Görüş Bildir
Haberler
Sadece Konyalıların Anlayabileceği 15 Gonyalı Durum

Sadece Konyalıların Anlayabileceği 15 Gonyalı Durum

Mehmet Dabak
21.02.2014 - 22:52 Son Güncelleme: 22.02.2014 - 11:12

Yemekleriyle, nev-i şahsına münhasır insanlarıyla, sadece G’onyalıların anladığı kendine has Türkçe’siyle Anadolumuzun güzide şehirlerinden.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre ise Türkiye’de İstanbullulardan sonra en çok Konyalı yaşadığı tescillenmiştir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kıymalı Pide Değil Etliekmektir

Kıymalı Pide Değil Etliekmektir

Bir Konyalının hayatı boyunca en çok savunmak zorunda kaldığı şeydir belki etliekmek. Çünkü ağzına etliekmek değmemiş insanlar mütemadiyen kıymalı pideden hiçbir farkı olmadığını öne sürmektedir. Bu da bir Konyalıyı anasına bacısına laf söylenmişçesine sinirlendirmektedir.

Haa neyi farklı derseniz kimse net bir cevap veremez. Belki servis şeklinden, belki pişirilişinden, belki de içine katılan sevgidendir. Ama yediğinizde göreceksiniz ki kıymalı pideden farklı bir Konyalı yı etlekmek diyişinden tanıyabilirsiniz

Termiye

Termiye

Yolu Konya’ya düşmemiş insanların hiçbir fikri yoktur bu minik sarı şeyler hakkında. Kabukları çıkarılmak suretiyle çekirdek gibi çitlenen termiyenin fazla yendiği takdirde parmak uçlarında buruşukluk yaptığı tüm Konyalılar tarafından bilinir.

Asıl üretim amacı atların yem ihtiyacını karşılamak olduğu söylense de zamanla uzun kış gecelerine eşlik eden bir besin haline gelmiştir. Satışı da ayrı bir hikâyedir. Semt pazarlarının giriş ve çıkışlarına tezgâh açmış amcalar yazın yeşil nohut, kışın da termiye ve çıra satar ki çıra ne alaka anlaşılamamıştır.

Düğün Pilavı

Düğün Pilavı

konya'da düğünlerde verilen pilava kısaca konya pilavı denir. konya düğün pilavı, düğün pilavı olarak da anıldığı vakidir. bu pilav aslında bir yemekten çok bir ritüeldir. yuvarlak bir masanın etrafına on, on iki tabure dizilir. masanın üstüne büyük saman kağıtlar serilir. her tabureye bir tane düşecek şekilde kaşıklar masaya dizilir. çiçek ekmeklerin yaprakları birbirinden ayrılarak, onlar da masaya dizilir.

sonra tabureler sahibini bulur tek tek, ilk yogurt çorbası gelir. sonra etli pilav, isteğe göre, masa eşrafının düğün sahibi yanındaki kıymetine göre iki, üç, dört kez daha gelir etli pilav. sonra irmik helvası. sonra bamya çorbası sonra yine etli pilav. sonra zerde. ve en son hoşaf.

masada ufaklıklar varsa onlara küçük tabaklarla yemek ayrılır ama diğerleri aynı tabağa kaşık sallarlar. evet on kişi aynı tabağa kaşık sallar. bir masada aynı tabaktan yemek, yemeğin bereketini artırır. bunu iğrenç bulan, düğün pilavı yemeye gittiğinde hiçbir şey yiyemeden geri dönen çok insan vardır. ama bunlar çoğunlukla konya dışındandırlar.

bir masanın kalkışına yakın, oturanlar ardında sıralanır sonraki masanın eşrafı. evet bazen oturup yemek yiyenlere rahatsız verildiği de olur. ama düğündesin kardeşim, biraz hoşgör her şeyi, günün anlam ve önemine binaen sabrediver kardeşine. 

sanırım bu ritüelin en sevilen öğelerinden biri de yedikten sonra pilavı, aşçıyı eleştirmektir. 'pilav iyi olmuştu, kötü olmuştu, yağlıydı, eti azdı' gibi. ben şahsen insanın önüne gelen yemeğe her zaman şükretmesi gerektiğini düşündüğümden her yemeğe bir aman asan* insanlara pek hoş bakmam. ama onlar da konya pilavının olmazsa olmaz bir parçası.

özellikle yaz aylarında yolunuz konya'dan geçerse, bir düğün pilavına rastlarsanız, çekinmeden siz de yiyebilirsiniz, çünkü konyalılar misafirperver insanlardır ve pilavda yoldan gelip geçenin de hakkı olduğunu bilir, bu hakkı gözetirler. zaten kimse size necisiniz diye sormayacaktır sohbet açmak maksadı haricinde.

