Görüş Bildir
Haberler
Sandığımız Kadar Yeni Değil! M.Ö. 400'den 1965'e Kadar Doğum Kontrol Yöntemleri

Sandığımız Kadar Yeni Değil! M.Ö. 400'den 1965'e Kadar Doğum Kontrol Yöntemleri

Cantug Fidan
18.06.2015 - 11:55 Son Güncelleme: 10.06.2021 - 16:20

Doğum kontrol aletleri ya da aile planlamaları ile yeni tanışmış değiliz. Aşağıdaki aletlere bakarsak doğum kontrolünün milattan önce 400lü yıllara dayandığını görürüz.

Burada gösterilen araçların bazıları rahim boynunu tıkamaya yarayan araçlar olan peserlerdir. Bu tür bir araç ayrıca çok eski bir yöntemdir, bazı medeniyetler koni haline getirilmiş yağlı kâğıt veya yarım limon bile kullanmışlardır.

Prezervatif 1900lere kadar yaygın olarak kullanılmasada ünlü çapkın Casanova 1700'lerde kuzu derisi bir prezervatifin kullanıldığını yazmış. Viktorya Çağı’nda doğum kontrolü teşvik etmek veya onunla ilgili yazı dağıtmak yasa dışıydı.

Ancak 1920lerde İngiliz aktivist Marie Stopes, doğum kontrolü ahlaki bir işlevden ziyade tıbbi bir işlev olarak göstererek bu toplumsal bariyeri yıktı. Stopes, kadınlara tavsiye veren ve özellikle rahim boynuna ait başlığı nasıl kullanmaları gerektiğini gösteren öncü bir doğum kontrol kliniği açtı.

1937’de bir Amerikan anketi doğum kontrol için çok büyük bir destek ( %71 den fazla ) olduğunu gösterdi. Fakat doğum kontrol için büyüyen rakamlarla açılan kliniklerin reklamlarını yapmak hala yasa dışıydı.

1950'lerin sonuna doğru kimyasal araştırmacılar doğum kontrol hapı geliştirdiler ve 1960’ta da Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç Dairesi onun kullanımını onayladı. Ama yine de her eyaletteki evli kadınlar 1965 yılına kadar, tüm eyaletlerdeki evli olmayan kadınlar da 1972 yılına kadar doğum kontrol haplarını kullanamıyorlardı.

TIME’ın 1967’deki kapağına göre hap, tıpta ve kadınların büyüyen özgürlük hareketinde devrimci bir hareket oldu.

Kaynak: http://mashable.com/2015/06/07/early-...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Silphium

Silphium

Eski Mısırlılar, istenmeyen spermi dışarıda tutmak için, vajina içinde bir tıkama olarak akasya yaprakları, bal ve iplik tiftiğinden oluşan bir karışım kullanmışlar. Antik Yunan'da silphium bitkisi (diğer adıyla Laserwort) doğum kontrol yöntemi olarak o kadar popüler oldu ki bitkinin Yunanistan’da nesli tükendi.

Romalılar, MÖ 200-MS 400

Romalılar, MÖ 200-MS 400

Bronz peseri. Peser bu bağlamda rahim boynunu tıkamak için bir yoldur. Boşluk, peseri yerinde tutmak için bir çubuğun rahim boynu içine konmasını sağlar. Cinsel ilişki sırasında yerinde kalsa da böyle bir cinsel ilişki acılı olabilir.

1754- Casanova

1754- Casanova

Bir İtalyan çapkını ve maceraperesti olan Jean-Jacques Casanova’nın (1725-1798) bir gravür resmi (prezervatif şişiriyor).

1880

1880

1880 dolayları. Bu tip bir altın lades kemiği kökü peseri rahim boynu içi bir alettir. Bu araçlar 1800lerin sonuna doğru doğum kontrolü olarak kullanılmaya başlandı. Rahim boynu boyunca rahmin içine iten bir kök ile birlikte kök peserin düz ucu vajinal duvara karşı otururdu. Rahim boynu içi alet gebe kalmadan sonra çalışır. Rahim duvarına yerleşen ve orada büyüyen, yeni döllenen embriyoyu durdurur. Rahim boynu içi aletler çoğunlukla rahim içi aletler tarafından geride bırakıldı. Rahim içi araç rahim içine tamamen oturur ve rahim boynu ile rahim arasındaki bakteri geçişi riskini azaltır. Bu enfeksiyona ve kısırlığa yol açabilir.

