Görüş Bildir
Haberler
En Az 130 IQ'ya Sahip Olanların Tek Oturuşta Anlayıp Keyifle İzleyebileceği Ufuk Açıcı Filmler

En Az 130 IQ'ya Sahip Olanların Tek Oturuşta Anlayıp Keyifle İzleyebileceği Ufuk Açıcı Filmler

Altay Şengür
15.09.2015 - 20:00 Son Güncelleme: 12.05.2022 - 17:08

Zeka filmleri, dahi insan filmleri, IQ filmleri, insanı geliştiren filmler nelerdir sorusunun peşine düştük. Konusu ve kurgusu itibariyle daha izlerken aklınızda soru işaretleri oluşturan, sizi dipsiz beyin fırtınalarına gark eden; sinema tarihinin bu daldaki en başarılı filmlerini tek bir içerikte topladık! IQ'su en az 140 olan insanların tek izleyişte anlayıp keyifle izleyebileceği en zeki filmler listesi için sizi şöyle alalım;

Not (1): Sıralama IMDb puanına göre yapılmıştır..

Not (2): İçeriğin çok fazla kişiye hitap etmesinden dolayı ve içerikte bulunan ya da bulunmayan birkaç filmle alakalı gelen istekler sonucunda; bazı filmler listeden çıkarılmış, yerlerine başka filmler eklenmiştir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

48. Transcendence (Evrim), 2014

Dr. Will Caster, yaptığı çalışmalar ile bir bilge, insandan daha üstün bir süper bilgisayar yapmaya girişir. İnsan beyninden daha üstün bir bilgisayar yaratılmasını istemeyen radikal bir grubun saldırısına uğrayacaktır. Başrolünde Johnny Depp'in oynadığı filmde Rebecca Hall ve Paul Bettany, Depp'e eşlik ediyor.

IMDb: 6.3

47. Metropia, 2009

Venedik Film Festivali'nden Future Film Festival Digital Award alan Metropia 2009 yapımı bir animasyon. Dünyada petrol giderek azalıyor ve Avrupa'nın altında devasa bir metro ağı kuruluyor. Bu yakın gelecekte geçen hikayede, her şey kahramanımızın kafasında bir ses duymasıyla başlıyor. Metropia'nın tekniği biraz ilginç. Fotoğraflardan alınan görüntüler cut out tekniğiyle çıkartılmış, hareketlendirilmiş ve 2D animasyonlar yapılmış.

IMDb: 6.3

46. L'Eden et après, 1970

46. L'Eden et après, 1970

Hollandalı bir adamın hazırladığı esrarengiz 'korku tozu'nu deneyimleyen bir grup Fransız öğrenci, kendilerini psikolojik ve cinsel halüsinasyonların içinde bulur.

IMDb: 6.4

45. La habitación de Fermat (Kapan), 2007

Birbirini hiç tanımayan dört matematikçi, gizemli biri tarafından büyük bir bulmacayı çözmeleri için davet edilir. Kendilerine yöneltilen soruları zamanında ve doğru olarak çözemezlerse, içinde bulundukları oda bir anda ölüm tuzağına dönüşecektir. Bunun yanı sıra çözmeleri gereken en önemli problem ise, kendilerini buraya getiren sebep ve aralarındaki ilişki olacaktır.

IMDb: 6.7

44. The Double Hour (Çift Zaman), 2009

Otelde hizmetçilik yapan bir kadın, bir arkadaş bulma kulübünde 50 erkek içinde tanıştığı adamla ilişkiye girer.. Ona olan bağlılığı ve gelişen ilişkileri, bir villada bekçilik yapan adamla buluşmalarından birinde bir soygunla karşılaşmaları ile düğümlenir.. Buradan sonra gelişen olaylar her ikisini de farklı yerlere götürecektir..

IMDb: 6.7

İçeriğin Devamı Aşağıda

43. Inland Empire (2006)

43. Inland Empire (2006)

David Lynch'in yönettiği ve senaryosu olmayan bir film olma özelliği taşıyan Inland Empire'da bir oyuncunun, rol aldığı filmdeki karakterin kişiliğini benimsemeye başlamasıyla hayatının kâbusa dönmesi anlatılıyor.

IMDb: 6.8

42. Primer (Kapsül), 2004

Yetenekli iki genç mühendis, bir garajda yürüttükleri deneyler sırasında kazara müthiş bir keşifte bulunurlar. Üzerinde çalıştıkları proje, onları zamanda geriye doğru yolculuğa çıkarabilmektedir. Sonsuz merakları nedeniyle, yolculuk deneylerini birbirlerinden habersiz yürüten mühendislerin bu deneyi çok ciddi sorunlara yol açacaktır.

