Görüş Bildir
Haberler
Şampiyonluk Yolu Nereden Geçiyor?

Şampiyonluk Yolu Nereden Geçiyor?

Tenis Haber
26.08.2014 - 17:37 Son Güncelleme: 26.08.2014 - 18:05

Şampiyonluk Yolu Nereden Geçiyor?

Her grand slam turnuvasında olduğu gibi, Amerika Açık'tan önce de hazırlık turnuvası niteliğindeki birçok organizasyona Kuzey Amerika kıtası ev sahipliği yapıyor.

Erkekler ve kadınlarda Toronto Masters - Rogers Cup / Cincinnati Masters - WTA Cincinnati turnuvaları, Amerika Açık öncesi raketlere kendilerini deneme olanağı sağlıyor. Ayrıca tenisseverler, hayranı oldukları tenisçilerin son durumlarını görme şansı elde ediyor.

Bu turnuvalarda gösterilen performans Amerika Açık için ölçü olarak sayılsa da, bazı yıllarda sürprizler de olmuyor değil.

İşte son Amerika Açık öncesi ve sonrasının son 15 yıldaki görünümü

1999

Erkekler

1999 yaz sezonun ilk önemli kupasını İsveçli tenisçi Thomas Johansson kazanmış, Cincinnati Masters'ta ise efsane isim Pete Sampras kupaya uzanmıştı.

Amerika Açık'ta ise Johansson ve Sampras sakatlıklarından ötürü yer alamamış, Andre Agassi şampiyon olmuştu.

Kadınlar

Martina Hingis'in zaferiyle sonuçlanan Rogers Cup'ta yaz sezonunun en büyük kupasını Serena Williams kazanmıştı. Final dönemin iki klas raketi Hingis - S. Williams arasında oynanmıştı.

2000

Erkekler

Marat Safin'in egemenliği altında başlayan Kuzey Amerika tenis sezonu, sürpriz isim Thomas Enqvist'in Cincinnati zaferiyle devam etmişti. Amerika Açık finali ise Marat Safin - Pete Sampras arasında oynanmış, kazanan Rus tenisçi olmuştu.

Kadınlar

Bir önceki yıl Toronto'da şampiyon olarak Amerika Açık finali oynayan Hingis'in önünü bu kez abla Williams yarı finalde kesmişti. Venus Williams, finalde Lindsay Davenport'u mağlup ederek şampiyon olmuştu.

2001

Erkekler

Rogers Cup'ta Andrei Pavel, Cincinnati'de de Gustavo Kuerten'in şampiyon olduğu 2001 yaz sezonunda, Amerika Açık finali Pete Sampras - Lleyton Hewitt arasında oynanmıştı. Kazanan Hewitt olmuştu.

Andrei Pavel ikinci tur, Gustavo Kuerten ise çeyrek finalde turnuvaya havlu atmıştı.

Kadınlar

2001 sezonunda yaz aylarını Williams kardeşler domine etti. Serena Williams Toronto'da zafere ulaştı ancak Amerika Açık finalinde ablasına mağlup oldu.

2002

Erkekler

Giulermo Canas Toronto'yu, Carlos Moya da Cincinnati Masters'ı kazanarak Amerika Açık'a geldiler. Ancak Canas'ın sakatlığından ötürü katılamadığı Amerika Açık'ta Moya, 2.turu geçememiş, şampiyon ise Pete Sampras olmuştu.

Kadınlar

Amelie Mauresmo'nun zaferiyle sonuçlanan Rogers Cup'tan sonra Fransız tenisçi Amerika Açık'ta da yarı final oynamış ancak Venus Williams'a mağlup olmuştu. Şampiyon ise finalde Venus'u yenen Serena'ydı.

2003

Erkekler

Tam anlamıyla Andy Roddick'in hakimiyetinde geçen Kuzey Amerika sezonunda tüm kupalar Birleşik Amerikalıya gitmişti.