Bu kontraseptif sünger 3 şekilde doğum kontrolü sağlamaktadır.

-Spermi dışarıda bırakarak .

-Spermi kendi içinde absorbe ederek.

-Spermi öldürerek.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1910 dolayları. Bu prezervatif mide zarından yapılır ve çekal olarak bilinir. Çekal kondomlar hamileliğe karşı etkiliydi çünkü hayvan zarı virüslere geçirgendir. Onlar AIDS gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara karşı güvenilir bir şekilde koruma sağlamaz. Bu örnek kimyager John Bell ve Croyden Limited tarafından yapılmıştır.

1920 dolayları. “Prorace” marka doğum kontrol aletleri Dr. Marie Stopes (1880-1958) tarafından geliştirilmiştir. 1921’de Londra’da açılan Mother’s Clinic tarafından dağıtılıyorlardı. Bu doğum kontrol peserleri spermleri öldürmek için spermisid içermekteydi. Bunlar tek başına başlık veya diyafram gibi diğer doğum kontrol aletleriyle kullanılırdı. Ticari markalı “Prorace”, Stopes’in soy ıslahındaki inancıyla ilgiliydi. 1900lerin başında geniş ölçüde inanılan bu teori seçici yavrulamanın, “istenmeyenleri” toplumdan çıkarabileceğini ileri sürüyordu.

1920 dolayları. Lastik kubbe başlığı.

1920 dolayları. Lastik kubbe başlığı.

Doğum kontrol başlıkları ayrıca rahim boynuna ait, kubbe veya diyafram başlıkları olarak da adlandırılır. Bunlar engelleyeci doğum kontrol aletleridir. Rahime giren sperme karşı engel olarak davranır. Bu “Racial” marka rahim boynu başlığı Dr. Marie Stopes (1880-1958) tarafından geliştirildi. Ticari markalı “Racial”, Stopes’in soy ıslahındaki inancıyla ilgiliydi.

Bir başka lastik kubbe başlığı.

1920 dolayları

1920 dolayları

Bu bir kök peseridir. Kökü tutmak ve onun rahim içinde kaybolmasını engellemek için bir başlığa veya düğmeye tutturulan lastik, metal veya cam kökten oluşur. Bu örnek camdan yapılmıştır. Daha küçük plastik veya bakır rahim içi aletler bugün hala kullanılmaktadır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Alman şirket Rauch tarafından metalden yapılan bir kök peseri.

1920 dolayları.

1920 dolayları.

Alman jinekolog Ernst Grafenberg bu rahim içi aletini icat etti ve popüler bir doğum kontrol aleti haline geldi. İlk örnekleri ipekböceği bağırsağından ve gümüş telden yapılmıştır. Bu rahim içi aleti, gebe kalma sonrası çalışır ve rahim duvarına yerleşen ve orada büyüyen, yeni döllenmiş embriyoyu durdurmaktaydı. Bir doktor tarafından rahim içine yerleştirilince orada yıllarca kalabilme özelliğine sahipmiş.

1925 dolayları başka bir peser

1925 dolayları başka bir peser

Peserle 1800lerin sonunda ve 1900lerin başında yaygın jinekolojik bir tedaviydi. Ayrıca doğum kontrol aleti olarak da kullanılmıştır. Bu peser kiriş ilmeği ve kemikten oluşmakta ayrıca kök yerinde daha büyük bir engel oluşturmaktadır.

Test edilen prezervatifler.

1965 dolayları.

1965 dolayları.

Ağız yoluyla alınan doğum kontrol hapları High Wycombe, Buckinghamshire, İngiltere’deki fabrikada üretilmekteyken.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
28
25
14
10
10
6
5
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Naz

Allahım çok teşekkür ederim beni hetero yaratmadığın için 🤲

Mehmet Güngör

allah seni normal birisi olarak yarattı,cinsel eğilimini kendin seçtin