IMDB: 7.0

41. Deja Vu, 2006

Kısaca Deja Vu olarak bilinen olayın rahatsız edici gizemini herkes bir şekilde deneyimlemiştir. Birisiyle yeni tanıştığınızda sanki onu yollardır tanıyormuş gibi bir hisse kapılırsınız. Veya herhangi bir yere ilk defa gittiğiniz halde sanki orada daha önce bulunmuş gibi hissedersiniz. Kısacası Deja Vu adı verilen duyguyu bilmeyen yoktur denilebilir. Peki, ya bu tuhaf ve tüyler ürpertici duygu aslında geçmişten gönderilen bir uyarıysa… Veya bilinmeyen geleceğe dair ipuçlarını barındırıyorsa...

IMDb: 7.0

40. Melancholia (Melankoli), 2011

40. Melancholia (Melankoli), 2011

Melankoli gezegeni, yörüngesinden çıkıp dünyaya doğru yaklaşmaktadır. Kıyamet gittikçe yaklaşırken dünyada bir malikanede bir çiftin evlilik kutlaması yapılmaktadır. Her biri kendine has karakterleriyle dikkat çeken aile bireylerini bir araya getiren bu mutlu olayda özellikle evlenen Justine ve kız kardeşi Claire arasındaki gerilim anbean artmaktadır. 

IMDb: 7.1

39. Los Cronocrímenes (Suç Zamanı), 2007

39. Los Cronocrímenes (Suç Zamanı), 2007

Eşiyle birlikte yeni bir eve taşınan Hector, esrarengiz birinin saldırısına uğrar. Ondan kaçıp laboratuvar benzeri bir mekâna sığındığında yanlışlıkla zamanda yolculuk yaparak saatler öncesine döner. Böylelikle bir dizi felaketi başlatan Hector, gerçek yaşamına dönebilmek için korkunç şeyler yapacaktır.

IMDb: 7.1

İçeriğin Devamı Aşağıda

38. Agora, 2009

O, tarihin gördüğü en etkileyici ve ilgi çekici kadınlardan biriydi. Hem belinden aşağıya kadar uzanan sarı saçlarıyla göz kamaştıracak, nefes kesecek kadar güzel, hem de adını matematikçi, filozof ve astronom olarak tarihe yazdıracak kadar zeki bir kadın. Ve ne trajiktir ki ölümüyle bile unutulmayacak bir kadın. Üzerine çullanan onlarca erkeğin darbeleriyle son nefesini veren, cesedi sokaklarda sürüklenip, eti kemiklerinden midye kabukları yardımıyla ayrılan ama ne olursa olsun tarihin unutulmazları arasına giren bir kadın. Yani 45 yaşındayken bu dünyadan göçüp giden İskenderiyeli Hypatia.

IMDb: 7.2

37. The Mist (Öldüren Sis), 2007

Kasabaya sanki başka bir dünyadan gelmiş izlenimi veren tuhaf bir sis tabakasının çökmesi üzerine korku ve panik içinde süpermarkete sığınan kasaba halkı arasında David Drayton ve küçük oğlu Billy de vardır. Koyu ve kalın sis tabakasının içinde esrarengiz bazı yaratıkların pusuya yatmışçasına gizlendiğini ilk fark eden David olmuştur. Bu dünyaya ait olmayan öldürücü, korkutucu yaratıklardır bunlar… Kurtuluş ise marketteki herkesin hep birlikte hareket etmesine bağlıdır. Ancak insan doğası hesaba katılınca hep birlikte hareket edebilmeleri mümkün müdür? 

Markete sığınan kasaba halkının korkuya kapılarak paniklemesi üzerine mantık devre dışı kalırken David kendisini en çok neyin korkuttuğunu merak etmeye başlamıştır: Sisin içinde pusuya yatmış canavarlar mı, yoksa marketin içindeki, daha düne kadar arkadaşı, komşusu bildiği insanların sergilediği tutarsız davranışlar mı?

