Görüş Bildir
Haberler
Sadece Matematiğe Kafası Basanların Gerçek Anlamda Tadına Varabilecekleri 20 Film

Sadece Matematiğe Kafası Basanların Gerçek Anlamda Tadına Varabilecekleri 20 Film

EC was here.
06.11.2016 - 00:27 Son Güncelleme: 11.06.2021 - 12:42

Matematiğe kafanız basmasa bile matematikle ilgili filmlerin cazibesi sözelcileri de kendisine çekmeyi başarabiliyor. Ama böyle bol sayılı, formüllü filmlerin tadına daha iyi varma konusunda matematikçilerden daha iyisi de olmasa gerek.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Sonsuzluk Teorisi / The Man Who Knew Infinity (2015)

1. Sonsuzluk Teorisi / The Man Who Knew Infinity (2015)

IMDb: 7.2

The Man Who Knew Infinity, Hint matematikçi Srinivasa Ramanujan’ın hayatını konu alıyor. Srinivasa Ramanujan 25 yaşında bir sevk memurudur. Kolejde matematiğe olan takıntısı ve diğer derslere ilgisizliği yüzünden başarısız olmuş ve eve kapanmıştır. Evde olduğu süre boyunca okuduğu formül kitabı ona bambaşka bir dünyanın kapılarını aralamıştır. Yazdığı formülleri birçok matematikçiye gönderir. Cambrige’de Trinity Koleji’nin matematik profesörü G.H Hardy, mektubuna geri döner. Hardy, Ramanujan’ın dehasından etkilenir ve onu Cambridge’e davet eder. Ramanujan’ın hayatı artık eskisi gibi olmayacaktır.

2. Can Dostum / Good Will Hunting (1997)

2. Can Dostum / Good Will Hunting (1997)

IMDb: 8.3

Will Hunting genel IQ’nun çok çok üzerinde bir zeka seviyesine sahip, MIT’de temizlikçi olarak çalışan genç bir çocuktur. Temizlik yaptığı akşamlardan birinde, bir sınıfın tahtasında yazılı olan bir matematik sorusuna denk gelir. Çözülmesi neredeyse imkansız olan bu problemi rahatlıkla çözen Will, sessizce ortadan kaybolur. Kısa zaman içerisinde problemi yazan profesör tarafından keşfedilen Will bu başarısını diğer sorularda da sürdürecektir. Ancak bir kavga sebebiyle hapis cezasına çarptırılan gencin, bu beladan kurtulabilmek için profesöre ihtiyacı vardır.

3. Aşk ve Zeka / I.Q. (1994)

3. Aşk ve Zeka / I.Q. (1994)

IMDb: 6.2

Oto tamircisi Edward (Tim Robbins) güzel ve çok zeki bir genç kadın olan Catherine'e (Meg Ryan) ilk görüşte aşık olmuştur. Ancak Catherine deyim yerindeyse inek sayılabilecek kadar akademik çalışmalara gömülmüş James ile nişanlıdır. Catherine'nin amcası Albert Einstein (Walter Matthau), Ed'in dürüst ve kararlı tarzını görmüş ve bu delikanlıdan hoşlanmıştır. Arkadaşlarıyla birlikte Catherine'i Ed'e aşık etmek için karmaşık planlar yaparlar ve Ed'i olduğundan zeki ve bilgili göstermeye çalışırlarken film bir kahkaha bombasına dönüşecektir.

4. Küp / Cube (1997)

4. Küp / Cube (1997)

IMDb: 7.2

Farklı sosyal gruplardan, farklı yeteneklere ve eksiklere sahip bir grup insan kendilerini bir anda yokluğun ortasında, bir küpün içerisinde bulur. Nasıl oraya geldikleri belli olmayan bu kişiler, durumu anlayabilmek için birbirlerini tanımak ve birbirlerini anlamak zorundadırlar. Bu küpün içerisinde, bir cevap aramak en az o cevabı bulmak kadar zordur. Çevrelerinde olup biten hiçbir şeyi anlamayan bu insanların başvurabilecekleri tek duygu ise korku duygusu olacaktır.

5. Pi (1998)

5. Pi (1998)

IMDb: 7.4

Max, çılgın olduğu kadar dahi bir matematik meraklısıdır. Matematiğe ve özelikle de Pi sayısına karşı oluşturduğu takıntısı, onun tüm hayatının gidişatını belirlemektedir. Max, on yıldan beri tüm doğanın ölçülebilir bir kodlama sistematiğine sahip olduğunu fark etmiştir. Artık tek amacı doğanın bu büyük sırrını çözmektedir. Max, elindeki verilerle karşısındaki problemin çözümüne kalkışır. Ancak adım adım vardığı sonuç, onu problemin tam da ortasındaki değişken yapacaktır. Max’ın vardığı nokta, dünyayı temellerinden sarsacak kadar yenilikçidir. Max, bu sonuçları saklamalıdır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Yağmur Adam / Rain Man (1988)

6. Yağmur Adam / Rain Man (1988)

IMDb: 8.0

Serseri Charlie, yıllardır uzak kaldığı babasının ölümü üzerine 3 milyon dolarlık mirastan yararlanacağını düşünerek hayaller kurar. Oysa kendisine sadece 1949 model bir Buick bırakan babası, servetin tamamını Charlie’nin daha önce varlığından haberdar olmadığı ağabeyi Raymond’a bırakmıştır. Önemli bir ayrıntı ise, Raymond’un bakıma muhtaç, otistik bir dahi olmasıdır! Maddiyatçı Charlie mirasın en azından bir kısmından vazgeçmek niyetinde değildir. Bunun için Raymond’u kaldığı klinikten kaçırıp ülke çapında bir seyahate çıkarır. Yol boyunca ağabeyinin yaşamı zorlaştıran alışkanlıklarıyla çileden çıksa da otistik adamın matematik ve hafızalama konusundaki insanüstü yeteneği karşısında bol bol hayrete düşer. Nihayetinde Las Vegas’taki kumarhanelerde bu az bulunan kabiliyetten yararlanarak hile yapmaya bile çalışır. Yol boyunca Charlie, sadece Raymond’u değil, geçmişinin bir parçasını ve belki de kendini keşfetme fırsatı da bulacaktır.

7. Kanıt / Proof (2005)

7. Kanıt / Proof (2005)

IMDb: 6.7

Son derece zeki fakat bir taraftan da ruhsal dengesi pek yerinde olmayan bir matematikçinin kızı olan Catherine, hayatı boyunca babasının yanından ayrılmamıştır. Bu sırada bir gün kız kardeşi Claire gelir dengeler değişir. Catherine onun hükmeden tavırları ile başa çıkmak zorunda kalır. Öte yandan kendisine fazlasıyla ilgi gösteren, babasının öğrencisi Hal ile mücadele eder. Dengeleri ve köprüleri sağlam kılmak uğrunda türlü çabaları harcarken, Catherine bir taraftan da babasından bu delilik ve deha arasındaki ince çizgideki beyin yapısından ne denli kalıtımsal olarak etkilendiğini sorgulamaktadır.

8. 21 (2008)

8. 21 (2008)

IMDb: 6.8

Amerika'nın en prestijli eğitim kurumlarından biri olan MIT’de okuyan Ben Campbell’in gözü daha da yükseklerdedir. Tek düşü Harvard Tıp Fakültesinde okumaktır. Okul parasını elde etmek için bursa başvurur, bir yandan da eğitimi için kenara para atar. Bir gün derste öğretmeni Micky Rosa’nın dikkatini çekince, onun 21 takımına girmeye hak kazanır. Altı kişilik öğrenci takımı kart sayımı konusunda uzmanlaştırılmıştır ve bu becerilerini kötüye kullanmaya başlamışlardır. Las Vegas’ın kumarhanelerinde milyonlar kazanmaya başlarlar.

9. Kapan / La habitación de Fermat (2007)

9. Kapan / La habitación de Fermat (2007)

IMDb: 6.7

Dört şansız matematik uzmanı adeta kabir azabına tutulmuşlardır. Zira birbirini hiç tanımayan bu dört zeki kişi, eksantrik özelliklere sahip tuhaf biri tarafından büyük bir bulmacayı çözmeleri için gizemli bir mekana davet edilir. Orada uzmanları kötü bir sürpriz beklemektedir. Kendilerine yöneltilen soruları zamanında ve doğru olarak çözemezlerse, içinde bulundukları oda bir anda ölüm tuzağına dönüşecektir. Bu yetmiyormuş gibi bir büyük sorunsal ile daha karşı karşıya kalırlar. Kendilerini buraya getiren sebep ve aralarındaki ilişkiyi çözmeden kurtuluşları yoktur.

