Görüş Bildir
Haberler
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü: 'Hipokrat da Kürtaja Karşıydı'

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü: 'Hipokrat da Kürtaja Karşıydı'

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, Osmanlı döneminde hekimlerin ettiği Hipokrat yemininde 'Gebe bir kadına çocuk düşürmesi için ilaç vermeyeceğim' ibaresinin yer aldığını belirterek, Hipokrat'ın da kürtaja karşı olduğunu öne sürdü.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Erdöl, Osmanlı döneminde hekimlerin ettiği Hipokrat yemininde, 'Tesmimi usulünü ve iskat-ı cenin tarikının ne kimseye talim ne de kendim fiili meskure cüret etmeyeceğime' cümlesinin yer aldığını belirterek, bunun 'Çocuk düşürme ve kürtaj yollarını kimseye öğretmeyeceğim ve kendim dahi uygulamayacağım' anlamına geldiğini ifade etti.

Hipokrat'ın kürtaja karşı olduğunu söyleyen Erdöl, meşhur Hipokrat yemininin orjinalinde 'Gebe bir kadına çocuk düşürmesi için ilaç vermeyeceğim' ibaresinin yer aldığını öne sürdü.

'Ne yazık ki bu ibare kaldırıldı'

'Ne yazık ki bu ibare kaldırıldı'

 Prof. Dr. Cevdet Erdöl

Söz konusu ifadelerin 1983 yılında kaldırıldığını söyleyen Erdöl, “Ne yazık ki 1983 yılında kabul edilmiş olan 2827 sayılı Nüfus Planlaması Kanunu ile kürtaj serbest bırakıldı ve hekimlerin ettiği yeminden bu ibare kaldırıldı. Artık doktorların Hipokrat yemininde bu ibare maalesef yok” dedi.

‘Çocuk tanımı genişletilmeli’

‘Çocuk tanımı genişletilmeli’
İçeriğin Devamı Aşağıda

Erdöl, bilimsel metinlere göre çocuk, gelişimini 18 yaşında tamamladığından ulusal ve uluslararası mevzuatta 'çocuk' denilince 18 yaşın altındakilerin anlaşıldığına dikkati çekerek, şunları kaydetti: 'Bu nedenle, ilgili mevzuatlardan kaynaklanan haklardan da ancak 0-18 yaş arasındaki kişiler yararlanmaktadır. Oysa çocukların hayatlarını, doğum öncesinde yaşananlar da doğrudan doğruya etkilemektedir. Çocukların doğum öncesinde sahip olması gereken hakları olduğu aşikardır.

Çünkü bireylerin yaşam hakkı annenin hamileliğiyle başlamaktadır. Bu ve benzer nedenlerle mevzuatımızdaki çocuk tanımı kapsamının genişletilerek, 0-18 yerine eksi 1 ila 18 yaş aralığını içine alacak şekilde yeniden tarif edilmesinin gerekli olduğuna inanmaktayım. Bu konuda Dünya Sağlık Örgütü, UNICEF, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na ve Sağlık Bakanlığı'na resmi mektup yazdım. Sadece 0-18 yaş arasındaki çocukların değil, anne karnındaki çocukların da haklarını savunmamız lazım.'

Hipokrat yemini nedir?

Doktorların ve diğer sağlık çalışanlarının mesleklerini onurla uygulayacaklarına dair tarih boyunca ettikleri yemindir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
197
56
46
44
11
11
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Sauron

orijinal metin aynen şu şekilde başlıyor : "Hekim Apollon, Asklepius, Higiya, Panacea üzerine ve bütün Tanrı ve Tanrıçaların huzurunda yemin ederim ki, yeten... Devamını Gör

Deneri

Aynen kürtaja Hipokratta karşı idi hatta ve hatta ilahi kitaplarda der ki: "Şuphesiz ki kürtaj haramlilardandir tecavüze dahi uğrasan dogur devlet bakar" hah... Devamını Gör

Belphegor

Soyadı da manidar.Zigota embriyoya da anlam yüklüyorsanız yapılacak bir şey yok.Beyin yok demek ki.