IMDb: 7.2

36. The Fountain (Kaynak), 2007

The Fountain, üç farklı zamanda biriminde, bir adamın sevdiği kadını kurtarmak için başından geçen bin yıllık serüveni konu almaktadır. 15. yüzyılda İspanya'da yaşayan Tomas ölümsüzlük verdiği sanılan efsanevi bir çeşmenin arayışına çıkar. Günümüzde, Tommy Creo isimli bir bilim adamı, kanser olan eşi İzzy'yi kurtarabilmek için umutsuzca bir tedavi yöntemi keşfetmeye çalışmaktadır. 25. yüzyılda, astronot olan Tom ise uzaydaki gezintisi sırasında kendisini çok uzun sürelerdir rahatsız eden olayların arkasındaki gerçekleri keşfeder. Bu üç adamın hikayesi tek ve ortak bir gerçeğe uzanmaktadır... 

IMDb: 7.3

35. Contact (Mesaj), 1997

Astronom Dr. Arroway, Bir gece Vega yıldızından gelen bir sinyal keşfeder. Arroway'in bu keşfi bütün Amerika'yı ayağa kaldıracaktır. İşin daha da tuhaf olan tarafı, Vega yıldızından gelen bu sinyaller birleştirildiğinde bir teknolojik aracın yapım planı ortaya çıkmaktadır. Bu bir truva atı mıdır? yoksa başka gezegen ve galaksilere seyahatin yolunu açan bir makine midir? Bunu öğrenmek için Amerikan Hükümeti makineyi yapmaya karar verir.

IMDb: 7.4

34. Predestination, 2014

Tıpkı bir önceki filmlerinde olduğu gibi yine ünlü aktör Ethan Hawke ile işbirliği yapan Spierig Kardeşler bu sefer Looper ile Azınlık Raporu'nun karması olacak bir bilim kurgu-gerilim çeşitlemesine imza atıyorlar! Yılın sürpriz polisiye soslu bilim kurgusal hadiselerinden biri olmaya aday film kendi kulvarında bir hayli iddialı görünüyor! 

IMDb: 7.4

İçeriğin Devamı Aşağıda

33. Le Hérisson (Yaşamaya Değer), 2009

Paloma Paris'te dış dünyanın hızlı temposundan uzak bir çevrede yaşayan 11 yaşında, oldukça zeki ve sıkkın br kızdır. 12.yaş gününde intihar etmeye karar veren Paloma, ölümle randevusunun yaklaşmasına yakın ketum ve yalnız apartman görevlisi Renée Michel ve gizemli olduğu kadar elegan Mösyö Kakuro Ozu gibi değişik karakterlerle tanışır. Böylece Paloma karamsar hayatını gözden geçirme şansı bulacaktır.

IMDb: 7.4

32. Jacob's Ladder, 1990

32. Jacob's Ladder, 1990

Vietnam Savaşı gazisi Jacob, sürekli birileri tarafından takip edildiğini düşünmekte, öldürüleceğine inanmaktadır. Ayrıca eski eşi Sarah, küçük yaşta kaybettiği oğlu Gabe ve savaşla ilgili anılar da peşini bir türlü bırakmaz. Jacob, savaş sonrası stres bozukluğumu yaşamaktadır yoksa Vietnam'da askerler üstünde denenen güçlü uyuşturucuların etkisinde midir? Kim bilir, belki de çok daha kötüsüdür. 

IMDb: 7.4

31. Total Recall (Gerçeğe Çağrı), 1990

Douglas Quaid (Arnold Schwarzenegger) her gece Mars hakkında rüyalar gören bir işçidir. Meraklanan Quaid, anı transferi yoluyla insanları tatile yollayan Rekall Inc. isimli şirketten Mars tatili satın alır. Fakat anı transferi sırasında meydana gelen bir kaza genç adamın zihnini altüst eder. Kendini bir gizli ajan olarak, Mars'ın zalim hakimi Coogan'a karşı mücadele ederken bulur. Eski dostlar, hatta karısı bile aniden ona düşman olmuştur. Fakat Quaid'in tüm bu yaşadıkları gerçek midir? Eski anılarını mı hatırlamaktadır? Yoksa anı transferi sırasında yaşadıkları yüzünden bir hayal mi görmektedir? Douglas Quaid bu gerçekler ve hayallerden örülü dünyada bir çıkış yolu bulmaya çalışır.

IMDb: 7.5

30. Pi, 1998

Bir matematik dehası olan Max, sorunlu bir kişiliğe sahiptir ve insan hayatının belki de en önemli buluşuna ulaşmak üzeredir. Son on yıl boyunca sayısal olarak tabiatın bir kodlanma sistemine sahip olduğunu keşfetmiş fakat bunu çözmeyi başaramamıştır. Her şey ama her şey onu bir tek sonuca götürmektedir. Ulaştığı sonuç onu daha büyük kaoslara bunun da ötesinde problemin merkezi olarak kendine yöneltmektedir. Bulduğu sır için belki de insanlar birbirlerini bile öldüreceklerdir. Bunu herkesten saklamalıdır.. Max zincirin ilk halkası olan kodu kırmayı deneyerek bu riski yok etmeye karar verir.

IMDb: 7.5

29. Source Code (Yaşam Şifresi), 2011

Kaptan Colter Stevens hız treninde uyanır ve buraya nasıl geldiğine dair hiçbir fikri yoktur. Karşısında Christina adlı kendinin tanımadığı ama belli ki kadının kendini tanıdığı birisi oturmaktadır. Tuvalette kendine sığınacak yer ararken aynada kendi yerine başkasının yansımasını görmesiyle şok olur ve cüzdanında da bir sınıf öğretmeni olan Sean Fentress'ın kimliği vardır. Aniden trenin içinde büyük bir patlama meydana gelir. 

IMDb: 7.5

İçeriğin Devamı Aşağıda

28. Minority Report (Azınlık Raporu), 2002

Yıl 2045. Bir zamanlar cinayet oranında birinci sırada olan Washington şehri artık suç oranının en düşük olduğu şehir olmuştur. Bunun sebebi, polis teşkilatının cinayetleri işlenmeden önce tespit etme yeteneğine sahip 'precog'lar kullanması ve böyle cinayet gerçekleşmeden önce müdahale ederek suçun önlemesidir. Departmanın en önemli dedektifi olan John Anderton, kendi oğlu da yıllar önce cinayete kurban gittiği için kendisini katilleri suçu işlemeden önce yakalamaya adamıştır. 

Rutin günlerden birinde, Anderton kendisinin katil zanlısı olarak görüldüğünü farkeder. İçinde bulunduğu sistemin kurbanı olduğunu anlar ve peşindeki polislerden kaçarak kendisine komplo düzenleyeni bulmak için harekete geçer.

IMDb: 7.7

27. Dark City (Karanlık Şehir), 1998

John Murdoch tuhaf bir otel odasında gözünü açar ve vahşice işlenmiş bir dizi cinayetin zanlısı olarak arandığını öğrenir. Esas sorun hiçbir şey hatırlamıyor olmasıdır. Peşinde sadece polis değil, gizemli yabancılar da vardır. Murdoch kaçarken bir yandan da kişiliğindeki karmaşık bir sırrı çözmeye uğraşır. Ancak bazı sırlar ölümcül olabilir.The Crow filminin yönetmeni Alex Proyas, bu defa bilimkurguya yeni bir boyut kazandıran bir gerilim ile karşınızda.

IMDb: 7.7

26. Lost Highway (Kayıp Otoban), 1997

Film Fred Madison'ın (Bill Pullman) diafonda 'Dick Laurent öldü' sözünü duymasıyla başlar. Fred ve karısı Renee (Arquette) her sabah evlerinin önünde bir video kaset bulurlar. Video kasette eve gizlice girilmiş ve çift uyurken videoya alınmıştır. Çift, iki detektife başvurur. Bu arada bir caz müzisyeni olan Fred, karısının onu aldattığından şüphelenir. Bir partide gizemli adam ile tanışır. Gizemli adam aynı anda iki yerde olabileceğini Fred'e gösterir. Sabah, Fred yine bir video kaset bulur. Video kasette ise karısını vahşice öldürdüğünü izler. Hatırlamadığını söylemesine rağmen, idama mahkum edilir ve hapse atılır. 

IMDb: 7.7

25. The Machinist (Makinist), 2004

25. The Machinist (Makinist), 2004

Bir fabrikada işçi olarak çalışan Trevor Reznik, bir yıldır hiç uyumamakta ve sürekli kilo kaybetmektedir. Uykusuzluktan dolayı dikkat dağınıklığı ve unutkanlık yaşayan Trevor kendisine sürekli notlar bırakır. Ancak onun bu garip durumu çevresinde güven kaybı yaratır. Yavaş yavaş gerçeklikten kopan Trevor'ın akıl sağlığı zehirlenmeye başlar.

IMDb: 7.7

24. Lola Rennt (Koş Lola), 1988

24. Lola Rennt (Koş Lola), 1988

İllegal işlerle uğraşan Manni, teslim etmesi gereken parayı kaybeder. Teslimat için yalnızca 20 dakika zamanı olan Manni, kız arkadaşı Lola'dan yardım ister. Lola, Manni'nin hayatını kurtarmak için 20 dakikada parayı bulup teslim etmelidir. Bu nedenle Berlin'in dört bir yanını koşmaya başlar.

IMDb: 7.7

İçeriğin Devamı Aşağıda

23. Yume (Düşler), 1990

23. Yume (Düşler), 1990

Yönetmen Akira Kurosawa'nın düşlerinin peşine düştüğü bu film, bir dağda mahsur kalan insanların mücadelesinde insanların doğaya müdahalesi sonucu yaşanan olaylara birbirinden bağımsız sekiz masalsı rüyadan oluşuyor.

IMDb: 7.7

22. The Game (Oyun), 1997

Nicholas Van Orton hem iş hem de özel hayatında kontrolü elinde tutmaya alışkın, zeki ve başarılı bir iş adamıdır. Bu düzenli hayatı, kardeşi Conrad'ın ona verdiği alışıldığın dışındaki doğum günü hediyesi ile köklü değişikliklere uğrayacaktır. Artık bir ölüm kalım savaşı başlamıştır.

IMDb: 7.8

21. Gattaca, 1997

21. yüzyılda genetik mühendisliği çok gelişmiş ve bilimsel olarak kusursuz insanlar yaratılmaktadır. Özel pozisyonlar için yetiştirilen bu yeni süper insan ırkı yüzünden, normal yollardan dünyaya gelmiş insanlar işsiz kalmakta ve ikinci plana itilmektedir. Onlardan biri olan astronot adayı Vincent, Gattaca şirketinde ancak temizlikçi olarak iş bulabilecekken, komadaki bir atletin kan örneklerini ve kimliğini alarak iyi bir pozisyonda işe girer. Fakat şirkette işlenen bir cinayet, olayı araştıran dedektifin dikkatini Vincent'ın üzerinde yoğunlaştırmasına sebep olacaktır.

IMDb: 7.8

20. Ex Machina, 2015

Caleb, dünyanın önde gelen internet şirketlerinden birinde çalışan bir yazılımcıdır. Günün birinde şirket içi bir yarışmayı kazanır. Ödül olarak ise şirketin herkesten uzak, dağlarda yalnız yaşayan CEO'su Nathan'ın orman içindeki evine bir hafta misafir olacaktır. Ancak Caleb'in bilmediği bir şey daha vardır: Bu misafirlik sırasında dünyanın ilk tamamlanmış yapay zekalı robotu olan Ava ile ilişki kurma deneyine katılması gerekecektir. 

IMDb: 7.8

19. Au hasard Balthazar (Rastgele Balthazar), 1966

19. Au hasard Balthazar (Rastgele Balthazar), 1966

Bir eşek olan Balthazar'ın öyküsünü anlatan film; onun yaşamını henüz sıpa olduğu dönemden ölümüne kadar takip ediyor. İnsanların istediğinde sevgisini gösterdiği, işe yaramadığında el değiştiren ve sürekli bir yük taşımakla görevli olan Balthazar'ın hikâyesi, onun ilk sahibi Marie'nin yaşadıklarıyla paralel ilerliyor. İnsana özgü tüm kötü huylar Balthazar'ın gözünden çarpıcı bir dille anlatılıyor.

IMDb: 7.8

İçeriğin Devamı Aşağıda

18. Edge of Tomorrow (Yarının Sınırında), 2014

İnsanlık, Mimics olarak bilinen bir uzaylı ırkı ile savaş halindedir ve Çavuş Bill Cage (Tom Cruise), birden rütbesi düşürülene, sonrasında intihar görevinden hallice bir görev için eğitimiz ve malzemesiz bırakılana kadar savaş günü görmemiş bir memurdur. Cage dakikalar içerisinde öldürülür, kendisi ile birlikte bir Alpha götürebilmiştir. Ancak imkansız bir şekilde berbat günün başlangıcına uyanmakta ve tekrar tekrar savaşmak ve ölmek zorundadır. Uzaylı ile kurduğu direkt fiziksel kontakt, aynı vahşi savaşı sil baştan yaşaması için kendisini zaman döngüsüne atmıştır.Ancak her bir geçişte Cage daha sert, daha akıllı olmakta ve ilerleyen bir beceri ile Mimicleri öldürebilmektedir, Dünya’daki en iyi Mimic avcısı olan Özel Güçler savaşçısı Rita Vrataski (Emily Blunt) ise yanındadır. Cage ve Rita uzaylılara karşı savaş verirken, savaşı tekrarlayan herkes, uzaylı saldırganları ekarte etmek ve Dünya’yı kurtarmanın anahtarını bulma fırsatı haline gelmektedir.