10. Agora (2009)

10. Agora (2009)

IMDb: 7.2

O, tarihin gördüğü en etkileyici ve ilgi çekici kadınlardan biriydi. Hem belinden aşağıya kadar uzanan sarı saçlarıyla göz kamaştıracak, nefes kesecek kadar güzel, hem de adını matematikçi, filozof ve astronom olarak tarihe yazdıracak kadar zeki bir kadın. Ve ne trajiktir ki ölümüyle bile unutulmayacak bir kadın. Üzerine çullanan onlarca erkeğin darbeleriyle son nefesini veren, cesedi sokaklarda sürüklenip, eti kemiklerinden midye kabukları yardımıyla ayrılan ama ne olursa olsun tarihin unutulmazları arasına giren bir kadın. Yani 45 yaşındayken bu dünyadan göçüp giden İskenderiyeli Hypatia.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Kalk ve Diren / Stand and Deliver (1988)

11. Kalk ve Diren / Stand and Deliver (1988)

IMDb: 7.3

Matematik öğretmeni Jamie Escalante, çoğunlukla Hispaniklerin(ABD’'de 40 milyonu aşkın nüfusla yer alan, İspanyolca konuşan Latin kökenliler) devam ettiği bir devlet lisesine atanır. Çoğu çete mensubu gençlerin oluşturduğu öğrenciler eğitimle ilgilerini tamamen kesmiş, umutsuz ve ilgisiz öğretmenlerin etkisiyle okuldan soğumuşlardır. Escalante, öğrencilerin potansiyelini görüp, zekâlarını fark eder ve bir grup ümitsiz çete elemanını ülkenin matematik alanında en başarılı öğrencilerine dönüştürme uğraşı verir.

12. X+Y (2014)

12. X+Y (2014)

IMDb: 7.1

Nathan içine kapanık bir gençtir, annesi Julie'den geldiğinde dahi herhangi bir duygusal yakınlık anında kendini geri çeker. Sevgi kavramını anlamaya çalışır, kendini sadece matematikle başbaşa olduğu anlarda güvende hisseder. Özel öğretmeni sıra dışı Mr. Humphreys sayesinde, Nathan, Uluslararası Matematik Olimpiyatı yarışmasında İngiltere'yi temsil edebileceğini keşfeder...

13. Einstein and Eddington (2008)

13. Einstein and Eddington (2008)

IMDb: 7.3

1. Paylaşım Savaşı sırasında bilim adamlarının yaşadıkları zorluklar ve bu zorlukları aşmanın yine bilim olduğunu düşünen iki teorem çürütücünün, yani Alman Einstein ve İngiliz Eddington’ın gerçeklere dayanan öyküleri, yarı belgesel havasında anlatılıyor.

14. Her Şeyin Teorisi / The Theory of Everything (2014)

14. Her Şeyin Teorisi / The Theory of Everything (2014)

IMDb: 7.7

Film, modern bilim ve teknoloji tarihini değiştiren İngiliz fizikçi ve teorisyen Stephen Hawking'in hayatını ve karısı Jane Hawking ile olan ilişkisini, üniversite döneminden itibaren ele alıyor. Stephen Hawking Cambridge Üniversitesi'nin dehasıyla dikkat çeken bir öğrencisiyken 1965 ve 1991 yılları arasında evli kalacağı Jane Wilde ile tanışır. İkisinin mutlu birlikteliği, Hawking'e henüz 21 yaşındayken teşhisi konulan hastalıkla başka bir boyut kazanır. Tüm olasılıklara meydan okuyan çift evlenip çocuk sahibi olurlar. Yıllar Hawking'in hastalığını daha da şiddetlendirir ve sonunda ilişkilerinin sınırlarını zorlayan bir noktaya sürükler.

15. Küçük Adam Tate / Little Man Tate (1991)

15. Küçük Adam Tate / Little Man Tate (1991)

IMDb: 6.6

Dede(Jodie Foster) tek başına oğlu Fred'i(Adam Hann-Byrd) büyütmeye çalışıyor. Bir anda, oğlunun aslında bir dahi olduğunu keşfeden Dede, Fred'in hakettiği her şeye sahip olmasını, tüm eğitim imkanlarının kendisine sunulmasını istiyor. Dede, aynı zamanda oğlunu kötü niyetli insanlardan da korumak zorunda. Foster ilk yönetmenlik deneyiminde izleyiciye başarılı bir dram sunuyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Profesör ve Onun Sevgili Denklemi / Hakase no aishita sûshiki (2006)

