne geçmelerinin önüne geçmelerinin imkanı olmadığını çok iyi biliyoruz. Bu Blok’un Gezi, Rojava, Soma ve Ermenek ruhuyla birleştirilerek savaşa engel olacağını umuyoruz.

Daha detaylı bilgi için tıklayınız

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
1
0
0
0
0