Görüş Bildir
Haberler
Şaşkınlıktan Ağzınız Açık Kalabilir: Bir Zamanlar Yasak Olduğuna İnanamayacağınız 10 Şey!

Şaşkınlıktan Ağzınız Açık Kalabilir: Bir Zamanlar Yasak Olduğuna İnanamayacağınız 10 Şey!

esma çetin
11.06.2019 - 18:14

Bikinilerden patlamış mısıra...Bir zamanlar yasaklanmış olmasına çok şaşıracağınız 10 şeyi sizler için derledik. Keyifli okumalar!

Kaynak: http://listverse.com/2018/10/15/10-co...
İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Futbol

10. Futbol

Futbolun İngiltere ve İskoçya'da çalkantılı bir tarihi var. 13 Nisan 1314'te 2.Edward, çok gürültü çıkardığı ve istenmeyen sonuçlar doğurduğu için İngiltere'de futbolu yasakladı. 

1363'te ise 3.Edward bütün sporları yasakladı. Futbol gibi sporlar yerine herkesin okçulukla ilgilenmesini söyledi. 2.Richard, 4.Henry ve 5.Henry zamanlarında da futbol yasağı geldi. O zamanlarda futbol avam kamarası tarafından oynanıyordu, aristokratlar bu sporu yapmıyordu.

9. Noel

9. Noel

1659 yılında Püritanlar Noel'i yasaklayarak imkansızı yaptı. Hristiyanlığa aşırı bağlılıklarıyla bilinen Püritanlar, Noel dahil her kutlamanın günah olduğuna inanıyorlardı ve Noel'i pagan bayramı olarak değerlendiriyorlardı. 

Püritanlar İngiliz parlamentosunda çoğunluğu elde ettikten sonra 1644 yılında Noel yasaklandı. Noel ağaçları, dekorasyonlar ve Noele özel pişen yemekler de yasaklandı. İnsanlar gizli gizli Noel kutlamasınlar diye Noel günü de iş merkezleri açık bırakıldı. Noelden bir gün önce tellallar şehirde dolaşıp ertesi gün Noel olmayacağını duyuruyordu.

8. Satranç

8. Satranç

Tarihin farklı zamanlarında satranç İran, Mısır, Japonya ve Fransa'da yasaklandı. Hepimizin bildiği gibi yakın zamanda Suudi Arabistan'da da yasaklanmıştı. Satranç, milattan sonra 644 yılında kumar olduğu gerekçesiyle İran'da yasaklanmış. 10 yıl sonra Japonya'da, 1005 yılında Mısır'da, 1195 yılında Ortodoks Kilisesinde ve 1254 yılında Fransa'da yasaklanmış. Kral 4.Louis satrancın 'gereksiz' ve 'sıkıcı' olduğunu söylemiş.

İnsanları kumara özendirdiği gerekçesiyle 2001 yılında Taliban'da ve 'zaman kaybı' olarak görüldüğü için 2006 yılında Suudi Arabistan'da yasaklandı.

7. Patlamış mısır

7. Patlamış mısır

Sessiz film zamanlarında salonlarda patlamış mısır yemek yasaklanmıştı. O zamanlarda sinema üst sınıf aktivitesi olduğu için salonlarda oldukça pahalı halılar kullanılıyordu. Pahalı halı ve kaplamalar mısır kırıntılarıyla kirlenmesin diye yasaklanmış. 

Sesli filmlerin doğuşuyla beraber bu yasak da kaldırılmış. Büyük Buhran zamanında bile patlamış mısırın ucuz olması, alt sınıftan insanların da sinemaya gitmeye başlamaları ve patlamış mısırın işletmeye kazandırdığı para da bu yasağın kaldırılmasındaki önemli etkenlerden.

6. Bowling

6. Bowling

Futbol gibi bowling de zamanında İngiltere'de yasaklanmış sporlardan. İnsanları okçuluktan uzaklaştırdığı gerekçesiyle Kral 3.Edward 1366 yılında bowlingi yasaklamış. Bowling, 1477 yılında Kral 4.Edward tarafından da yine aynı sebepten ötürü yasaklanmış.