IMDb: 7.9

17. Children of Men (Son Umut), 2006

Dünya, 2027: Gelecek için umut gittikçe önemini kaybeden bir kaynak oluyor. Son doğan bebeğin üzerinden neredeyse 19 yıl geçmiş ve açıklanamayan evrensel çocuksuzluk her geçen yıl beşeriyet sınırlarını, gelecekteki tüm haklarından vazgeçirmeye yaklaştırmıştır. Çoğu insan kaçınılmazı benimsemeyi seçip, ayrılıkçılığın, kanunsuzluğun ve nihilizmin içine çekilirken, diğerleri birleşik bir gezegen ve yavaş yavaş azalan nüfus için mücadeleye devam eder.

IMDb: 7.9

16. Mr. Nobody (Bay Hiçkimse), 2009

Başlıkta bahsi geçen Bay Hiçkimse, 2092 yılında dünyada kalmış son ölümlü olan 117 yaşındaki Némo adlı bir adam. Ölüm döşeğindeki Némo genç bir çocukken bir peronda durduğunu hatırlar. Tren kalkmak üzeredir. Annesiyle birlikte mi gitmeli, yoksa babasıyla mı kalmalıdır? Bu karar, sonsuz sayıda olasılığı doğuracaktır... Ve pek çok gezegen, iki ölüm ve sevilecek kadınlar.... 

IMDb: 7.9

15. Mullholland Dr. (Mullholland Çıkmazı), 2001

Mulholland Çıkmazı, yönetmenliğini ve senaristliğini David Lynch'in üstlendiği 2001 ABD-Fransa yapımı psikolojik gerilim türündeki film. Kara film ve sürrealizmden ögeler sunan filmin başrollerinde Naomi Watts, Laura Elena Harring ve Justin Theroux yer alır. Film, Los Angeles'a gelip halasının evinde kalırken hafızasını kaybedip aynı evde saklanan Rita ile karşılaşan ve onunla arkadaş olan, Betty Elms adlı, gözü yükseklerde bir oyuncunun hikâyesini anlatır. Hikâye, ilgisiz gibi görünen fakat birbirleriyle bağlantılı vinyetler, çeşitli sürreal sahne ve imgeler içerir. 

IMDb: 8.0

14. Donnie Darko (Karanlık Yolculuk), 2001

14. Donnie Darko (Karanlık Yolculuk), 2001

Sorunlu bir lise öğrencisi olan Donnie, ismi Frank olan tavşan kostümlü bir adam tarafından ziyaret edilmektedir. Bu hayali arkadaş Donnie'ye bir dizi tuhaf istekte bulunup onu manipüle etmektedir. Donnie, tüm sosyal yaşantısına ket vurup Frank'in peşinde karanlık bir yolculuğa çıkacaktır.

IMDb: 8.0

İçeriğin Devamı Aşağıda

13. Truman Show (1998)

Truman çok güzel bir adada yaşamaktadır... Fakat bu ada, Truman dışında her şeyin sahte olduğu bir ortamdır ve doğduğu günden itibaren devamlı olarak seyirciler tarafından izlenmiştir. Truman, bunun hiç farkında olmaz, ta ki öldüğünü sandığı babasını görene dek. 

IMDb: 8.1

12. Shutter Island (Zindan Adası), 2010

“Departed-Köstebek” ile Oscar ödülü kazanan yönetmen Martin Scorsese’in yönettiği “Shutter Island-Zindan Adası”nda, Massachussets sahili açıklarındaki bir adada suç işlemiş akıl hastalarının tedavi edildiği hastanedeki bir katilin esrarengiz şekilde kayboluşunu soruşturmakla görevlendirilen Teddy Daniels ve Chuck Aule (Mark Ruffalo) adlı iki polisin baş döndüren hikayesi konu ediliyor. 

IMDb: 8.1

11. Stalker (İz Sürücü), 1979

11. Stalker (İz Sürücü), 1979

Zaman ve mekânın belirsiz olduğu bir dünyada en derin, en çok istenilen arzuları hayata geçirdiğine inanılan gizemli bir 'oda' vardır. Askerlerin koruduğu bu yere girmek isteyen iki adam, bir rehber eşliğinde yola koyulur. Bundan sonrası hayal gücünün sınırlarını zorlayacak cinsten...