Kadınlar

Roddick'in erkekler kanadında kurduğu hakimiyetin benzerini Justine Henin kadınlarda kurdu ve sezonu domine etti.

2004

Erkekler

Roger Federer'in sert kort hakimiyetinin başladığı yıl olan 2004 yılında İsviçreli Toronto'da şampiyon olmuş, Cincinnati'de ilk turda elenmiş, Amerika Açık'ta da kupaya uzanmıştı. Cincinnati Masters şampiyonu Agassi, Amerika Açık çeyrek finalinde FedExpress'e mağlup olmuştu.

Kadınlar

Amelie Mauresmo'nun Rogers Cup şampiyonluğuyla başlayan sezon, Cincinnati'de Lindsay Davenport'un zaferiyle devam etti. İki tenisçi de Amerika Açık finalistlerine boyun eğerken, şampiyon Dementieva'yı yenen Svetlana Kuznetsova olmuştu.

2005

Erkekler

Rafael Nadal'ın kendini yeni yeni gösterdiği tenis sezonunda Rogers Cup şampiyonluğunu İspanyol raket elde ederken, Cincinnati ve Amerika Açık'ta zafer Federer'in oluyordu. Nadal, Toronto şampiyonluğunun ardından Cincinnati'de Berdych'e, Amerika Açık 3.turunda da James Blake'e mağlup olmuştu.

Kadınlar

Toronto'da şampiyon olan Clijsters, Amerika Açık'ta kupayı kaldırmış ancak Cincinnati'de sürpriz şampiyon Patty Schnyder'in zaferini engelleyememişti. Schnyder ise Amerika Açık'ta 4.tur görebildi.

2006

Erkekler

Federer'in domine ettiği sert kort sezonunda Toronto şampiyonluğunun ardından Cincinnati'de de şampiyonluğa oynayan İsviçreli, o dönemde hiç duyulmamış Andy Murray'e 2.turda teslim oluyordu.

Cincinnati'de şampiyon olan Roddick ise finalde Federer'e boyun eğmişti.

Kadınlar

Ana Ivanovic'in tenis sahnesine çıktığı 2006 yılında 3 farklı isim kupaya uzandı. Cincinnati'de zafer Zvonareva'nın oldu ancak iki tenisçi de Amerika Açık'ta 3.turu geçemedi.

Şampiyon ise Justine Henin'i yenen, Maria Sharapova'ydı.

2007

Erkekler

Hakimiyetinde geçen Kuzey Amerika sezonunda ilk çelmeyi Novak Djokovic'ten yiyen Federer, Cincinnati'de James Blake'i mağlup etmişti. Djokovic ise Amerika Açık'ta final oynayarak başarısının tesadüf olmadığını gösterdi ancak finalde kazanan Federer olmuştu.

Kadınlar

Erkeklerin bir benzer senaryosu kadınlarda yaşandı. Toronto'da şampiyon olan Henin, Cincinnati'ye katılmayınca şampiyon Anna Chakvetadze olmuştu. Ancak Henin, Kuznetsova'yı finalde devirmişti.

2008

Erkekler

Wimbledon şampiyonu Rafael Nadal'ın Toronto Masters zaferiyle başlayan sezon, Andy Murray'in Cincinnati zaferiyle devam etti. İki tenisçinin Amerika Açık yolu, yarı finalde kesişirken, Murray kazandı ancak finalde Federer üst üste 5. Amerika Açık zaferini ilan ediyordu.

Kadınlar

Dinara Safina'nın parladığı 2008 sezonunda, Cincinnati'de Nadia Petrova şampiyondu. Ancak iki isim yerine final Serena Williams - Jelena Jankovic arasındaydı. Kazanan Serena'ydı.