Okçuluğa zaman ayrılmadığı gerekçesiyle Kral 8.Henry de bowlingi yasaklamış. Ancak 8.Henry kendisi de bowling oynamayı sevdiği için ülke genelinde bir yasak koymamış. Özel amaçlarla kullanılan yeşil alanlara sahip olan aristokratlar 100 euro vergi veriyormuş.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Kadınların pantolon giymesi

5. Kadınların pantolon giymesi

1800'de Paris polisi, kadınların 'erkek kıyafetleri' giymeden önce polise bildirmesi gerektiğini duyurmuş. 1892 yılında ise, kadınlar eğer at süreceklerse pantolon giymelerine izin verilmiş. 1909 yılında ise bu yasa bisiklet için de gelmiş. Her ne kadar ironik olsa da Paris kadın polisleri üniformalarının bir parçası olarak pantolon giyiyorlarmış.

4. Kadınların kredi kartı çıkartmaları

4. Kadınların kredi kartı çıkartmaları

Amerika'da kadınlar bariz bir biçimde kredi kartı çıkarmaktan men edilmiş durumda değillerdi ancak önlerine bazı zorluklar çıkarılıyordu. Evli kadınlardan eşlerinin imzası, dul ve bekar kadınlardan ise erkek bir kefilin imzası isteniyormuş.

Ayrıca kadınlar kredi kartı başvurusu yapmadan evvel medeni hallerini ve çocuk sayılarını söylemek zorundaymış. Kredi kartının maksimum limitini belirlemek için de gelirleri ikiye bölüyormuş. Kadın ve erkekler arasındaki bu eşitsizlik 1974 yılında yeni bir yasa çıkarılıncaya kadar devam etmiş.

3. Kahve dükkanları

3. Kahve dükkanları

1675 yılında İngiltere Kralı 2.Charles tüm kahve dükkanlarını yasaklayan bir yasa getirmiş. Ayrıca hiçbir dükkan ve evde çay, kahve, şerbet ve çikolata satmak da yasaklanmış. Bu yasağın amacı ise insanların bu dükkanlarda isyan planlama ihtimallerinin önüne geçmekmiş. Ayrıca bu dükkanların toplumun huzurunu bozduğu ve insanları tembelleştirdiği gerekçe olarak gösterilmiş.

2. Mayo

2. Mayo

20.yüzyılın ilk çeyreğinde mayolar ahlaki bir soruna sebep olmuş. 1900'lerden önce mayolar yünden yapılıyormuş ve tüm vücudu kaplıyormuş. Toplum ahlakını korumak adına giyilen mayoların minimum uzunluğu belirlenmiş. New York ve Chicago'da bazı kadınlar kısa mayolar giydikleri için göz altına alınmışlar. 

1921 yılında Havaii'de üzerlerine uzun bir kıyafet giymeleri koşuluyla kısa mayolar giyilmesine izin verilmiş. 1930'lu yıllara gelindiğinde ise hükümetler kadınların kısa mayolarını tolere etmeye başlamış.

1. Bikini

1. Bikini

Bikininin de aynı mayo gibi toplum ahlakını bozduğu düşünülüyormuş. Fransa, İspanya, İtalya, Portekiz, Avustralya ve Amerika'nın bir kısmında yasaklanan bikiniler Hollywood filmlerinde de gösterilmiyormuş. 

İspanya'nın her yerinde bikiniler yasak olmasına rağmen Benidorm başkanı Pedro Zaragoza plajlarda bikini giyilmesine izin veriyormuş. Benidorm'un turizm cenneti haline dönüşebilmesi için gelen turistlerin bikini giymesine izin verilmesi gerektiği düşünen Pedro, İspanya diktatörü Francisco Franco ile görüşmeler düzenlemiş ve Franco'yu ikna etmiş.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sizce en ilginç yasak hangisiydi? Düşüncelerinizi yorumlarda bizimle paylaşmayı unutmayın.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın