Görüş Bildir
Haberler
Putin: 'Uçağımızı İsrail Düşürmedi'

Putin: 'Uçağımızı İsrail Düşürmedi'

FreiGeist
18.09.2018 - 11:22 Son Güncelleme: 18.09.2018 - 13:44

Bir Rus askeri uçağı dün Hmeymim üssü yakınlarında radardan kaybolmuştu. Rusya Savunma Bakanlığı, kaybolan uçağın Suriye'nin S-200 hava savunma sisteminden fırlatılan bir füzeyle vurulduğunu duyurdu. Açıklamada İsrail jetlerinin, İl-20 model Rus askeri uçağı Suriye hava savunma sisteminin bulunduğu bölgeye sürüklediği ve kalkan olarak kullandığı vurgulandı. İsrail ise olaydan Suriye'yi sorumlu tuttu. Savunma Kuvvetleri tarafından yapılan yazılı açıklamada Rus uçağı düşürüldüğünde, İsrail uçaklarının 'zaten İsrail hava sahasına dönmüş oldukları' belirtildi. Rusya Devlet Başkanı Putin ise uçağın İsrail tarafından düşürülmediğini söyledi.

Detaylara bakalım...

RIA'nın haberine göre IL-20 tipi Rusya uçağı Lazkiye yakınlarındaki hava üssüne inmeye hazırlanıyordu.

RIA'nın haberine göre IL-20 tipi Rusya uçağı Lazkiye yakınlarındaki hava üssüne inmeye hazırlanıyordu.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Igor Konashenkov, 'İsrail pilotları, Rus uçağını bir kalkan olarak kullanarak Suriye hava savunma sisteminden gelen ateşe açık bir hale getirdi. Bunun sonucu olarak yüzeyi F-16'dan çok daha büyük olan Il-20 uçağı, S-200 savunma sisteminden gelen bir füze ile vuruldu' dedi.

15 askerin yaşamını yitirdiği ifade edildi.

15 askerin yaşamını yitirdiği ifade edildi.

Konashenkov şöyle devam etti: 

'15 personelimiz, İsrail’in sorumsuz davranışları yüzünden öldü. Bu kasti bir provokasyondur. Rusya, İsrail’in düşmanca eylemlerine uygun cevap verme hakkını saklı tutuyor.'

İsrail'in Moskova Büyükelçisi, Rusya Dışişleri Bakanlığı'na çağırıldı.

İsrail'in Moskova Büyükelçisi, Rusya Dışişleri Bakanlığı'na çağırıldı.

Gazetecilere konuşan Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan bir kaynak 'Durumun zorlaşması nedeniyle İsrail Büyükelçisi bakanlığa çağrıldı' dedi.

İsrail Savunma Kuvvetleri ise yaşanan olaydan dolayı üzgün olduğunu açıkladı, sorumluluğun Esad rejiminde olduğunu belirtti.

BBC Türkçe'nin aktardığı bilgiye göre, açıklamada İran ve Hizbullah'tan da 'suç ortakları' olarak bahsedildi.

'Geçen gece, İsrail ordusunun jetleri Suriye ordusuna ait, İran adına Lübnan'daki Hizbullah'a taşınacak ölümcül silahların üretildiği bir tesisi hedef aldı. Bu silahların amacı İsrail'e saldırmaktı ve bu tahammül edilemeyecek bir tehdit anlamına geliyor' ifadeleri kullanıldı.

İki ülke arasında çatışmasızlığın sağlanması için uzun zamandır kullanılan sistemin dün gece de devrede olduğu ifade edildi.

İsrail'in Rus hükümeti ile elindeki bütün bulguları paylaşacağı aktarıldı.

İlk bulgulara göre, 'Rus uçağı vurulduğunda İsrail jetlerinin hava saldırısından çoktan dönmüş olduğu, Rus uçaklarının vurulduğu sırada İsrail'in operasyon sahasında olmadığı, Suriye hava savunma sisteminin Rus uçaklarının havada olmasını umursamadığı' belirtildi.

"Yanlışlıkla gelişen trajik olaylar zinciri..."

"Yanlışlıkla gelişen trajik olaylar zinciri..."

Rus uçağının düşürülmesiyle ilgili Devlet Başkanı Putin'den beklenen açıklama geldi. Putin, 'İnsanların ölümü, özellikle de böyle trajik koşullarda ölümü, her zaman bir felakettir. Hem bizim için, hem ülkemiz için, hem de ölen arkadaşlarımızın yakınları için böyledir. Bu bağlamda ölen askerlerin yakınlarına başsağlığı diliyorum. Burada yanlışlıkla gelişen trajik olaylar zincirine benzeyen bir durum var gibi. Zira İsrail uçağı bizim uçağımızı düşürmedi' dedi.

Konuya ciddi yaklaşmaları gerektiğini söyleyen Putin, olayın ardından Suriye'deki Rus güçlerinin güvenliklerini arttıracaklarını kaydetti. Putin, 'Bu adıma cevap vermeye gelince, cevabımızı vereceğiz. Cevabımız öncelikle Suriye'deki Rus güçlerimiz ve üslerimizin güvenliklerini arttırmak şeklinde olacak. Bu adımlar herkesin hissedeceği türden olacak' diye konuştu. 

Putin ayrıca Rusya Savunma Bakanlığı'ndan daha önce yapılan İsrail'i suçlayıcı açıklamanın da kendisine danışılarak yapıldığını belirtti. 

BBCSputnik  ve Reuters

ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

İsrail'e dünya üstünde,gerçekten karşı koyabilecek tek ülke var mı acaba?Laf atmaktan başka hiçbir şey yapamıyorlar.Adamların etrafı Araplarla çevrili ve nüf... Devamını Gör

soslu_alexander

Ben de diyordum Rusya neyi bahane edip İsrail'i Suriye'den uzaklaştıracak

Mete Öztürk

kim bilir gene hangi masum sivilleri katletmişlerdi de dönüyorlardı iyi olmuş