2009

Erkekler

Toronto ve Cincinnati turnuvalarının Amerika Açık için ölçü sayılabileceği bir yıldı. Toronto'da şampiyon olan Murray finalde Del Potro'yu yenmiş, Cincinnati'de Federer'e yarı finalde yenilmişti. Federer ise finalde Djokovic'i geçmiş, Amerika Açık'ta final oynamış ancak Toronto Masters finalisti Juan Martin Del Potro'ya yenilerek üst üste 6. zaferini elde edememişti.

Kadınlar

Toronto'da şampiyon olan Elena Dementieva, Cincinnati'de yarı finalde şampiyon Jankovic'e takılmıştı. Ancak iki tenisçi de başarılarını Amerika Açık'ta gösteremezken, şampiyon finalde Wozniacki'yi deviren Kim Clijsters'tı.

2010

Erkekler

Benzer isimlerin domine ettiği yaz sezonunda Murray ve Federer'in başı çektiği takvimde kapanışı Rafael Nadal yapmıştı. Murray 3.tur, Federer ise yarı final görmüştü.

Kadınlar

Cincinnati ve Amerika Açık'ta zaferin sahibi Kim Clijsters, Toronto'da da çeyrek finalde Zvonareva'ya yenilmese belki de triple-double yapacaktı ancak finalist Zvonareva Temmuz ayında bu olasılığa taş koymuştu.

Toronto şampiyonu Wozniacki ise finalde yenildiği Zvonareva'ya Amerika Açık yarı finalinde mağlup olmuştu.

2011

Erkekler

Djokovic'in Toronto zaferiyle başlayan sezon, Andy Murray'in Cincinnati zaferiyle devam etmişti. Cincinnati'de final oynayan Djokovic, Amerika Açık'ta şampiyon olmuştu. Murray ise yarı finalde Nadal'a kaybetmişti.

Kadınlar

Toronto'da şampiyon olan Serena Williams, Amerika Açık'ta final oynamış, Cincinnati şampiyon olan Sharapova 3.turda Pennetta'ya kaybetmişti. Zafer ise Samantha Stosur'undu. 2012

Erkekler

Toronto şampiyonu Djokovic, Cincinnati ve Amerika Açık'ta final oynamıştı. Cincinnati şampiyonu Federer ise Tomas Berdych'e sürpriz bir yenilgi alarak Flushing Meadows'a veda ederken, Andy Murray kariyerinin ilk grand slam zaferine imza atıyordu.

Kadınlar

Toronto'da şampiyon olan Petra Kvitova, Cincinnati'ye yarı finalde takılıyor, Amerika Açık'ta ise 4.turu geçemiyordu. Cincinnati şampiyonu Li Na da, Amerika Açık'ta 3.turu aşamamış şampiyon beklenildiği gibi Serena Williams olmuştu. 2013

Erkekler

Tam anlamıyla Rafael Nadal'ın hakimiyetinde geçen sezon yine İspanyol raketin Amerika Açık şampiyonluğuyla bitti.

Kadınlar

Benzer dominasyonu Serena Williams kuracaktı fakat Cincinnati'de Azarenka'ya mağlup olarak 3'te 3 yapma şansını yitiren Birleşik Amerikalı, Amerika Açık finalinde rakibinden rövanşı alarak mutlu sona ulaşmıştı.

2014

Erkekler

İstatistiklere göre, Toronto veya Cincinnati'de final oynayan mutlaka Amerika Açık'ta da finale yükseliyor ya da şampiyon oluyor. O halde Jo-Wilfried Tsonga ve Roger Federer şampiyonluk için favori konumda bulunuyor. Cincinnati finalisti David Ferrer ise geleneği sürdürmek isteyecek.

Kadınlar

Erkeklerdeki benzer teori maalesef WTA cephesinde tutmuyor. Serena Williams'ın mutlak favori olduğu turnuvada Toronto veya Cincinnati'de ortalarda gözükmeyen herhangi bir isim finale yükselir gibi duruyor.

Kaynak: http://www.tenishaber.com/haber.php?h...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın