Görüş Bildir
Haberler
Günlerdir Açıklama Yok: Sabiha Gökçen Havalimanı'ndaki Patlama Örtbas mı Ediliyor?

Günlerdir Açıklama Yok: Sabiha Gökçen Havalimanı'ndaki Patlama Örtbas mı Ediliyor?

Onedio Medya
25.12.2015 - 11:18 Son Güncelleme: 26.12.2015 - 09:54

Olayın üzerinden 48 saatten fazla bir zaman geçmesine rağmen, Sabiha Gökçen Havalimanı’na yapılan saldırıyla ilgili olarak, devlet tarafından henüz kamuoyunu bilgilendirici herhangi bir açıklama yapılmadı. Görgü tanıkları, havalimanı personeline çeşitli firmalar tarafından yapılan açıklamalar ve konunun uzmanlarının açıklamaları silahlı saldırı olduğunu neredeyse kesinleştiriyor. İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden “Olay yerinden, gelen bilgi notuna göre açıklama yapacağız” denirken, Emniyet Basın Büro’sundan ise, “Muhtemelen bir açıklama olmaz, olayın meydana geldiği yer havalimanı. İş nazik, Uluslararası bir boyutu var” denildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Birgün gazetesinin bugün manşete taşıdığı Erk Acarer imzalı habere göre, havaalanı içinde ekipmanları olan bir firma temsilcisi şu bilgileri paylaşıyor: 

“Çok yoğun patlamalar yaşandı. Etkileri de ağır oldu. Silahın havan topu olduğu konusunda şüpheye mahal yok. Her taraf şarapnel parçasıydı. Etrafa yüzlercesi yayıldı. Havalimanında olan malzemelerimiz zarar gördü. Herkes durumun farkında. Dışarıdan içeriye, Sabiha Gökçen Havalimanı’nın doğusundan, E5’le TEM’i bağlayan yolun biraz arkasındaki alandan havan topu atışı yapıldı. Zaten polislerin çok büyük bir ekiple burayı kuşatıp, söz konusu noktada araştırma yapması durumu açıklıyor.”

'Gizlemek daha vahim'

'Gizlemek daha vahim'

Güvenlik Stratejileri Araştırma Merkezi (Güsam) Başkanı Ercan Taştekin ise yaşanan olay bir yana bunun kamuoyundan gizlenmesi felaketi iki katına çıkarıyor” diyor. Taştekin, şu ifadeleri kullanıyor: “Facia hakkında, el yordamıyla, anlayabildiğimiz ölçüde yorum yapmamız ve durumun gizlenmesi çok vahim.”

İçeriğin Devamı Aşağıda

'Üç ayrı yerden'

'Üç ayrı yerden'

Taştekin, üç ayrı noktada patlama olduğuna da dikkat çekiyor: 

“Patlamalar birbirinden yaklaşık 180 ila 200 metre uzaklıkta gerçekleşti. Tahrip olan yerler arasında bu kadar mesafe olması, saldırının çok büyük ihtimalle havaalanı dışından, havan topu ile yapıldığının ilk göstergesi. Pek çok görgü tanığı patlamaların peş peşe meydana geldiğini aktarıyor. Bu da dışarıdan bir havan topu saldırısı olma ihtimalini neredeyse kesin hale getiriyor. Emniyetin Sabiha Gökçen çevresinde arama yapması da saldırının yine dışarıdan düzenlendiğini gösteriyor. Evet; dışarıdan, havan topuyla üç atış yapıldı, kesin gözüyle bakabiliriz.”

'IŞİD ihtimali yüksek'

'IŞİD ihtimali yüksek'

Taştekin; saldırıyı radikal İslamcıların yapmış olabileceği ihtimali üzerinde dururken, şu ifadeleri kullanıyor: “Aslında IŞİD dışında da birçok örgüt, kendileri açısından böyle bir eylem yapma gerekçesine sahip. Ancak, IŞİD’in sınırlarımızın dışındaki gelişmelerden dolayı, üst düzey yöneticilere mesaj verebilme ihtimalini göz ardı etmemek gerekir. Türkiye’nin koalisyon güçleriyle işbirliği yapması ve IŞİD’e karşı İncirlik’i açılması cihatçıların siyasi iradeye mesaj verme olasılığını yükseltiyor. Saldırı Türkiye’nin uluslararası alandaki itibarına ve turizmle ilgili kazancına çok büyük darbe vuruyor. Zaten amaç da bu!”

