Görüş Bildir
Haberler
Rusya Işid'i Vurarak Avrupa'nın Öcünü Alıyor

Rusya Işid'i Vurarak Avrupa'nın Öcünü Alıyor

rexho
25.12.2015 - 15:05

Rusya Işid'i Vurarak Avrupa'nın Öcünü Alıyor

Suriye’nin kuzeyindeki Rojava bölgesinin Kamışlı kentinde kontrolü elinde bulunduran Demokraik Birlik Partisi (PYD) Temsilcisi ve Parti Meclisi üyesi Beşira Derviş, Sputnik’e özel açıklamalarda bulundu.

‘HERKESLE İYİ İLİŞKİ KURMAYA ÇALIŞIYORUZ’

PYD’nin kuruluşundan bugüne hakların kardeşliği esasına gore politika yürüttüğünü belirten Derviş, “Suriye savaşı ve Rojava devriminden bu yana biz her zaman üçüncü çizgiyi esas aldık. Yani ne rejimden yana, ne de muhaliflerden yana olduk. Muhalifleri Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan destekledi. Rusya ise rejimi destekledi. Bizim PYD olarak herkesle iyi ilişkimiz vardır. Rusya ile de iyi ilişkilerimiz vardır. Türkiye ile ilişkilerimiz iyi değil çünkü Türkiye IŞİD’i destekliyor, yardım ediyor ve sınırını açıyor. Rusya ile birçok görüşmemiz oldu. Rusya veya ABD ile ilişkilerimiz olduğuna herhangi bir devlet kızacaksa bu onların sorunudur, bizi ilgilendirmez. Biz herkesle iyi ilişkiler içinde olmaya çalışıyoruz. Suriye sorununun çözümü için kim uğraşıyorsa, onlarla diyaloğa açığız” dedi.

Rojava’da halkların ve inançların kardeşçe yaşadığını vurgulayan Derviş, şöyle devam etti:

“Suriye’de Kürtler çok baskı gördü, mağdur edildi. Kimlikleri dahi verilmedi. Şu anda tüm renkler kardeşçe yaşıyor. Bizde Türkiye’deki gibi tek dil, tek zihniyet yoktur. Rojava bölgesinde kimse kimsenin karşısında olmamıştır. Süryaniler, Araplar, Kürtler aynı bölgede kalıyor. Ezidiler, Müslümanlar, Süryaniler yan yana kardeşçe yaşıyor. Kamışlı’da büyük bir nüfus yaşıyor. Kamışlı Rojava’nın başkentidir. Kamışlı bir tablodur.”

Rusya’nın Suriye’de IŞİD ve diğer terör örgütlerine yönelik saldırılarını da değerlendiren Derviş, “Kim IŞİD’i vurursa bu hepimizin çıkarınadır. Kim IŞİD’i vurursa bunu iyi birşey olarak görürüz. Biz de IŞİD’e karşı savaşıyoruz. IŞİD sadece Kürtler için değil herkes için büyük bir tehdit oluşturuyor. IŞİD terörist bir örgüttür. IŞİD Suriye ve tüm dünya için büyük bir tehdittir. Geçtiğimiz günlerde Paris’te saldırı düzenledi. Rusya IŞİD’i vurduğunda Avrupa’nın IŞİD’e yönelik cevabını veriyor. Avrupa’nın öcünü alıyor” ifadelerini kullandı.

‘RİYAD’A DAVET EDİLSEYDİK DE GİTMEZDİK’

Riyad’da Suriyeli muhaliflerin katıldığı toplantıya terör örgütleri destekçilerinin de katıldığına dikkat çeken Derviş, toplantıya Türkiye’nin baskısı nedeniyle davet edilmediklerini söylerken, Ankara yönetimini suçladı:

“Türkiye IŞİD’i yediriyor, silahlandırıyor, maddi manevi destekliyor. Riyad’daki toplantıda IŞİD’in grupları vardı. PYD toplantıya davet edilseydi dahi tek başına gitmezdi çünkü Rojava’da birçok siyasi parti var. PYD Rojava’yı tek başına temsil edemez. Riyad’daki toplantı Suriye sorununun çözümü için değildir. Bu toplantılarda çözümsüzlüğü dayatıyorlar. Biz bizim dışımızda başka partilerin de Rojava’da olduğunu söylüyoruz ve onların da esas alınmasını istiyoruz.”

Suriye sorununun siyasi olarak çözülmesini istediklerinin altını çizen Derviş, “Biz hiçbir zaman sorunun askeri çözümünden yana olmadık. Bu sorun ancak siyasi yolla çözülür. Suriye sorunu uzadı. Birçok yabancı güç işin içine girdi. IŞİD ülkeye girdi. Afganistan ve başka yerlerden Suriye’ye gelip savaştılar. Biz Suriye sorununun barışçıl bir şekilde çözülmesini istiyoruz” diye konuştu.

Kaynak: http://tr.sputniknews.com/ortadogu/20...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0