Görüş Bildir
Haberler
Rus Pilotun Ailesine Tazminat Ödenecek mi?

Rus Pilotun Ailesine Tazminat Ödenecek mi?

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye ile Rusya arasındaki yakınlaşma sürecine ilişkin konuştu. Kalın, tazminat iddialarıyla ilgili olarak, 'Pilotun ailesinin acılarının hafifletilmesi için talep olursa gereken adımı atmaya hazırız' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Putin ile Erdoğan’ın yapacağı telefon görüşmesi hakkında bilgi veren Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Bu görüşmenin yarın 12.00’de yapılması planlanıyor. Bu dün yapılan girişimler neticesinde Türk-Rus ilişkilerinin normalleşmesi için çok önemli adımlar atıldı. Gelecek perspektifi ile bakıp Türk-Rus ilişkilerini normalleştirerek neler yapabilirize bakmamız gerekiyor. Türkiye ve Rusya bölgenin iki tane güçlü ülkesi. Birbirlerine ilgisiz kalmaları düşünülemez. İki lider de burada büyük bir liderlik örneği göstererek bu krizin aşılması için çok önemli adım attılar. Bundan sonra da ikili ilişkiler ve aynı zamanda bölgesel konular Suriye, Ukrayna, Kırım gibi konularda da sorunların diyalog yoluyla çözümü için yeni bir sayfa açılacak. Bunun da ikili ilişkilerimize ve bölgedeki barış ve istikrara katkı sağlayacağına ümit ediyoruz” diye konuştu.

Özür ifadesi var mı?

Özür ifadesi var mı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Putin’e Rus askeri uçağının düşürülmesiyle ilgili gönderdiği mektupta özür ifadesinin yer alıp almadığı ile ilgili Kalın, şunları söyledi: 

“Üzüntülerini ifade ettiler orada. Aileye kusura bakmasınlar denildi. Bu çok insani bir tavır. Sebebi ne olursa olsun orada bir insan öldü. Onun ailesine taziyelerini iletti. Bunun Rusya tarafından kabul edilmesi de memnuniyet vericidir. Bu temel üzerinde biz şimdi ilişkilerimizi yeniden normalleştirme adına nasıl adımlar atabiliriz bunlara bakacağız.”

Tazminat verilecek mi?

Tazminat verilecek mi?
İçeriğin Devamı Aşağıda

Türkiye-Rusya arasındaki bu gelişmelerin kısa vadede olumlu yansımalarını bekleyip beklemediklerine dair Kalın şu açıklamayı yaptı: 

“Yarın iki liderin yapacağı görüşmede bunların detayları netleşecek. Somutlaştıkça bu adımlar sizlerle paylaşacağız. Bizim de umudumuz kısa vadede bir takım somut adımların atılmasıdır.”

Hayatını kaybeden Rus pilotun ailesine tazminat ödenip ödenmeyeceğine ilişkin ise Kalın “Sayın Cumhurbaşkanımızın mektubunda ifade edilen, ailenin acılarının hafifletilmesi için biz gereken adımları atmaya hazırız. Ailenin bu yönde bir talebi olursa bunu bir insani zeminde değerlendireceğiz” açıklamasında bulundu.

Başbakan Yıldırım dün "Gerekirse tazminat vereceğiz" demişti

Ancak bugün TBMM'de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldırım, 'Rusya'ya tazminat ödenmesi söz konusu değil, sadece üzüntülerimizi bildirdik. Öldürülen pilotun sorumlusu olarak addedilen kişi hakkında gerekli yasal işlemler sürdürülüyor' demişti.

Pilotu öldürdüğünü söyleyen Alparslan Çelik'e ne oldu?

Pilotu öldürdüğünü söyleyen Alparslan Çelik'e ne oldu?

24 Kasım 2015'de Türk uçakları, bir Su 24 Rus bombardıman uçağını Suriye'den Türkiye'ye girerek sınır ihlâli yaptığı için düşürmüştü. Uçaktan paraşütle atlayan 2 pilota karadaki Türkmen muhalifler ateş açmıştı. Birinci pilot Oleg Peşkov hayatını kaybederken ikinci pilot Konstantin Murakhtin olaydan sağ kurtulmuştu. 

Verdiği beyanatlarda Rus uçağının pilotu Oleg Peşkov'u öldürdüğünü söyleyen Türkmen birliklerinin komutanı Alparslan Çelik, Türkiye'de görülen davada pilotu kendisinin öldürmediğini ifade etmişti. 

Ancak Rus tarafı, pilotun öldürülme anında kaydedilen görüntülerin Çelik'i yalanladığını savunmuştu. 

Çelik hakkında pilotun öldürülmesiyle ilgili önce takipsizlik kararı verildi. Daha sonra bu karar kaldırılıp yeniden soruşturma başlatıldı. Çelik'in de aralarında bulunduğu 7'si tutuklu 17 sanıklı davaya geçtiğimiz günlerde başlandı. 

İlk duruşmada sanıkların, yurt dışı çıkış yasağı konularak, tahliyesine karar verildi. Ancak başka bir suçtan hükümlü olduğu belirtilen Alparslan Çelik'in 8 Haziran 2017'ye kadar cezaevinde kalacağı öğrenildi.

CNN Türk ve Ajanslar

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
57
40
34
2
1
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Vergilius

Eski Türkiye artık geride kaldı. Boynunu büken,gündemi belirlenen,özür dileyen Türkiye artık geride kaldı. -RTE

Ferdi Kılınç

Onun yerine artik tükürdügünü yalayan ve Rusya Israil gibi milletlerin önünde secde eden bir Türkiye var -RTE

Turgut

Yaralı pilotu infaz etmek milliyetçilikse ben milliyetçi değilim MHP oy veren biri olarak bunu diyorum.Mertliğe sığmaz esiri öldürmek.

napıyım yani

Ne kadar döneksiniz artık sizden nefret bile etmiyorum nefreti çoktan geçtim daha ileri bir şey bu adını koyamıyorum ve sizin bu kadar yüz bulmanızı sağlayan... Devamını Gör