Başka bir skandal mı?

Başka bir skandal mı?

GÜSAM başkanı, çok sıkıntılı bir duruma daha vurgu yaparken, büyük bir skandalın yaşanmış olabileceğinden söz ediyor: “Hava alanı çevresinde askeri birlikler var. Gece tatbikatı ya da gece atış talimi esnasında yaşanması mümkün olan kazayı göz ardı etmemek gerekiyor. Elbette, seri atışla üç havan topunun düşme ihtimali daha da sıkıntılı. Bunu Türkiye ve dünya kamuoyuna açıklamak herhalde çok kolay olmaz.”

'Güvenlik zafiyeti'

'Güvenlik zafiyeti'

“Havalimanları öncelikli olarak korunması gereken yerlerdir, bu tip yerlere yapılan saldırının önlenememesi kadar olayın aydınlatılamaması da büyük güvenlik zafiyetidir” diyen Taştekin, konuyu biraz daha derinleştiriyor: “Dünyanın sayılı metropollerinden olan bir kentin ikinci havalimanına havan ve benzeri bir düzenekle saldırı yapılmasını akıl almıyor. Bu birkaç kişinin yapacağı bir saldırı değil. En az 30- 40 kişi gerektirir. Bir havan ele geçirilecek, bölgeye taşınacak, önceden keşif yapılacak ve olay esnasında ateşlenecek… Saldırıdan sonra ise hiç kimse yakalanmayacak. Büyük bir zafiyet! Böylesine büyük bir organizasyon yapıldı ve istihbarat tarafından bilgi alınamadıysa, içinde bulunduğumuz güvenlik sıkıntılarını düşünün.”

Resmi kurumlar sessiz

Resmi kurumlar sessiz

İstanbul Valiliği basın ve halkla ilişkiler birimi Birgün'e ilginç bir açıklamada bulundu. Birim tarafından, “Vali’nin çok yoğun bir programı olduğu” belirtilerek, “Basın açıklaması olduğunda sitemize koyacağız” denildi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden “Olay yerinden, gelen bilgi notuna göre açıklama yapacağız” denirken, Emniyet Basın Büro’sundan ise, “Muhtemelen bir açıklama olmaz, olayın meydana geldiği yer havalimanı. İş nazik, Uluslar arası bir boyutu var” denildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

'Olayın üstünü bir an önce kapatılmak isteniyor'

'Olayın üstünü bir an önce kapatılmak isteniyor'

Birgün gazetesinin haberine göre, alanda çalışanlar şunları aktarıyor: “Buraya pek çok uçak iniyor. Türkiye bağlantılı firmaların uçlarını iptal edecekleri bile konuşuluyor. Açıklama olmamasını bu açıdan değerlendirebiliriz. Olayın üstünü bir an önce kapatılmak isteniyor.”

Yamaç’ın ailesi: Yetkililer hiçbir şey söylemiyor

Yamaç’ın ailesi: Yetkililer hiçbir şey söylemiyor

Sabiha Gökçen Havalimanı’ndaki patlamada hayatını kaybeden Zehra Yamaç dün defnedildi. Cenaze törenine, Zehra Yamaç’ın eşi Musa Yamaç, annesi Güleser Atsız ile akrabaları ve yakınları katıldı. İki çocuk annesi Zehra Yamaç gözyaşlarıyla uğurlandı. Yamaç’ın yakınları, cenaze töreni öncesinde, basın mensuplarına, olayla ilgili olarak yetkililerin kendilerine herhangi bir açıklama yapmadığını söylediler. Zehra Yamaç’ın amcasının oğlu, bir yetkilinin çıkıp kendilerine açıklama yapmadığını söylerken, “Burası bir muz cumhuriyeti değil. Havaalanında nasıl bir bomba patlar? Hâlâ kimse çıkıp da, ‘Böyle böyle bir şey oldu. Bundan dolayı oldu’ demiyor. Kimse bir şey söylemiyor” diyerek tepki gösterdi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
120
93
45
9
8
8
1