IMDb: 8.1

10. A Beatiful Mind (Akıl Oyunları), 2001

John Forbes Nash Jr., genç yaşında geliştirdiği kuramlarla matematik dünyasının bir numaralı ismi haline gelir. Fakat kısa süre içerisinde bencilliği ve kendine olan aşırı güveni sonucunda oluşan kişisel problemleri ile baş edemez duruma düşer. Dahilik ile delilik arasındaki ince çizgide, delilik tarafına doğru sürüklenir.

IMDb: 8.2

9. Into The Wild (Özgürlük Yolu), 2007

Okulunun gözde öğrencisi Christopher McCandless, 1990 yılında mezun olduktan sonra biriktirdiği 24.000 doları bir vakfa bağışlar ve hayatının seyahatine çıkmaya hazırlanır. Orta gelirli bir ailenin oğlu olan Christopher'ın en büyük amacı Alaska'ya giderek oradaki vahşi doğayla iç içe yaşayabilmektir. Christopher çıktığı yolda hayatını değiştirecek birbirinden ilginç karakterle karşılaşacaktır.

IMDb: 8.2

İçeriğin Devamı Aşağıda

8. 2001: A Space Odyssey (2001: Uzay Yolu Macerası), 1968

İnsanlığın şafağında Afrika çölünde bir grup primat kavga etmektedir. Aniden beliren siyah bir taş bu maymun insanlardan birini esrarengiz bir şekilde etkileyerek bir kemiği silah olarak kullanmasını sağlar: İnsanın ataları ilk aleti bulunmuştur. 2001’de, bir önceki sahneden 4 milyon yıl sonra, bir uzay gemisi aydan gelen esrarengiz sinyallerin ardında aynı siyah taşı keşfeder. Hem de ay yüzeyinde. Sinyaller Jupiter’e gitmektedir.

IMDb: 8.3

7. Memento (Akıl Defteri), 2000

Leonard Shelby, pahalı takım elbiseler giyer, son model bir Jaguar kullanır; bunun yanında ucuz, tanınmamış motellerde konaklar ve ödemelerini hep nakit parayla gerçekleştirir. Başarılı bir iş adamı görüntüsündedir... Ancak Leonard'ın tek işi intikam almaktır; karısının ırzına geçip öldüren adamın peşindedir. Şüpheleri polis tarafından dikkate alınmayan Leonard'ın yaşamındaki tek mücadelesi, adalet arayışı üzerine kurulmuştur. Katili belirlemesinde ise büyük bir zorlukla karşı karşıyadır. Leonard'ın nadir görülen, tedavisi olmayan bir hafıza kaybı hastalığı vardır. 'Kaza' öncesi olayları tüm ayrıntılarına kadar hatırlayabilen Leonard, 15 dakika önce ne olduğunu, ne yaptığını, nereye gittiğini ve neden gittiğini bilememektedir. 

IMDb: 8.5

6. The Prestige (Prestij), 2006

Beğenilen yönetmen Christopher Nolan’dan (“Memento,” “Batman Başlıyor”) illüzyon kumaşından örülmüş bir macera geliyor. Bu beklenmedik dönüşlerle dolu gizemli öyküde, Viktorya Devri’nde iki sahne sihirbazı, giderek şiddetlenen bir savaşa ve birbirlerinin mesleki sırlarını ortaya çıkartmak için doymaz bir susuzluğa dönüşen güçlü bir rekabete girişiyorlar. Bu iki görkemli adamın cüreti tutkuya, şovmenliği bilime ve hırsı dostluğa kırdırmalarının sonuçları tehlikeli, ölümcül ve hileli oluyor. 

IMDb: 8.5

5. The Matrix, 1999

Saygın bir yazılım şirketinde çalışan Thomas Anderson, gecelerini 'Neo' adı altında program kırarak ve Matrix'i araştırarak geçirir. Esrarengiz şekilde Trinity ve Morpheus ile tanışan Neo, yaşadığı dünyanın aslında beyninde gerçekleşen bir simulasyon olduğu gerçeğini öğrendikten sonra ordan kurtarılır ve Morpheus'un önderliğindeki ekibe katılır. Neo gerçek dünyada ilk nefesini aldıktan sonra simulasyona tekrar girerek Matrix'in ne olduğunu kavrayacak ve kurtarılma nedenini öğrenerek gelişen olaylar çerçevesinde yeni kimliğini tanımaya çalışacaktır. 

