Görüş Bildir
Haberler
Sapanca Gölü'nü Besleyen Dereler Tehlikede...

Sapanca Gölü'nü Besleyen Dereler Tehlikede...

ATKN
11.09.2015 - 14:50 Son Güncelleme: 12.09.2015 - 11:47

Sakarya'nın su ihtiyacının tamamını, Kocaeli'nin su ihtiyacının da bir bölümünü karşılayan Sapanca Gölü’nü besleyen bazı dereler çöpten geçilmiyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Dünyanın suyu içilebilir nadide gölleri arasında bulunan Sapanca Gölü’nü besleyen bazı dereler çöplüğü andırıyor. Dere suyunun içinde pet şişeden, metal atıklarına, kullanılmış tarım ilacı kutusundan, evsel çöplere kadar yoğun şekilde atık bulunuyor. Bu da derelerdeki suyun kalitesini düşürüyor. 

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Çevre Mühendisliği bölümünde yapılan yüksek lisans çalışması kapsamında bu durum ortaya çıkmıştı. Çalışmada, gölün genel su kalitesi halen birinci sınıf çıkarken derelerin su kalitesinin ise düştüğü belirlenmişti. Su örnekleri analiz sonucunda derelerdeki su kalitesinin üçüncü ve dördüncü sınıfa kadar gerilediği ortaya çıkmıştı. Geçen yıl gölün su seviyesi, kuraklık ve aşırı tüketim sebebiyle dikey olarak 3 metreye kadar düşmüştü. Su rezervi bakımından kritik eşiğin altına inen gölün imdadına bu yılki yoğun kar yağışı ve sağanak yetişmişti.

Şimdilik bol su sebebiyle genel kalitesini koruyan Sapanca Gölü, kirli dereler sebebiyle tehdit altında bulunuyor. Çevre halkı, gölü besleyen derelerin temiz tutulması ve kirletilmesinin önüne geçmesini isteyerek, “Eğer gölü besleyen dereler kirlilik unsurlarından arındırılmazsa zamanla göl suyunun genel kalitesi de bozulacak. Bu kadar güzel ve suyu içilebilir nadide gölü kirletenlere karşı gerekli cezai müeyyideler uygulanmalı. Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) gölü besleyen dereleri sürekli denetlemeli ve kirletilmesine izin vermemeli.” diye tepki gösterdi.

CHA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0