Görüş Bildir
Haberler
Rusya Suriye'de Kimi Vuruyor?

Rusya Suriye'de Kimi Vuruyor?

ATKN
01.10.2015 - 13:25

Rus savaş uçakları Suriye’de operasyon için tezkere çıkmasından saatler sonra ‘IŞİD hedeflerini’ vurmaya başladı. En az yedi hedef vuruldu. Fakat Amerikalı ve Fransız kaynaklara göre Rusya, Humus’ta Özgür Suriye Ordusu'nu vurdu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Suriye’de Beşar Esad rejiminin elinde tuttuğu toprakları koruması için askeri desteğini bir süredir yoğunlaştıran Rusya, dün öğlen saatlerinde cihatçı örgüt IŞİD’e ait hedefleri vurmaya başladığını duyurdu. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, gazetecilere yaptığı açıklamada, Rus Hava Kuvetleri’ne ait uçakların, Suriye topraklarındaki IŞİD’e ait hedeflere yönelik hava operasyonlarına başladığını bildirdi.

Konaşenkov, hava operasyonunda IŞİD’e ait cephanelik, silah deposu, araç ve iletişim merkezlerinin hedef alındığını öne sürdü. 

Milliyet'te yer alan habere göre Reuters haber ajansına konuşan Fransız bir diplomatik kaynak ise, IŞİD’in vurulmadığını öne sürdü. Rus haber kanalları Hama ve Humus şehirlerinde en az yedi hedefin vurulduğunu belirtti. Amerikalı bir kaynak da, saldırıların IŞİD’in kontrolündeki bölgeleri hedeflemediğini belirtti.

Humus şehrinde aralarında Özgür Suriye Ordusu unsurlarının da yer aldığı isyancılar, vurulan hedeflerin hiçbirinin IŞİD’e ait olmadığını belirtti. ABD, Rusya’nın saldırılara başlamadan yaklaşık bir saat önce haber verdiğini açıkladı. Uyarıya rağmen ABD önderliğindeki uluslararası koalisyonun uçakları kendi operasyonlarını sürdürdü.

Rusya Savunma Bakanlığı operasyonun görüntülerini paylaşmıştı

İçeriğin Devamı Aşağıda

‘Kara operasyonu yok’ 

Hava saldırılarının başlamasından saatler önce; Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in isteği üzerine Rus meclisinin üst kanadı Federasyon Konseyi, oybirliğiyle tezkere çıkardı. Konaşenkov, tezkerenin sadece ‘hava operasyonu’ için geçerli olduğunu öne sürdü. 

Rus Ortodoks Kilisesi de bir açıklama yayınlayarak IŞİD’e karşı ‘kutsal bir savaş’ yürütüldüğünü öne sürdü.  

IŞİD’e yönelik hava saldırıları devam ederken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, hamiliğini üstlendiği Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı geçiş dönemine çağırdı. Televizyondan yayınlanan hükümet toplantısında Putin, “Esad’ın aktif ve esnek pozisyonuna, ülkesinin ve halkının iyiliği için ödün vermeye hazır olmasına güveniyoruz” dedi. ABD ve Fransa başta olmak üzere Batılı güçler Esad’ın iktidardan ayrılmasını savunurken Rusya; siyasi bir geçiş meydana gelecekse Esad’ın da dahil olmasını istiyor.

'Hedef ÖSO, 36 sivil öldü'

Al Jazeera’ye konuşan Suriye Faruk Tugayı Sözcüsü Eymen Asmi, Rusya’nın hava harekâtında Özgür Suriye Ordusu'na ait bölgenin hedef alındığını söyledi. Asmi, İdlib’in Latanme bölgesinde hedef alınan İzze Tugayı’nın, Özgür Suriye Ordusu’na bağlı olduğunu ve söz konusu gruba ait hedeflerin Suriye Hava Kuvvetleri’nin daha önce kullandığı mühimmata oranla daha gelişmiş ve daha güçlü bombalarla vurulduğunu söyledi.

ABD’deki görüşmeler sonrasında gerçekleşen bu bombardımanın 'Rusya’nın gövde gösterisi' niteliğinde olduğunu savunan Asmi, silahlı Suriye muhalefetinde Rus bombardımanına yönelik tepki olduğunu söyledi. Asmi'ye göre Humus'taki bombardımanda 36 sivil öldü. Eymen Asmi, diğer bombardımanlarda da kayıplar olduğunu söyledi.

ABD uçakları IŞİD hedeflerini vuruyuor. Rus uçakları ise Suriyeli muhalifleri ve ÖSO’yu bombalıyor. Ya ABD ile Rusya arasında anlaşma var, bu bombardıman da bu anlaşmanın sonucu. Ya da iki ülke arasında anlaşmazlık var, Rusya bu bombardımanla ABD'ye bir mesaj verdi. Her iki koşulda da ölenler Suriyeliler oluyor.”

'Endişe verici

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya saldırılarının IŞİD'i değil de muhalifleri hedef aldığı yönündeki haberlerin 'endişe verici' olduğunu söyledi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
2
1
0
0
0
0