Konya'nın Yaşayan Efsanesi - Poşetli Dede

-Nörün gı? +Biş’örmem oturum sen nörün?

-Nörün gı? +Biş’örmem oturum sen nörün?

En baştan söyledik kendine has bir dili vardır Konya’nın diye. Bu özel dilde “k” diye bir harf yoktur mesela, onun yerini “g” almıştır. Bkz. Gonya, ana gucağı, guzuuumm…

Yukardaki söylem ise insanın aklına hemen örgü ören şirin teyzeler getirse de konuşmanın Türkçe meali şudur:

-Ne yapıyorsun kız?

-Bir şey yapmıyorum, oturuyorum. Sen ne yapıyorsun?

İçeriğin Devamı Aşağıda

Fırın Kebabı

Fırın Kebabı

Konya’ya özgü bir diğer lezzet fırın kebabı… Zaman içerisinde başka illerimiz de fırın kebabının ismini ele geçirmeye çalışsa da başarılı olamamıştır. Özelliği kuzu etinden yapılmasıdır ve orijinalinde hiç çatal kaşık kullanmadan elle tüketildiği rivayet edilir.

Sürekli yenilenen kaldırım taşları

Sürekli yenilenen kaldırım taşları

Yaz, kış, yağmur, çamur fark etmez. Konya sokaklarında her daim kaldırım taşları yenilenir. Sökülen ve bir kenara atılan taşlar “Eski de değilmiş ki Allah Allah” düşüncesini uyandırır. Konyalıların bu konuda ulaştığı iki ihtimal vardır: Belediye çalışanları simetri hastalığına yakalanmış yahut da kaldırım fabrikası almış olabilirler.

Tramvay

Tramvay

76 Model olup Alaaddin den kampüse kadar uzanır. İçinde ne hikayeler ne sohbetler anlatılır.

Elkart

Elkart

Toplu taşıma araçlarında kullanılan genellikle kaybedilen akbil niyetindeki kart .

Bisiklet

Bisiklet

Yaşlı, genç, şişman, zayıf tüm Konyalıların favori ulaşım aracı bisiklettir. Konya önceki hayatında bir Avrupa şehri olsa gerektir, zira şehirde yalnızca Avrupa kentlerinde rastladığımız bisiklet istasyonlarından dahi vardır. Konyalılar bisiklete genelde velesbit derler.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kör Ahmet

Kör Ahmet

Konya’nın güzide sanatçılarından Ahmet Özdemir, görme engelli olduğu için ekmeğini uddan çıkarmış, tam 62 yıldır sanatını icra etmektedir. Konyalılar arasında Kör Ahmet diye anılan sanatçı bilumum sünnet, nişan, düğün gibi organizasyonlarda sahneye çıkmakla kalmayıp yerel televizyonda da program yapmaktadır. Herhangi bir organizasyonda yanındaki dürtüp “Aaa bak gıı Kör Ameett” dememiş insanların Konyalı olarak anılmadığı Sille sokaklarında dolaşan söylentiler arasındadır.

Alaaddin Tepesi

Alaaddin Tepesi

dünyanın en büyük döner kavşağını oluşturan tepedir. yazın çimlerin üzerinde okuldan kaçıp sigara içen serserileri, ay çekirdeği * yiyen insanları, koparılan çiçekleri yeniden diken belediye işçilerini ve 'foto çekeyim mi abee' diye bağıran fotoğrafçıları görmeniz olasıdır.

Zafer Meydanı

Zafer Meydanı

Konya'da dışarı çıktığınızda mutlaka geçeceğiniz yerdir. Pazar günleri çok yoğun ve kalabalık olur. Zafer; Konyanın çarşısıdır. Konyanın merkezidir. Konyanin belirli meshur fastfoodları, kafeleri, kucuk magazalari zaferdedir. Zafer buluşma noktasıdır. Kısacası zafer konyadır!..

Meram

Meram

Konyanin en sakin en huzur dolu yeridir. Genellikle Elit kesim oturur. gidip görmenizde fayda var

Zeki Piknik

Zeki Piknik

Konyalıların genelde lise yıllarında tanıştığı ama hiç kopamadığı o meşhur dönerci.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ve son olarak bunları Gonya lı olmadan anlayamazsınız

Ve son olarak bunları Gonya lı olmadan anlayamazsınız
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
1
1
0
0
0
0