IMDb: 8.7

4. The Usual Suspects (Olağan Şüpheliler), 1995

Beşi de birbirinden yetenekli ve kendi alanlarında uzman sabıkalı, basit bir kaçırma olayından sonra gözaltına alındıklarında hiçbiri olaya bir anlam veremeden boş gözlerle birbirlerine bakmaktadır. Hikayeyi araştıran ajan David Kujan, Kaliforniya San Pedro Limanı'nda 27 kişinin ölümü ile sonuçlanan gizemli patlama ile bu beş kişinin bağlantısı olduğunu varsaymaktadır. Elinde kalan tek canlı tanık Verbal Kint hikayeyi baştan sona soğukkanlılıkla kendisine aktarmaktadır fakat tüm soru işaretleri bir kişinin üzerinde yoğunlaşır: 'Keizer Soze'. 

IMDb: 8.7

İçeriğin Devamı Aşağıda

3. Interstellar (Yıldızlararası), 2014

Filmin geçtiği yakın gelecekte yeryüzünde yaşam, artan kuraklık ve iklim değişiklikleri nedeniyle tehlikeye girmiştir. İnsan ırkı yok olma tehlikesiyle yüz yüzedir. Derken yeni keşfedilmiş bir solucan deliği, tüm insanlık için umut olur. Buradan geçip boyut değiştirerek daha önce hiçbir insanoğlunun erişemediği yerlere ulaşmak ve insanoğlunun yeni yaşam alanlarını araştırmak ise bir grup astronot-kaşife kalır. Bu kaşifler, geçen 1 saatin dünyadaki 7 yıla bedel olduğu ortamda hem hızlı ve cesur olmak zorunda kalacaklardır.

IMDb: 8.7

2. Inception (Başlangıç), 2010

Dom Cobb, çok yetenekli bir hırsızdır. Uzmanlık alanı, zihnin en savunmasız olduğu rüya görme anında, bilinçaltının derinliklerindeki değerli sırları çekip çıkarmak ve onları çalmaktır. Cobb’un bu ender mahareti, onu kurumsal casusluğun tehlikeli yeni dünyasında aranan bir oyuncu yapmıştır. Ancak, aynı zamanda bu durum onu uluslararası bir kaçak yapmış ve sevdiği her şeye mal olmuştur. Cobb’a içinde bulunduğu durumdan kurtulmasını sağlayacak bir fırsat sunulur. Ona hayatını geri verebilecek son bir iş; tabi eğer imkansız başlangıcı tamamlayabilirse... Ama ne dikkatle yapılan planlamalar, ne de uzmanlıkları, onları, her hareketlerini önceden tahmin ettiği anlaşılan tehlikeli düşmanlarına karşı hazırlıklı kılabilir. Bu, gelişini sadece Cobb’un görebildiği bir düşmandır. 

IMDb: 8.8

1. Fight Club (Dövüş Kulübü), 1999

Oregon Üniversitesinde yüksek lisansını yapan Chuck Palanhiuk'un uzak olmayan bir gelecekte geçen ve kafası karışık genç bir erkeği konu alan romanından yola çıkılarak çekilen Fight Club'da filmi anlatan, ünlü bir otomobil firmasında iyi bir işe sahiptir. Tek düze yaşamı kronik uykusuzluk sorunuyla çekilmez bir hale gelmiştir. Ailesi ve yakın bir arkadaşı olmayan Jack doktorunun tavsiyesi üzerine kanserli hastaların terapi grubuna katılır. Bu toplantılar esnasında Marla'yla tanışır o da genç adam gibi hasta olmadığı halde grubun toplantılarına katılmaktadır. Jack'in ve Marla'nın çabaları tüketici kültürünün anlamsızlığına karşı bir duruştur adeta kariyer sahibi ama yanlız insanların bir tepkisi. Jack'ın jenerasyonu ölü bir jenerasyondur. Bir yolculuk sonrası evinin yanmış olduğunu gördüğünde arayabileceği tek kişinin yolculuk sırasında tanıştığı sabun satıcısı Tyler Durden olması da adeta bunun bir kanıtıdır. İçilen birkaç biranın ardından park yerinde Tyler, kahramanımızı kendine vurması için kışırtacaktır. Aralarında başlayan bu kavga Jack'in hayatını değiştirecektir. Bir süre sonra Jack Tyler'ın yanına taşınır. Tyler'ın liderliğinde bir dövüş kulübünün kuruluşuyla bu kulübde sayıları elliyi aşmamak kaydıyla genç erkekler birbirleriyle dövüşmeye başlayacaklardır. Kısa sürede popüler hale gelen kulüp ve Tyler Durden hızlı bir şekilde bu ölü jenerasyonun mesihi haline gelir.

IMDb: 8.9

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1038
289
157
87
74
70
55
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?