Görüş Bildir
Haberler
Salman Rüşdi: ‘Din de Hicvedilebilmeli ve Korkusuzca Eleştirilebilmeli’

Salman Rüşdi: ‘Din de Hicvedilebilmeli ve Korkusuzca Eleştirilebilmeli’

FreiGeist
13.01.2015 - 13:48
İçeriğin Devamı Aşağıda

Yirmibeş yıl önce yazdığı Şeytan Ayetleri kitabı nedeniyle, “İslam’a hakaret ettiği” gerekçesiyle İran dinî lideri Humeyni tarafından hakkında ölüm fetvası verilen Hindistan asıllı yazar Salman Rüşdi, Charlie Hebdo dergisine yapılan saldırıya dayanışma çağrısı ile tepki verdi. “Hepimiz Charlie Hebdo’nun yanında olmalı ve mizah sanatını savunmalıyız” diyen Rüşdi, “Tiranlığa, sahtekârlığa ve ahmaklığa karşı özgürlüğü savunma zorunluluğumuz var” ifadesini kullandı.

Rüşdi, İngiltere Pen şubesine gönderdiği mektupta, “Mantıksız bir ortaçağ biçimi olan din, modern silahlarla donanarak, özgürlükler karşısında gerçek bir tehdit haline gelmiştir. Dinî totalitarizm, İslam’ın kalbini ölümcül bir dönüşüme uğratmaktadır. Bunun sonuçlarını Paris’te görüyoruz. Ben de hepimiz gibi mizah sanatını savunmak için Charlie Hebdo’nun yanındayım ve tiranlığa, sahtekârlığa, ahmaklığa karşı özgürlüğü ayakta tutmak için daima yanında olacağım. Dine saygı, din korkusuna dönüşmüştür. Dinler de bütün diğer fikirler gibi, eleştirilebilir, hicvedilebilir ve evet, korkusuzca yerden yere vurulabilir” sözlerine yer verdi.

PEN’DEN İMZA KAMPANYASI

Charlie Hebdo saldırısı sonrası Uluslararası Yazarlar Birliği (PEN) ABD şubesi tarafından bir imza kampanyası başlatıldı. PEN’in bildirisini imzalayanlar arasında Salman Rüşdi, Woody Allen, Margaret Atwood, Orhan Pamuk, Malcolm Gladwell, Barbara Goldsmith, Daniel Handler, Tom Healy, Ziya Haydar Rahman, George Saunders, Said Sayrafiezadeh David Simon ve Anne Tyler da var. bildirinin özeti “Biz aşağıda imzası olan yazarlar, editörler ve sanatçılar, Paris’te Charlie Hebdo dergisine yapılan saldırıda hayatını kaybeden meslektaşlarımızla dayanışma içindeyiz. Karikatüristlere, yazarlara ve editörlere yapılan saldırı, dünya çapında ifade özgürlüğüne yapılan bir saldırıdır. Bu, fikir akımlarını engelleme amacını güden, hepimizi terörize etme ve gözümüzü korkutma girişimidir. Bütün hükümetlere, dinî liderlere ve sivil toplum kuruluşlarına, bu haince saldırıyı lanetlemeleri için çağrıda bulunuyoruz. Bütün yetkililere ve kurumlara, dünyadaki ifade özgürlüğünü korumak için çabalarını arttırma ve bu konuda kişisel risk almaları çağrısında bulunuyoruz. Sanatçıları ve yazarları öldürerek eleştiriyi susturacaklarını zannedenler, karşılarında meslektaşlarının savunan çok geniş bir kitle ve bütün biçimleriyle ifade özgürlüğünün sağlam iradesini bulacaklardır.”

Huffington Post

Kaynak: http://www.taraf.com.tr/kultur-ve-san...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
2
1
1
0
0
0