16. Profesör ve Onun Sevgili Denklemi / Hakase no aishita sûshiki (2006)

IMDb: 7.4

Japon yapımı bu film bir matematik profesörünü konu alıyor. Bir tiyatro gösterisi sonrası geçirdiği trafik kazası neticesinde hafızasını kaybeder. O günden itibaren bir eylemi sadece 80 dakika kadar yaşar ve sonrasını unutur. Ona göre dün, her zaman o gösteri olmuştur. Artık şimdiki zamanda değil, geçmişte yaşar. Ona bakmak için evine gelen hizmetçi ve küçük oğlu Kök'e (ki bu ismi profesör ona koymuştur) matematik bilgilerini aktarmaya çalışır. Profesör matematiğe aşık bir insandır. En sevdiği denklem ise Euler'in formülüdür...

17. Oxford Cinayetleri / The Oxford Murders (2008)

17. Oxford Cinayetleri / The Oxford Murders (2008)

IMDb: 6.1

Oxford Üniversitesinin şöhretli profesörlerinden Arthur Seldom ve heyecanlı ama müthiş zeki öğrencisi Martin'in sıra dışı bir uğraşları vardır. Matematiksel sembolleri çözmeye, aklın sınırlarını zorlamaya çalışıyorlardır. Fakat ikisi de beklemedikleri bir anda kendilerini seri cinayetlerin ortasında bulurlar.

18. Hesaplaşma / The Accountant (2016)

18. Hesaplaşma / The Accountant (2016)

IMDb: 7.3

Christian Wolff dahi denebilecek bir matematik uzmanıdır. İnsanlardan çok rakamlarla içli dışlı olan karakter normal bir muhasebe uzmanı gibi görünse de aslında dünyanın en tehlikeli suç örgütleri için freelance olarak çalışmaktadır. Hazine Bakanlığı'nın Suç Yürütme Birimi kendisini araştırmaya başladığında dikkat çekmemek için sıradan gördüğü tehlikesiz bir müşteriyle anlaşan uzman, robotik şirketinde çalışan muhasebe uzmanı kısa bir sürede müşterisinin o kadar da sıradan bir problemi olmadığını fark eder. Christian hesaplarda keşfettiği milyonlarca dolar tutan tutarsızlık üzerine çalıştıkça başına açılan tehlike de büyümeye başlar...

19. The Imitation Game: Enigma (2014)

19. The Imitation Game: Enigma (2014)

IMDb: 8.0

II. Dünya Savaşı Nazi Almanyası'nın hâkimiyetinde birden çok cephede çok çetin biçimde devam etmektedir. İngiliz istihbaratı tüm yoğun çabalarına ve yüzlerce kişiyi çalıştırmasına rağmen Almanların kullandığı Enigma şifreleme sistemini çözmeyi başaramamıştır. Almanların çok gizli bir biçimde şifrelediği bu yazışmalar, İngilizlere ve müttefiklerine çok ağır kayıplara mal olmuştur. Çözüm olarak İngiliz hükümeti Deniz Kuvvetleri Komutanlığı çatısı altında ülkenin en iyi şifre çözen beyinlerini ve kriptoloji uzmanlarını toplar. Bu isimlerden biri de farklı çalışmalarıyla tanınan ve kendi yöntemlerinden ödün vermeyen genç profesör Alan Turing'dir. Turing'in ekibe katılması dengeleri alt üst edecek ama o güne kadar hiç denenmemiş büyük çaplı bir girişimin de kapısını aralayacaktır.

20. Akıl Oyunları / A Beautiful Mind (2001)

20. Akıl Oyunları / A Beautiful Mind (2001)

IMDb: 8.2

John Forbes Nash kazandığı bir bursla Princeton Üniversitesinde öğrenim görmeye başlar. Bu süreçte parlak zekasını her daim hissettiren ve çevresindekilerle uyum sorunu yaşayan dahi Nash, inanılmaz bir teoriyi ortaya sürüp kanıtlama aşamasına kadar gelir. Böylece matematik çevrelerince ününü yayan dahi adam zamanla şizofrenik belirtilerle mücadele etmeye başlar. Nash artık kendi kurgusal gerçekliklerinden oluşturduğu dünyasıyla asıl gerçekleri ayırt edemeyecek bir aşamaya gelir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Onedio IQ'yu Facebook'tan takip etmeyi unutmayın!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
316
209
38
26
25
16
12
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?